Home Economic-Financiar -Simplificarea- inregistrarii firmelor genereaza suprafiscalitate si birocratie

-Simplificarea- inregistrarii firmelor genereaza suprafiscalitate si birocratie

DISTRIBUIŢI

Parlamentul a adoptat recent proiectul Legii nr. 425/2004 privind simplificarea inregistrarii persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice in Registrul Comertului si a autorizarii functionarii persoanelor juridice. Termenul -simplificare- din titlul legii trebuie insa pus intre ghilimele pentru ca, potrivit Asociatiei Academia de Advocacy, desi reducerea costului si a timpului necesar inregistrarii este necesara, noua lege genereaza, in realitate, cateva efecte… contrare. Intreprinzatorii vor plati mai mult si, in plus, vor alerga pe noile drumuri deschise de procedurile birocratice – intr-un cuvant, aceasta lege genereaza mai mult suprafiscalitate si birocratie decat presupusa relaxare pe care o pretind initiatorii legii. Cine sunt acestia? Nu se stie, pentru ca normativul nu a fost supus atentiei nici unei organizatii de afaceri, pe cand se afla in faza de proiect, ceea ce contravine Legii transparentei.

Potrivit specialistilor din cadrul Academiei de Advocacy, intreprinzatorii vor plati mai multi bani la inregistrare si reinregistrare. -Reformarea sistemului de inregistrare este o initiativa a guvernului care a urmarit atat imbunatatirea sistemului, cat si alinierea normelor existente la cele ale Uniunii Europene. Numai ca legea prevede taxarea preschimbarii certificatelor de inregistrare fiscala. Aceasta taxa este inechitabila, pentru ca mareste presiunea fiscala, transferand costurile reformei asupra intreprinzatorilor. Mai mult, legea ii obliga pe oamenii de afaceri la plata unei noi taxe speciale pana la sfarsitul primului semestru al anului 2004. Este greu de presupus ca veniturile Oficiului National al Registrului Comertului vor fi influentate in mod substantial de aceasta noua taxa. Mai plauzibil e ca aceasta taxa sa se permanentizeze si sa adauge o povara financiara in plus. Iata de ce, in contradictie cu scopul lui explicit, acest proiect de lege creeaza un proces de inregistrare mai lent si mai scump-, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Un -arhaism judiciar-

Academia de Advocacy califica procesul de inregistrare a firmelor, impus prin noul normativ, ca fiind -un arhaism judiciar-, intrucat legea prevede aprobarea inregistrarii de catre un judecator. -Aceasta procedura nu mai reprezinta un standard international sau european. In practica, judecatorul are un aport redus sau chiar nul in cadrul procesului de inregistrare. In schimb, imixtiunea judiciara duce la prelungirea perioadei de inregistrare si cresterea costurilor aferente-. Un studiu recent, citat in comunicatul academiei, arata ca aprobarea juridica producea costuri de aproape 20 de milioane USD pe an pentru firmele din Romania. -Firmele nu primesc nimic in schimbul acestui cost, in afara unei verificari suplimentare a dosarului, o sarcina care ar putea fi indeplinita cu usurinta de orice functionar-. Prin urmare, -judecatorul ar putea fi exclus din cadrul procedurii, printr-un simplu amendament la proiectul de lege. In cazul in care aceasta pare a fi o schimbare prea drastica, o reforma intermediara ar putea mentine verificarea juridica in cazul firmelor mari (cum sunt societatile pe actiuni), dar ar elimina aceasta verificare in cazul societatilor cu raspundere limitata (SRL) si ale altor firme mici. Astfel, aprobarea ar deveni un proces non-juridic, pur administrativ, asa cum este in majoritatea tarilor europene-.

Beneficiarii legii nu au fost consultati

-Noul act normativ a cuprins si a solutionat multe aspecte care privesc inregistrarea si autorizarea firmelor. Din pacate, s-au inregistrat si aceste efecte perverse, care ar fi putut fi evitate daca initiativa ar fi fost supusa, asa cum cere Legea transparentei dezbaterii publice-. Academia de Advocacy deplange, astfel, adoptarea netransparenta a legii. -Faptul ca beneficarii legii nu au fost consultati si ca adoptarea acestui foarte necesar act normativ s-a facut in spatele usilor inchise demonstreaza ca legile bune sunt rezultatul implicarii tuturor partilor afectate si, mai ales, a beneficiarilor ei-.

Presedintele Academiei de Advocacy, Radu Nicosevici, ne-a declarat, in acest sens, ca Legea transparentei (nr. 52/2003) -se aplica numai in cateva locuri – probabil ca guvernul inca n-a aflat de existenta acesteia. Nimeni nu stie pe unde a trecut proiectul Legii 495 pana sa ajunga la parlament, probabil ca nu a ajuns nici pe la Consiliul Economic si Social. In fine, ce s-ar mai putea face acum este ca organizatiile de afaceri, patronatele, camerele de comert si toti cei interesati sa se constituie in parte vatamata si sa atace aceasta lege in contencios administrativ-. Radu Nicosevici ne-a mai declarat ca, la finele acestei luni, vor fi prezentate rezultatele unei monitorizari a activitatii parlamentarilor in sensul imbunatatirii mediului de afaceri. -E un dezastru-, a afirmat Nicosevici, referindu-se la ceea ce (nu) au facut legislatorii pentru comunitatea oamenilor de afaceri…

Academia de Advocacy este o organizatie neguvernamentala a carei misiune consta in -influentarea politicilor si deciziilor publice, astfel incat acestea sa fie in favoarea mediului de afaceri-. Academia, cu sediul central in Timisoara, deruleaza programe de instruire, monitorizare, cercetare, precum si audieri publice si campanii de advocacy in beneficiul comunitatii de afaceri.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.