Prezent la Soci la reuniunea tarilor membre OCEMN (Organizatia Cooperarii Economice a Marii Negre), ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a propus omologului sau rus, Viktor Hristenko, demararea unei analize privind interconectarea sistemelor energetice ale celor doua tari, in contextul armonizarii politicilor regionale din acest domeniu.
De asemenea, Seres a cerut Rusiei un raspuns la memorandumul privind depozitul de gaze naturale de la Roman – Margineni, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului. Grupul rus Gazprom este interesat sa participe la realizarea depozitului de gaze naturale din judetul Neamt, pentru care este in curs de elaborare un studiu de fezabilitate. Proiectul necesita investitii de pana la 260 milioane de euro, iar capacitatea de inmagazinare va fi cuprinsa intre 600 de milioane si doua miliarde de metri cubi de gaze.
-Cooperarea este singura cale de dezvoltare in sectorul energetic: nu ne putem permite nici sa concentram resursele intr-o regiune restransa si nici sa izolam accesul la resurse al altei regiuni. Un sistem cat mai diversificat de alimentare inseamna, de fapt, mai multe sanse de a progresa rapid si sigur-, a declarat Seres la Soci. El a mai precizat, in cadrul reuniunii, ca Romania sustine in continuare proiectul conductei Nabucco, care va transporta gaze naturale din zona Marii Caspice in vestul Europei, tranzitand Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria si Austria. Desi Rusia nu a fost inclusa, reprezentantii Gazprom sustin ca gigantul rus este indispensabil pentru un proiect de asemenea anvergura.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane