Home Economic-Financiar Siguranta alimenatara depinde de legi, cercetari dar si de hazard

Siguranta alimenatara depinde de legi, cercetari dar si de hazard

DISTRIBUIŢI

Chiar dacă alimentele sunt verificate foarte amănunţit înainte de a fi puse pe piaţă, aditivii, acceptaţi inţial, se dovedesc a fi nocivi şi greu de controlat. Noi, consumatorii, avem două opţiuni: să mancăm mai sănătos (evitand produsele cu E-uri) sau să avem încredere că analizele efectuate au fost corecte. Putem să sperăm că dacă anomalii ale aditivilor alimentari există, oamenii de ştiinţă le vor descoperi la timp.

Scopul Uniunii Europene în ceea ce priveşte siguranţa alimentară urmăreşte să asigure un nivel înalt în ceea ce priveşte securitatea şi bunăstarea produselor de origine animală şi a celor din plante din cadrul Uniunii prin nişte măsuri care să asigure un drum bun de la fermă pe masă. Monitorizarea trebuie să fie de asemenea adecvat, în timp ce este asigurată funcţionarea efectivă a pieţei interne, potrivit Comisiei Europene (CE).

Implementarea acestor reguli implică dezvoltarea legislaturii şi alte acţiuni pentru asigurarea sistemului de controlul efectiv şi să evalueze în concordanţă cu standardele UE în ceea ce priveşte calitatea şi siguranţa alimentară, sănătatea şi nutriţia animală în cadrul Uniunii şi în ţările terţe cu care are relaţii de export. De asemenea, implementarea unor reguli stricte este necesară pentru a fi în relaţii bune cu ţările terţe şi cu organizaţiile internaţionale privind siguranţa alimentară.

Directivele 94/35/CE, 94/36/CE şi 95/2/CE solicită fiecărui stat membru să monitorizeze flosirea aditivilor alimentari. Comisia este obligată să întocmească un raport în acest sens şi să-l înainteze Consiliului Parlamentului European.

Măsurile legislative sunt totodată necesare pentru înţelegerea cu Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (AESA) în scopul asigurării unui management al riscului bazat pe ştiinţă. AESA este piatra de temelie a evaluării riscului în ceea ce priveşte siguranţa alimenatră în Uniune. În colaborare stransă cu autorităţile naţionale, Autoritatea furnizează sfaturi independent ştiinţifice şi analizează riscurile apărute.

Alzheimer, din chipsuri

Cercetările continuă, iar rezultatele sunt din ce în ce mai înspăimantătoare. Tot mai multe produse ne sunt indicate ca fiind periculoase pentru organismul uman. De curand, un studiu american prezentat la conferinţa anuală a Societăţii americane de chimie, denotă că chipsurile şi snacks-urile pot provoca apariţia maladiei Alzheimer, pentru că o substanţă prezenţa în acest tip de alimente distruge celulele creierului, potrivit TheSun. Urme ale acestei substanţe, numită acrilamida, au fost descoperite de specialişti în creierul victimelor maladiei Alzheimer. Acrilamida se găseşte de obicei în hrana procesată, de tipul chipsurilor. Specialiştii au stabilit anterior că acrilamida este cancerigenă. Consumul mare de alimente care conţin aceste substanţe poate provoca infertilitate masculină, probleme musculare şi de coordonare. Este pentru prima dată cand consumul de alimente cu acrilamidă este asociat cu apariţia maladiei Alzheimer, o boală care numai în Marea Britanie afectează 400.000 de persoane, provocand demenţă şi pierderi de memorie. Acrilamida mai poate fi întalnită în cereale, paine prajită şi biscuiţi, dar şi în fumul de ţigară. Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă limitarea consumului de acrilamidă la un microgram pe zi. Conform studiilor, un kilogram de chipsuri contine 980 de micrograme de acrilamidă.

Chiar Romania se confruntă în prezent cu două probleme în ceea ce priveşte siguranţa alimentară: posibila prezenţă a dioxinei (o substanţă periculoasă) în iaurtul de fructe produs de o firmă cunoscută pe piaţă şi exterminarea virusului pestei porcine.

Loturile de iaurturi sunt -suspecte de conţinut de dioxină în guma de guar- şi au fost retrase de la vanzare din cauza suspiciunii de contaminare cu dioxină a unui ingredient. Probele prelevate de Autoritatea Sanitar-Veterinară au fost trimise la Laboratorul de referinţă din Budapesta, rezultatul urmand să fie cunoscut la sfarşitul săptămanii viitoare. Substanţa este cancerigenă şi poate provoca creşterea abundentă a părului pe făţă.

Brutării şi abatoare închise

Probleme de calitate pot apărea şi indirect. Direcţia Sanitar-Veterinară şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au început o campanie al cărei scop este să reducă evaziunea fiscală din industria de morărit şi panificaţie. În judeţul Iaşi mai funcţionează doar 50 de brutării şi, avertizează şefii Inspectoratului Teritorial de Muncă şi ai Direcţiei Sanitar-Veterinare, tot mai multe brutării vor fi închise. 11 brutării şi 23 de mori au fost deja închise pentru că nu respectă legislaţia europeană. Cele mai mari nereguli s-au semnalat în mediul rural. În urma controalelor efectuate, au fost găsite brutării care funcţionau ilegal în mijlocul unor ferme. Painea se făcea noaptea şi dimineaţa brutăria îşi închidea porţile. Multe brutării nu erau înregistrate la Registrul Comerţului; nu exista o evidenţă a maşinilor care transportau, iar dubiţele pentru transport erau murdare.

De asemenea, multe măcelării au fost închise din cauza nerespectării normelor Uniunii Europene. Inspectorii au constat că mai multe măcelării funcţionau într-o singură cameră şi nu se respectau nici cele mai elementare norme semnalate. Inspectorii au mai găsit carne scoasă la vanzare fără acte de provenienţă. Abatoarele improvizate au fost şi ele închise, dar inspectorii consideră că problemele sunt departe de a fi rezolvate.

Cusuri pentru controlorii calităţii

În fiecare an Uniunea organizează cursuri pentru managementul şi implementarea unui program de instruire al Comunităţii bazat în special pe siguranţa alimenaţiei, sănătatea animalelor şi cea a plantelor. Activităţile de instruire trebuie să fie făcute atat în ţările UE cat şi în cele terţe. Acestea sunt în special organizate pentru personalul autorităţilor competente din statele membre, candidate sau asociate implicate în controalele oficiale şi pentru participanţii din ţările terţe selectate.

Desfăşurarea cursurilor din 2008 este parţial bazată pe lansarea din 2007 a cererilor pentru furnizare. Aceste cereri se axează pe contracte concludente ale organizării, managementului şi implementării de activităţi de instruire pentru personalul autorităţilor competente implicate în verificarea respectării siguranţei alimentare, potrivit site-ului CE. Invitaţia pentru instruirea celor care se ocupă de controlul calităţii alimentelor sub deviza -O instruire mai bună pentru o hrană mai sigură- va fi onorată cu precădere în ţările Uniunii Europene.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.