Home Economic-Financiar Seceta provoaca bagube de miloane de euro sistemului hidroenergetic

Seceta provoaca bagube de miloane de euro sistemului hidroenergetic

DISTRIBUIŢI

-Din cauza secetei, pierderile inregistrate in 2003 depasesc posibilitatea de suportabilitate a Hidroelectrica-, a declarat, ieri, Eugen Pena, directorul general al SC Hidroelectrica SA. In luna mai, pierderile societatii au fost de 57 miliarde de lei, in iunie – de 136, iar in iulie – de 240 miliarde de lei. Acestora li se adauga si pierderile din diferenta de pret la achizitia de energie termo, care sunt de 133 miliarde de lei. Si asta in conditiile in care in aceste zile Dunarea a atins minimul istoric inregistrat in urma cu 160 de ani.

-Din cauza debitelor mici din sistemul hidro, programele noastre de productie au fost in mare parte nerealizate si a fost nevoie ca energia pe care noi nu am putut s-o producem sa fie realizata de alti producatori. Aceasta energie, care este prevazuta in contract pentru livrare la Electrica, a trebuit sa o cumparam de la Termoelectrica la un pret de achizitie situat intre 30 si 39 de dolari MWh si sa o vindem cu 4 dolari/MWh-, a declarat Eugen Pena. -Anul trecut, acest joc financiar ne-a adus pierderi de 850 miliarde de lei. Si sa nu uitam ca in 2002 seceta a durat doar doua luni, iar anul acesta intram in a cincea luna de seceta si estimam pierderi din acest reglaj al pretului de aproximativ 35 milioane de dolari, adica o mie de miliarde de lei-, a tinut sa sublinieze directorul Hidroelectrica.

Noile contracte asiguratorii vor reduce pagubele

Directorul Hidroelectrica a mai declarat ca in acest an se incearca o noua formula, cea a contractelor asiguratorii: -Este voba de faptul ca noi cumparam energie din sistemul energetic national la preturi cuprinse intre 600.000 si un milion de lei si o vindem apoi la Electrica cu circa 175.000 de lei, diferenta constand in pierderi. Conform acestor contracte asiguratorii, in cazul in care, pe parcursul anului, ne revenim si reusim sa producem energia pe care nu am produs-o lunile acestea, putem sa o vindem celor de la care am cumparat-o la acelasi pret pe care l-am platit noi-, a mai spus Pena, aratand ca anul trecut Hidroelectrica nu a beneficiat de aceasta facilitate – de unde si pierderile mari inregistrate de societate. Totusi, daca seceta continua, formula contractelor asiguratorii devine inutila…

In 2002, Hidroelectrica a obtinut un profit net de 21 miliarde de lei, raportat la o cifra de afaceri de peste 10.000 miliarde de lei. Totodata investitiile realizate anul trecut au o valoare de peste 5.000 miliarde de lei, iar pentru acest an se estimeaza ca valoarea totala a investitiilor va fi de 7.000 miliarde de lei.

Seceta scumpeste curentul

Oficialul Hidroelectrica a declarat ca, in ciuda situatiei foarte grele prin care trece sistemul hidro, nu a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) majorarea tarifelor la consumatorii finali. Dar, o asemenea cerere a venit din partea Termoelectrica, ce produce curent la costuri mai mari avand utilaje cu un randament mai scazut, deci mai costisitore. Eugen Pena recunoaste ca a solicitat totusi ANRE cresterea tarifelor doar la serviciile de sistem, care s-ar reflecta in pretul final printr-o majorare de sub 1%. Se stie deja ca ANRE va majora luna acesta tarifele la energia electrica, dar nici un oficial nu a avansat pana in acest moment o cifra sau macar un procent. Si asta pentru ca o ploaie buna ar rezolva multe probleme, schimbandu-se deci si datele problemei. Un lucru e sigur. Toti, de la ministrul industriilor si pana la directorul Hidroelectrica, asteapta un singur lucru: SA PLOUA.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.