Noul centru de cargo al Aeroportului International Bucuresti-Otopeni – investitie in valoare de 13 milioane de dolari a societatii -Bucharest International Cargo Center (BICC)- – a fost inaugurat ieri, in prezenta mai multor oficiali din Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei si a dlui Peter Bluth, presedinte si CEO al companiei Globeground din Germania.
Lucrarile de executie a noului obiectiv au fost realizate in termen de opt luni de societatile ACMS, antreprenor general, si CCCF Bucuresti, subantreprenor. Consultantul lucrarii este firma germana Lufthansa Consulting, iar proiectarea a fost asigurata de societatile Iptana si International Proiect – Bucuresti. Cladirea este realizata din prefabricate de metal si sticla, este dotata cu aer conditionat si dispune de centrala termica proprie.
Obiectivul, cu o suprafata totala de 7.500 mp, din care 1.000 mp disponibili pentru inchiriere, este dotat cu toate facilitatile necesare pentru functionarea institutiilor implicate in activitati de transport al marfurilor (vama, frontiera, antitero), precum si a agentilor economici care deruleaza activitati specifice (comisionari vamali s.a.). Capacitatea de prelucrare este de circa 30.000 tone/an, cu posibilitati de extindere la 40.000 tone/an. Capacitatea de incarcare/descarcare a aeronavelor este de 10 tone/ora.
Directorul general dl companiei BICC, dl Radu Enache, ne-a declarat ca eventualele investitii aditionale in echipamente si utilaje mecanizate pot mari capacitatea de procesare a terminalului pana la nivelul de 60.000 tone de marfa pe an. -Aceasta constructie reprezinta o dovada a calitatii serviciilor pe care le vom oferi. Dorim sa concentram activitatile regionale de cargo in acest loc si, in paralel, avem in vedere investitii similare pe alte aeroporturi din Romania-, a precizat dl Enache.
BICC dispune de depozite uscate, depozite frigorifice pentru marfuri perisabile (80 mc), depozite speciale (pentru marfuri radioactive s.a.), echipamente prelucrare coletarie si de manipulare marfuri si ateliere de intretinere. Terminalul are 12 locuri de acces, ajustabile in functie de marimea mijlocului de transport terestru, care pot functiona simultan.
Suprafata adiacenta constructiei este amenajata pentru parcaje destinate automobilelor (56 locuri) si autocamioanelor (28 locuri).
Societatea comerciala -Bucharest International Cargo Center- SA (BICC) a fost constituita la data de 10 octombrie 1999, cu un capital social de 10 milioane de dolari. Principalii actionari sunt CN Aeroportul International Bucuresti-Otopeni SA – 27%, SC GlobeGroung Romania SRL – 23%, Globeground GmbH Germania – 20%, Franke Beteiligungs und Verwaltungsgesellschaft GmbH Germania – 10% si Moonlock Ltd. Cipru – 20%.
Peter Gruth, presedintele Globeground GmbH Germania, a precizat ca firma Lufthansa a vandut unei mari companii franceze de handling de pasageri si cargo, in urma cu doua saptamani, pachetul de actiuni pe care il detinea la Globeground. In urma tranzactiei, aceasta a devenit cel mai mare agent de handling din lume, operand in peste 200 de aeroporturi din mai mult de 40 de tari. Globeground Romania, infiintata in urma cu opt ani, este cea mai mare societate romaneasca de servicii de handling, cu un volum de afaceri intre 12-14 milioane de dolari pe an.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane