Home Economic-Financiar Serele romanesti falimenteaza

Serele romanesti falimenteaza

DISTRIBUIŢI

Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP) intentioneaza sa privatizeze pana la sfarsitul acestui an toate serele de legume aflate in administrarea Agentiei Nationale a Domeniilor Statului, a declarat ministrul de resort, dl Ilie Sarbu. El a precizat ca MAAP a primit mai multe oferte in acest sens, atat din tara, cat si de la companii straine care doresc sa investeasca si sa relanseze productia de sera.

Aceasta decizie ar putea da o noua sansa legumiculturii, sector cu rezultate foarte bune pana in urma cu 11 ani si aflat actualmente, din mai multe motive, in pragul disparitiei. Din cele 169 hectare de sera cat mai exista in Romania la ora actuala, 117 hectare se afla in proprietatea statului si 52 hectare in sector privat.

Serele de stat ramase astazi in picioare se afla intr-un stadiu avansat de degradare. In afara faptului ca instalatiile tehnice de care dispun sunt complet depasite, datoriile acumulate in timp le impiedica sa beneficieze de energie electrica la parametri normali si de agent termic in sezonul rece.

Importurile masive de legume pe tot parcursul anului au contribuit si ele la diminuarea interesului investitorilor pentru acest gen de afaceri. Conform datelor furnizate de Institutul National de Statistica si Studii Economice, numai in anul 2000, Romania a importat legume in valoare totala de 64 milioane de dolari si fructe in valoare de 19,7 milioane de dolari. -S-a ajuns la o situatie paradoxala. O populatie de 23 de milioane, care consuma legume tot timpul anului, arunca bani pe importuri venite din toate colturile lumii, fara sa-si dea seama ca, de fapt, plateste in valuta tot ceea ce consuma-, a afirmat ministrul agriculturii.

Cea mai importanta problema cu care se confrunta managerii serelor de stat este cea a datoriilor la plata energiei electrice. Surse autorizate din MAAP ne-au declarat ca din costurile totale de 280 de dolari pentru o tona de legume, 65% reprezinta costurile energetice. Productivitatea scazuta obtinuta (in special din cauza instalatiilor vechi, depasite) nu permite acumularea unor venituri suficiente, care sa acopere costurile de productie. Din acest motiv, datoriile s-au acumulat an de an, ajungand la cifre uriase. Managerii din sector au facut numeroase demersuri la MAAP pentru a cere sprijin si facilitati, dar ajutorul primit (includerea serelor in ajutorul acordat de MAAP producatorilor agricoli in acest an) nu poate reprezenta o solutie. -Va trebui sa grabim procesul de privatizare. Sunt sigur ca in momentul in care serele vor ajunge pe mana unor oameni care au bani, care pot si care vor sa faca, situatia se va schimba. Vor gasi solutii pentru a reduce costurile si, cu siguranta, investitiile nu vor intarzia sa apara-, a subliniat dl Ilie Sarbu.

Specialistii din domeniu afirma ca privatizarea serelor va fi destul de dificila, in special din cauza costurilor investitiilor necesare. -O sera dotata la nivel european costa mai multe milioane de dolari. Numai achizitia echipamentelor necesare pentru un hectar de sera de tip olandez – cea mai performanta din Europa – se ridica la un milion de dolari. Este adevarat ca si rezultatele unei astfel de investitii sunt cu totul deosebite. De pilda, productia de rosii obtinuta in aceste conditii este de 500 tone/ha, fata de 30-50 tone/ha cat se obtine in serele romanesti-, ne-au declarat surse autorizate din domeniu.

In aceste conditii, privatizarea serelor se anunta un proces destul de dificil, care va fi ingreunat si mai mult de valoarea mare a datoriilor acumulate catre furnizorii de utilitati in ultimii 11 ani.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.