Afirmatiile de saptamana trecuta ale secretarului general al guvernului, Serban Mihailescu, privind vanzarea la fier vechi a mai multor utilaje ale Uzinei Mecanice Plopeni, din sectorul industriei de aparare, vor ramane fara nici un efect practic.
Cel putin asa sustin sindicalistii de la Plopeni, care spun ca -cei care vin de sus baga tot felul de gogorite-. Potrivit vicepresedintelui Sindicatului Liber, Tudor Zan, vanzarea la fier vechi a unei linii de fabricatie din industria de armament nu poate fi decisa nici de directorul fabricii si nici chiar de secretarul general al guvernului. -Aceasta decizie poate fi luata doar de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, deoarece utilajele respective sunt cuprinse in planul de mobilizare-, ne-a mai declarat liderul sindical.
La mijlocul saptamanii trecute, dl Mihailescu s-a intalnit cu conducerea si sindicatele Uzinei Plopeni pentru a verifica stadiul lucrarilor de dezafectare a spatiilor care urmeaza sa deserveasca un incubator de afaceri. -Oamenii nu vor sa inteleaga ca nu vor mai lucra pentru armata din lipsa de comenzi. Cei de aici nu se indura sa se desparta de trei fiare, tragand nadejde ca vor mai avea nevoie de ele. Am avut un investitor strain dispus sa inceapa o afacere in Plopeni si nu am avut macar o hala dezafectata pe care sa i-o arat-, a declarat Serban Mihailescu.
Si aceste afirmatii sunt contrazise de sindicalisti, care spun ca, oricum, unele hale sunt in curs de dezafectare, pentru ca activitatea nu se mai poate desfasura in acelasi spatiu cu 5.000 de angajati, fata de 20.000, cati erau in 1990.
Pe de alta parte, la Plopeni au venit intr-adevar reprezentantii unei firme franceze care ar intentiona sa fabrice cablaje auto. In judetul Prahova, in parcul industrial Crangul lui Bot, mai functioneaza o asemenea fabrica, inaugurata recent de firma japoneza Yakazi.
Francezii nu sunt insa foarte siguri daca sa investeasca sau nu la Plopeni, in calculele lor intrand si varianta deschiderii acestei fabrici in Bulgaria sau Ucraina, depinde care tara va oferi mai multe facilitati. Ca idee de principiu, dupa cum ne-a mai spus dl. Zan, francezii ar dori doua hale, cu o suprafata insumata de aproximativ 20.000 mp.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane