Chiar daca arhitectii bugetului pentru anul viitor au argumentat nivelul cresterii economice cu himera unui volum mai mare al investitiilor, in conditiile in care nu se stie ce nume va purta aportul privatizarii, la sfarsit de an, pana si cei mai prudenti evaluatori si-au exprimat aprecierea fata de economia autohtona, notand credibilitatea acesteia pe pietele internationale cu calificative mai bune.
Chiar daca conducerea Trezoreriei anticipa mai degraba o noua abgradare din partea agentiei de ratinguri Fitch, cei care au acordat note mai bune Romaniei au fost, ieri, evaluatorii de la Japan Credit Rating (JCR). Potrivit unui comunicat oficial, in urma constatarii evolutiei pozitive a indicatorilor economici, institutia de evaluare a revizuit de la -stabila- la -pozitiva- perspectiva calificativelor acordate Romaniei pentru datoriile pe termen lung in valuta si moneda nationala. In schimb, JCR a mentinut ratingul -BB- pentru imprumuturile denominate in devize straine si -BB plus-, pentru creditele in moneda nationala.
In schimb, acelasi comunicat subliniaza faptul ca analistii agentiei JCR nu au majorat ratingul pentru tara, si asta pentru ca, sustin evaluatorii japonezi, -Romania trebuie sa mai faca cativa pasi in privinta reformelor structurale, dar si pentru a imbunatati eficienta si controlul masurilor adoptate de ministerele implicate-. In acelasi timp, JCR sustine ca, de asemenea, in tara noastra trebuie urmarita cresterea exploziva a creditului catre sectorul privat si efectele acesteia asupra cadrului macroeconomic.
Imbunatatirea perspectivei asupra economiei romanesti anuntate de JCR s-a bazat pe constatarea unui ritm ridicat al cresterii economice si pe starea pozitiva a lichiditatilor externe. De asemenea, pentru ultima abgradare a evaluatorilor japonezi au mai primat mentinerea disciplinei fiscale, precum si reducerea serviciului datoriei publice in urma scaderii dobanzilor si a prelungirii maturitatilor.
Potrivit JCR, majorarea creditelor a fost determinata de cresterea cererii in contextul reducerii dobanzilor, relaxarea conditiilor de risc si de strategia bancilor de a-si majora profiturile prin acordarea de credite mai ridicate persoanelor fizice si intreprinderilor mici si mijlocii. Desi rata creditelor neperformante a crescut de la 1,1% la sfarsitul anului 2002 la 3,5% in octombrie 2003, agentia apreciaza ca nu exista riscuri majore de -supraincalzire- a economiei romanesti. Riscurile unei astfel de evolutii sunt atenuate de nivelul redus al creditului neguvernamental ca raport in PIB, respectiv 11,9% in 2002, cu mult sub indicatorii altor tari din regiune, sustine JCR, care atrage atentia asupra faptului ca rata inflatiei din Romania este printre cele mai ridicate dintre statele Europei centrale si de est. Agentia este de parere ca Romania nu a primit in acest an statutul de economie de piata functionala din partea Comisiei Europene intrucat progresul reformelor structurale a fost relativ modest.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane 30.04.2025, 05:39:58