Home Economic-Financiar Semrom a vandut samanta -certificata- pentru faliment

Semrom a vandut samanta -certificata- pentru faliment

DISTRIBUIŢI

Folosirea semintelor -certificate- pentru insamantarea culturilor agricole este una dintre cele mai insistente recomandari facute producatorilor de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei. Dand curs acestor sugestii, o societate comerciala a intrat in faliment dupa ce insamantarea a 1.000 hectare de porumb cu samanta -Fundulea 365-, livrata de Semrom, s-a soldat cu un dezastru, proportia de rasarire a plantelor fiind de sub 50%. Rezultatul a fost declansarea procedurii de faliment pentru societatea Sal Ind, dat fiind ca intreaga cantitate de porumb ce urma a fi recoltata era contractata cu o alta societate comerciala, finantatoare a culturii.

Analiza efectuata ulterior dezastrului a adus la lumina faptul ca samanta certificata de Semrom SA, vanduta societatii Sal Ind de catre sucursala Ialomita, a avut indici calitativi cu mult sub cei prevazuti de legislatia in vigoare, fapt confirmat si de Institutul de Cercetari pentru Cereale si Plante Tehnice Fundulea. Expertul tehnic desemnat de organele de ancheta care cerceteaza posibilele aspecte penale ale acestei afaceri a confirmat ca samanta de porumb a fost pastrata timp de patru ani in magazii tip -sopron-, fiind improprie infiintarii culturii, chiar daca avea -viza- MAA .

An de an, Ministerul Agriculturii si Alimentatiei a recomandat inistent producatorilor agricoli sa nu mai foloseasca pentru insamantare samanta din hambar, netratata si necertificata, in conditiile legii, acestea neputand garanta o recolta viabila. In acest scop, au fost dintotdeauna recomandate semintele -garantate-, livrate de unitatile Agrosem si de Semrom. Cu atat mai grav in acest context este sa te -arzi- cu seminte cu acte-n regula cumparate de la societati recunoscute si recomandate. Este tocmai ceea ce s-a intamplat cu o societate intrata in faliment dupa ce a insamantat aproape 1.000 de hectare cu samanta de porumb livrata de Agrosem Calarasi.

Recolta -din 50 in 50 de metri-

In primavara anului 1999, Semrom SA a incheiat un contract cu SC Sal Ind SA pentru vanzarea-cumpararea a 20.000 de kilograme samanta de porumb din soiul -Fundulea 365-, destinata infiintarii unei culturi pe o suprafata de circa 1.000 de hectare. Samanta a fost preluata de la sucursala Ialomita a Semrom, unde sosise de la Agrosem Calarasi, cei din Ialomita asigurand beneficiarul ca este un produs de calitate, cu o germinatie medie de 83%, aceasta fiind garantata prin chiar certificatul de calitate. -Dupa insamantare, cu respectarea stricta a Normelor metodologice, am constatat ca procentul de rasarire a plantelor a fost de sub 50%-, se arata in plangerea penala inaintata de administratorul Sal Ind. Ulterior, Inspectia de Stat pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor din cadrul MAA a constatat ca germinatia semintelor este de 57%, fiind interzisa comercializarea pentru insamantare. Intreaga cantitate de porumb ce urma a fi recoltata era contractata cu o alta societate comerciala, finantatoare a culturii, care, in urma recoltei dezastruoase, a cerut declansarea procedurii de faliment a SC Sal Ind, data fiind incapacitatea de plata a acesteia din urma.

Cu viza MAA

Expertiza judiciara a demonstrat ca aproape toate operatiunile de pastrare si de comercializare, inclusiv obtinerea aprobarilor de la MAA, s-au desfasurat in contradictie cu procedurile si reglementarile legale: -SC Semrom a comercializat samanta de porumb fara ca aceasta sa intruneasca parametrii minimi admisi de ordinul MAA-, in special germinatia, principal indice component al valorii culturale si indicele Coldtest (analiza de -vigoare- a germenilor in conditii suboptime, asemanatoare conditiilor din camp, dupa semanat) de care era obligatoriu sa se tina seama.

-Valoarea de 56% a indicelui Coldtest demonstreaza ca vigoarea porumbului hibrid F365 a scazut pe perioada celor patru ani de pastrare si deci posibilitatea de a emite germeni normali, in conditii deosebite de clima in perioada de dupa semanat, a fost la cote mici. In acest context, SC Semrom nu trebuia sa ceara derogare de la MAA pentru ca aceasta sa fie folosita in primavara anului 1999-. Aceasta afirmatie este sustinuta si de Marian Verzea, directorul general al Institutului de Cercetari pentru Cereale si Plante Tehnice Fundulea: -Cel mai bun criteriu de a demonstra valabilitatea rezultatului privind potentialul germinativ la porumb este analiza Coldtest. Valoarea acestuia de 56% demonstreaza ca vigoarea hibridului pe perioada celor patru ani de pastrare a scazut. Exista indicatii ca o rasarire satisfacatoare in camp se obtine la samanta de porumb care realizeaza un Coldtest cuprins intre 70% si 85%.

Neglijente in lant

Porumbul in cauza a fost pastrat de Agrosem Calarasi nu mai putin de patru ani in magazii tip sopron, in conditii improprii, acestia neobosindu-se nici sa reanalizeze samanta, potrivit concluziilor expertului, din punct de vedere al parametrilor calitativi esentiali pentru o cultura de o asemenea importanta. Semrom Muntenia a fost facuta raspunzatoare de faptul ca a obtinut derogarea de la MAA prin inducerea in eroare a ministerului, deoarece a cerut derogarea pentru vanzare in situatia in care doi indici de calitate erau sub limitele acceptabile, iar derogarea se aproba pentru cel mult unul dintre indicii de valoare culturala. Nici ceilalti -participanti- nu au iesit basma curata din raportul expertului tehnic, vinovati din diverse cauze fiind considerati si ITCSMS Calarasi (inspectoratul pentru calitatea semintelor), si Agrosem Ialomita. Valoarea prejudiciului, solicitat de Sal Ind, este de 972.041 de dolari, reprezentand contracte neonorate, dobanzi si penalitati bancare, cauzate de nerealizarea productiei de porumb.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.