Home Economic-Financiar Sectorul IT si agricultura au cel mai ridicat potential de atragere a...

Sectorul IT si agricultura au cel mai ridicat potential de atragere a investitiilor straine

DISTRIBUIŢI

Sectorul IT si agricultura constituie domeniile din Romania cu cel mai ridicat potential de atragere a investitiilor straine, inclusiv americane, a declarat, ieri, Susan Johnson, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti.

Daca sectorul informaticii si al telecomunicatiilor se afla de mai multa vreme in atentia firmelor americane, multe dintre, acestea nume importante la nivel mondial, fiind atrase de oportunitatile oferite de piata romaneasca, unde si-au inceput deja activitatea, agricultura ramane un domeniu neexplorat suficient, desi prezinta mari sanse de dezvoltare. -Sectorul agricol nu a primit atentia cuvenita pana acum. Dezvoltarea acestuia depinde de modul in care autoritatile romane vor reusi sa rezolve problema privatizarii si a investitiilor in infrastructura-, considera diplomatul american. Cresterea implicarii firmelor straine in agricultura depinde insa de solutionarea unor probleme restante, precum clarificarea legislatiei privind achizitionarea terenurilor si aplicarea unor taxe vamale favorabile exporturilor, apreciaza specialistii americani.

Vicepresedintele Camerei de Comert Americane in Romania (AmCham), Obie Moore, a declarat ca in ultima perioada poate fi constatata o imbunatatire si mai multa stabilitate a mediului de afaceri din Romania, insa companiile americane prezente pe piata romaneasca se asteptau ca noul Guvern sa porneasca mult mai decis in aplicarea programului de privatizare. -Nu ma refer la un caz anume, ci la principiul general. Ar trebui luate deciziile dificile, fapt care i-ar permite Romaniei sa accelereze procedurile de aderare la structurile euroatlantice-, afirma Obie Moore. Presedintele AmCham admite ca aplicarea unor masuri radicale de privatizare/restructurare contravine agendei sociale a partidului de guvernamant, axat pe acordarea unor masuri sporite de protectie a salariatilor si pensionarilor, recunoscand ca astfel de decizii sunt greu de luat in conditiile in care o patura reprezentand aproape 40% din populatia tarii traieste sub pragul saraciei. -In continuare credem insa ca Romania trebuie sa aba in vedere reforma sistemului economic si legislativ, precum si accelerarea privatizarii. Aceste lucruri sunt foarte necesare inainte ca Romania sa fie comparata, in ceea ce priveste performantele economice, cu Polonia, Cehia sau Ungaria si vor determina si imbunatatirea vietii celor care traiesc sub limita saraciei-, a adaugat Obie Moore.

Companiile americane active pe piata romaneasca se pronunta pentru un mediu de afaceri solid si bine reglementat, dar chiar si in actualele conditii sunt decise sa isi extinda activitatea din Romania, fapt dovedit si prin dublarea, in ultimele noua luni, a numarului membrilor Camerei de Comert Americane in Romania, organism care reprezinta acum interesele a peste 100 de firme.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.