Masurile de aparare comerciala pe care Uniunea Europeana intentioneaza sa le aplice importurilor de produse siderurgice, incepand cu luna octombrie, pot afecta unul din principalii producatori romani, Ispat Sidex Galati, avand in vedere ca sub incidenta acestor masuri vor intra cateva categorii de produse plate. Tinand cont de faptul ca la sfarsitul lunii septembrie expira perioada de provizorat de sase luni in care exporturile de produse siderurgice pe piata UE s-au realizat in limita unui contingent global, UE a inaintat o propunere privind masurile pe care intentioneaza sa le aplice pentru protejarea pietei, in viitorii trei ani.
De aceasta data propunerea UE vizeaza stabilirea unor masuri de aparare comerciala pentru sapte pozitii tarifare, dintre care doua se refera la produse precum flanse si fitinguri, care nu intra in categoria produselor exportate de tara noastra. -Cea mai importanta prevedere se refera la produsul banda laminata la cald, avand in vedere ca Romania are un export semnificativ de 250.000 tone anual-, ne-au declarat surse autorizate din domeniu. In cazul acestei categorii de produs, UE intentioneaza sa introduca un contingent global de 3,1 milioane tone pentru o perioada de un an (29.03.2002-29.03.2003), ce urmeaza a fi distribuit dupa principiul primul venit, primul sosit. Printre principalii nostri concurenti se numara Argentina, Polonia, Cehia, Bulgaria, Malaiezia si Thailanda.
In urmatorii doi ani, calculati pe perioade similare, contingentul ar urma sa creasca la 3,2 milioane tone si respectiv 3,4 milioane tone. Cantitatile ce vor fi exportate in afara contingentelor vor avea taxe suplimentare de 26%, nivelul acestora urmand sa fie diminuat in fiecare an. La aceasta categorie de produs tara noastra va avea, cel mai probabil, de facut observatii tinand cont de faptul ca banda laminata la cald reprezinta aproape jumatate din totalul exporturilor romanesti de produse siderurgice pe piata europeana. Zilele acestea, oficialii romani, impreuna cu reprezentantii Ispat Sidex Galati, lucreaza la un set de observatii vizavi de propunerea UE. Surse din sector au precizat ca producatorul roman intentioneaza sa solicite stabilirea unui contingent individual, care i-ar da o marja de siguranta in privinta exportului pe piata europeana.
Romania, inclusa la capitolul -si altii-
A doua categorie de produs ce urmeaza a intra sub incidenta masurilor de protectie este banda laminata la cald in foi, pentru care se intentioneaza stabilirea unor contingente individuale insumand pe cele trei perioade mentionate 540.000 de tone in primul an, 567.000 de tone si respectiv 596.000 de tone. Nici la aceasta categorie de produs Romania nu este prinsa cu contingent individual, fiind inclusa la capitolul -si altii-, unde se prevad cantitati de 100.000 de tone in primul an, 105.000 tone in a doua perioada si respectiv 110.000 tone (in perioada 29.03.2004-29.03. 2005). Specialistii in domeniu sustin ca pentru Romania nu s-a prevazut un contingent individual, deoarece exporturile la acest produs au fost nesemnificative. O situatie similara se inregistreaza si pentru cea de-a treia categorie de produs, tabla laminata la cald cutata, unde contingentele propuse de UE pe cele trei perioade sunt de 193.000 tone, 203.000 tone si respectiv 213.000 tone si unde Romania figureaza din nou la capitolul si -altii-, unde cantitatea anuala alocata din total este de 27.000 tone.
Uniunea Europeana intentioneaza sa instituie contingente si la exporturile de banda laminata la rece, contingentul propus fiind de 2.393.000 tone in primul an, 2.512.000 tone in a doua perioada si respectiv 2.638.000 tone. Si in acest caz Romania nu este inclusa cu contingent individual, fiind trecuta de asemenea la capitolul -si altii-, unde cantitatile contingentate sunt de 343.000 tone, 360.000 tone si 378.000 tone. Singurul produs – din lista celor pentru care UE va aplica masuri de protejare a pietei – pentru care Romania va avea stabilit un contingent propriu este banda aliata laminata la cald in foi. Contingentele anuale sunt de 49.000 tone, 52.000 tone si 54.000 tone, din care Romaniei ii vor reveni 14.700 tone.
Propunerea UE a fost trimisa spre consultare tarilor din afara spatiului comunitar, acestea urmand sa prezinte toate observatiile in cat mai scurt timp, astfel incat la sfarsitul acestei luni sa poata fi luata o decizie finala. Amintim ca la inceputul lunii aprilie Uniunea Europeana a decis aplicarea unor masuri de protejare a pietei de produse siderurgice pentru a evita o redirectionare a exporturilor ce aveau ca destinatie piata americana. Decizia UE a fost generata de masurile instituite de SUA la sfarsitul lunii martie, privind introducerea unor suprataxe de pana la 30% importurilor de produse siderurgice, exceptie facand Canada si Mexic. Astfel, pe o perioada experimentala de sase luni, UE a instituit un contingent global pentru importurile siderurgice, cantitatile contingentate avand taxe de pana la 15%. Cantitatile exportate pe piata UE in afara acestui contingent sunt taxate cu pana la 26%, in functie de categoria produsului. Specialistii in domeniu au apreciat ca aceasta masura nu a afectat piata romaneasca, dezvantajati fiind cu precadere exportatorii din zonele indepartate, precum Argentina.