Desi in tara constructorul de automobile ARO Campulung se chinuie sa supravietuiasca in asteptarea unei ipotetice privatizari, in strainatate masinile de teren produse in Arges sunt apreciate, beneficiind chiar de fun-cluburi. Problema este insa ca promovarea de catre autoritatile romane a calitatilor autovehiculelor ARO este extrem de -timida-. Publicitatea vine mai mult din partea strainilor decat din cea a celor platiti de statul roman pentru acest lucru.
In Cehia gasim trei cluburi ale iubitorilor de masini ARO, care au linkuri pe pagina de Internet www.aro4x4.cz: la Praga, Svarov si Jihlava.
Trebuie mentionat faptul ca societatea argeseana nu are un site pe Internet, de unde cei interesati sa afle in mod oficial care sunt modelele, caracteristicile tehnice sau ofertele de pret. Acest lucru a fost insa facut de cehi in locul nostru. Pe site-ul mentionat putem consulta informatii despre societate, o istorie a automobilului ARO, informatii legate de service, tot aici fiind prezenta si o galerie foto.
Aceasta din urma este extrem de completa, dat fiind ca la fiecare serie sunt prezente peste 30 de fotografii cu diferitele modele. Gasim pe acest site fotografii cu modele de ARO despre care putini romani stiau ca exista, cum ar fi un model tip limuzina, cu sase usi. De asemenea, mai putem privi cu uimire un model de ARO Skorpion, modificat in Italia si care da impresia unui film de science-fiction, sau un vechi IMS din 1974 transformat in Cehia intr-un fel de monster truck. Merita amintit si faptul ca pe acelasi site exista o prezentare ampla a show-ului realizat anul trecut de ARO in Cehia, fotografiile fiind mai mult decat graitoare despre performantele masinii off-road romanesti, care urca pante pe care si un Land Rover gafaie. O singura bila neagra pentru site-ul cehesc: versiunea in engleza nu este inca disponibila.
Masini de teren cu sange sud-american
Un puternic fan-club gasim si in America de Sud, mai exact in Argentina, piata de desfacere traditionala, candva, pentru producatorul de la Campulung.
Clubul utilizatorilor de ARO off-road 4×4 poate fi accesat pe pagina de Internet www.aro4x4.miarroba.com. Chiar daca clubul a fost infiintat de argentinieni, pe lista membrilor gasim venezueleni, guatemalezi, sau chiar nemti, spanioli si canadieni.
Ca un element inedit, pe site gasim si fotografii -istorice-, cum ar fi una facuta la un raliu din 1972 la Indiannapolis, sau autovehiculul ARO 244 care a apartinut lui Nicolae Ceausescu, in fata sediului uzinei de la Campulung, pe atunci numita Intreprinderea Mecanica Muscel. Pe site sunt prezentate si sfaturi utile pentru posesorii de autovehicule ARO, sfaturi pentru cei care conduc pentru prima oara o masina off-road, caracteristici tehnice si elemente de mecanica, sisteme de comunicatii, precum si un chat al iubitorilor acestei masini.
Avem ARO si aici, in Elvetia…
Nici elvetienii nu se lasa mai prejos. Aceasta pentru ca fanii ARO de aici si nu numai pot intra pe site-ul www.aro4x4.ch, unde este prezentat si importatorul elvetian al acestei marci auto: ARO Schweiz AG din Ballwil.
Si pe acest site este prezenta o galerie foto a diferitelor modele disponibile de ARO, insa numarul fotografiilor este mult mai mic decat pe site-ul cehesc sau pe cel argentinian. Sub deviza -Traditie si experienta-, pe pagina de Internet este facuta si o scurta prezentare a societatii din Campulung Muscel, insotita de o harta pe care este marcat orasul argesean unde se produc autovehiculele ARO. De asemenea, alte sloganuri sunt: -Utilitate si varietate-, -Flexibilitate si eficienta-, -Personalitate si eleganta-. De ramarcat insa ca nicaieri pe acest site nu sunt precizate preturile si nici caracteristicile tehnice.
Si in Statele Unite ARO este prezent, sub numele de Crosslander si sub deviza -Heart of steel-. De pe site-ul www.crosslander4x4.com aflam ca in toamna acestui an americanii vor putea sa-si cumpere modelul Crosslander 4×4, iar din toamna lui 2004 va fi disponibil si modelul turbo diesel. Dincolo de grafica deosebita si de cateva detalii tehnice, site-ul este destul de sarac in informatii.
Producatorul din Campulug a iesit din nou, recent, la privatizare. Cu toate ca masinile produse aici sunt apreciate in strainatate, iar societatea are un potential deosebit, inca o data se demonstreaza ca romanii nu stiu sa-si vanda marfa.