Home Economic-Financiar Seceta ii face pe mineri -sa transpire- ca-n vremurile bune

Seceta ii face pe mineri -sa transpire- ca-n vremurile bune

DISTRIBUIŢI

Cine ar fi crezut ca seceta de anul acesta va face si oameni fericiti?

E cazul ortacilor din cadrul Companiei Nationale a Lignitului Olt, care nu mai prididesc cu munca. Presedintele Uniunii Federatiilor Sindicale Miniere din Oltenia, Marin Condescu, ne-a declarat ca minerii, care pana mai ieri aveau preavizele in buzunar, muncesc in acest moment sapte zile din sapte, in trei schimburi. Motivul il constituie cererea foarte mare de carbune pentru termocentrale, care in aceste zile de seceta asigura peste jumatate din necesarul de energie electrica a tarii.

Daca in mod normal din minele din Oltenia se extrageau zilnic intre 40.000 si 50.000 de tone de carbune, acum cererea este de peste 100.000 de tone pe zi. -Prin carbunele pe care il extragem aici asiguram aproximativ 70% din productia de energie a tarii, iar productia din ultimele saptamani este una istorica pentru companie-, spune liderul ortacilor din Olt, Marin Condescu.

Productia de carbune, cu mult depasita

Principalele beneficiare ale carbunelui extras de Compania Nationala a Lignitului Olt sunt termocentralele de la Turceni si Rovinari, care produc in prezent aproximativ 1.000 de MW din cei peste 3.300 produsi in regim termo. In luna iulie, de exemplu, in stocurile celor doua termocentrale se aflau circa 800.000 de tone de carbune, cu 25% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Din cauza functionarii nonstop din ultima perioda, stocurile au scazut sub 200.000 de tone si continua sa scada pe zi ce trece. Problema este ca, in acest ritm, cele doua termocentrale, dar si altele, nu apuca sa isi faca stocul de carbune pentru iarna, asa cum era planificat pentru acesta perioada. Daca mai adaugam si faptul ca pentru intregul an in curs Termoelectrica a contractat o cantitate totala de 22 milioane de tone de carbune, din care seceta a -ars- deja pana acum 17 milioane, putem spune ca stocurile sunt aproape de zero. Este clar ca in privinta stocurilor Termoelectrica va trebui sa ia in considerare o noua strategie pentru a nu avea probleme la iarna. Cert este ca pe carbunele pe care l-a livrat pana acum Compania Nationala a lignitului are de incasat circa 2.000 miliarde de lei, bani cu ajutorul carora societatea ar putea sa-si mai plateasca din datoriile pe care le are la bugetul de stat.

Toata speranta – in carbune

Specialistii prognozeaza ca, in urmatoarea perioada, debitul Dunarii va continua sa scada la valoarea fara precedent in istorie, sub 1,700 metri cubi pe secunda. Cu alte cuvinte, cea care asigura inainte de seceta jumatate din productia hidroenergetica a tarii, hidrocentrala Portile de Fier va functiona in cel mai fericit caz la un sfert din capacitate, cu o productie de circa 300 MW.

Daca seceta se va prelungi, termocentralele, in special cele pe carbune, -vor duce in spate-, in continuare, sistemul energetic romanesc.

In acest moment, termocentralele pe carbune produc peste 3.300 MW, centralele care folosesc drept combustibil gazele si pacura produc circa 870 MW, iar hidrocentralele produc in medie 1.200 MW. Cererea medie de energie electrica la nivel national este de 6.000 MW, adica 144.000 de MW/ora.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.