Home Economic-Financiar Sindicalistii ameninta ca vor iesi in strada

Sindicalistii ameninta ca vor iesi in strada

DISTRIBUIŢI

Dupa ce au facut front comun pentru elaborarea Codului muncii, patronatele si sindicatele s-au coalizat din nou si cer, de data aceasta guvernului, majorarea salariului minim pe economie de la 310 lei, cat este in prezent, la 430 de lei, de la 1 ianuarie 2006. Daca nu vor obtine acest lucru, sindicalistii nu se vor da inapoi nici chiar de la organizarea actiunilor de strada. Astazi, reprezentantii celor patru confederatii sindicale – Cartel Alfa, BNS, CNSLR Fratia si CSDR – urmeaza sa aiba o intalnire atat cu premierul Calin Popescu Tariceanu, cat si cu oficiali ai FMI si BM. Liderii salariatilor nu se asteapta insa la rezultate favorabile. -Va fi o mare adunare nationala, in care, cel mai probabil, premierul ne va prezenta proiectul de buget pe anul 2006, proiect care a fost lecturat o data in guvern, dar care nu a fost discutat cu partenerii sociali-, a declarat ieri, vizibil iritat de atitudinea guvernantilor, liderul CSDR, Iacob Baciu. Blocul National Sindical a avut deja o intrevedere cu ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu, in care li s-a comunicat ca o majorare a salariului minim nu este sustenabila.


In opinia liderilor de sindicat, discutiile pe tema politicii fiscale pentru 2006 ar trebui sa inceapa cat mai repede, cu atat mai mult cu cat trebuie respectate termenele prevazute de actele normative, conform carora proiectul bugetului public pentru anul 2006 trebuie inaintat parlamentului pana la data de 15 octombrie 2005.

-Un guvern imoral si comunist-

Chiar si in aceste conditii, pana in prezent, la nici un minister nu a fost discutat proiectul de buget in cadrul Comisiilor de Dialog Social, si totusi exista o varianta de care sindicatele habar nu au, pentru ca nu au fost invitate la masa discutiilor. -Un guvern care refuza cresterea salariului minim si rezultatele negocierilor dintre sindicate si patronate este unul imoral si comunist-, a precizat ieri secretarul general al BNS, Matei Bratianu. In opinia sa, data fiind preponderenta sectorului privat, guvernul nu ar trebui sa se amestece in acordurile dintre partenerii sociali, ci ar trebui doar sa valideze, prin hotarare de guvern, rezultatele discutiilor dintre cele doua parti. Totusi, sindicalistii sunt deschisi negocierilor pe aceasta tema, sustinand o majorare care sa tina cont de indicatorii economici si sociali: rata inflatiei si rata reala a cresterii economice, productivitatea muncii, raportul intre salariul minim si salariul mediu comparativ cu tarile Uniunii Europene si valoarea cosului minim de consum.

Salariile parlamentarilor nu se raporteaza la salariul minim

Sindicalistii sustin ca politica de blocare a cresterii salariului minim trebuie sa inceteze. -Romania se confrunta deja cu grave probleme generate de aceasta abordare paguboasa. Pe langa cresterea gradului de saracie in randul salariatilor – demonstrata si de datele statistice care arata o crestere a nivelului de acordare a ajutoarelor sociale de circa cinci ori de la un an la altul -, constatam si evolutii negative pe piata fortei de munca-, a precizat Hossu. Potrivit acestuia, masurile de relaxare fiscala introduse la inceputul acestui an nu au facut decat sa stimuleze numarul lucratorilor la negru, care a ajuns in prezent la circa un milion de salariati. De altfel, refuzul partii guvernamentale de a majora salariul minim este pus in relatie directa cu faptul ca lefurile parlamentarilor nu sunt raportate la acest parametru. -Daca in tarile europene salariul unui parlamentar poate ajunge la de maxim 5-6 ori salariul minim, la noi, ei isi permit sa-si acorde indemnizatii dupa nevoi, ajungand sa primeasca si 20 de salarii minime. Acesta este motivul pentru care le cerem si lor, parlamentarilor, ca orice coeficient de majorare de salariu pe care si-o aproba sa fie raportata la salariul minim-, a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu.

Discrepante enorme fata de nivelul de trai european

Majorarea salariului minim pe economie este o masura mai mult decat necesara, daca e sa avem in vedere valorile din tarile membre ale Uniunii Europene. In prezent, circa 30% din angajati sunt platiti cu salariul minim pe economie. Data fiind experienta tarilor nou aderate, a caror populatie suporta greu socul economic al integrarii, cu toate ca la data aderarii aveau salarii minime de 200 de euro, sindicatele militeaza pentru un salariu care, in jurul anului 2007, sa ajunga la parametrii apropiati. Totodata, trebuie avut in vedere faptul ca Romania, in momentul integrarii, va fi a noua tara din cele 28, ca marime, ceea ce inseamna ca, in masura in care discrepantele intre nivelul de trai din tara noastra si celelalte state membre nu se vor atenua simtitor, o buna parte din resursele comunitare vor trebui alocate Romaniei pe zona incluziunii sociale. O astfel de masura nu va face decat sa accentueze dezacordul populatiei europene in ceea ce priveste integrarea tarii noastre. In plus, conform studiilor realizate de Eurostat in luna mai a acestui an, s-a ajuns la concluzia ca, in cazul celor trei tari candidate, printre care si Romania, se inregistreaza cele mai ridicate rate ale saraciei in randul lucratorilor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.