Federatia Nationala a Sindicatelor din Administratia Locala cere, in mod public, demiterea executivului de la Palatul Victoria, in frunte cu premierul Calin Popescu Tariceanu. Reprezentantii sindicali apreciaza ca actualul guvern trebuie dat jos pentru incompetenta si tergiversarea reformelor necesare integrarii Romaniei in UE. -Actualul executiv compromite integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, riscand un raport de tara defavorabil in anul 2006, care ar insemna activarea clauzei de salvagardare, a afirmat presedintele Federatiei, Ringo Damureanu.
In opinia sindicalistilor, constructia europeana se bazeaza pe descentralizare si intarirea autoritatilor locale si, implicit, pe debirocratizare, idei care nu se intrezaresc in planurile actualului guvern. Astfel, pana la aceasta data, guvernul Tariceanu trebuia sa fi emis noua lege privind administratia locala si a institutiei prefectului, astfel incat de la 1 ianuarie 2006 prevederile acesteia sa fie aplicabile.
Personalul se teme de sefi, nu de legi
Cea mai grava problema cu care se confrunta corpul functionarilor publici, in general, este reprezentata de excesiva politizare, fapt denuntat in repetate randuri de reprezentantii Federatiei Nationale a Sindicatelor Functionarilor Publici Sed Lex, la care Federatia din administratia locala este afiliata. -Asistam la o politizare a discursului privind legea administratiei locale, bazata pe modificarea legii, numai pentru a putea schimba din functie unele persoane, fara sa se aiba in vedere descentralizarea reala a administratiei locale, absolut necesara pentru a beneficia de fondurile structurale oferite de UE si a putea sa absorbim prin proiecte viabile sumele destinate administratiilor locale-, a precizat Damureanu. Nu mai este de altfel o noutate ca noua putere si-a instalat in functie oamenii dupa principiul -schimbam oamenii lor cu oamenii nostri-. Lipsa unui cadru legislativ care sa le asigure functionarilor publici siguranta postului duce la instaurarea unui grad ridicat de instabilitate, ce nu face decat sa perturbe activitatea personalului. Damureanu a reclamat instalarea unor primari care si-au angajat personal preferential, adaugand ca s-a ajuns in situatia ca -functionarii sa se teama mai mult de sefi decat de legi-. In aceste conditii, Federatia din Administratia Nationala a solicitat presedintelui Traian Basescu – care, cel putin declarativ, s-a pronuntat pentru intarirea structurilor din sistem – sa demaste lentoarea cu care guvernul ia masurile necesare pentru rezolvarea adevaratelor probleme cu care se confrunta acest sector.
Proteste in Capitala – dupa 15 octombrie
Pentru sustinerea revendicarilor, dar si pentru crearea unui corp al functionarilor dupa standarde europene, dupa data de 15 octombrie Federatia din Administratia Locala va da startul la organizarea unui miting de protest in Capitala, urmat de greva de avertisment si, daca e cazul, greva generala. Printre solicitari se numara descentralizarea administratiei publice, cresterea salarizarii cu 50% pentru 2006, concomitent cu acordarea capacitatii administratiilor locale sa negocieze venituri suplimentare pentru functionari si personalul contractual, trecerea la un sistem de salarizare fix pentru personalul contractual, modificarea Legii 188/1999 privind statutul functionarului public, astfel incat criteriile de avansare sa fie caracteristice unui sistem de tip cariera, in care functionarul sa poata avansa pe posturi. In plus, sindicalistii mai cer si crearea unei subcomisii de dialog social la nivelul prefecturilor si a Ministerului Administratiei si Internelor, in care sa fie luate in discutie problemele stringente din sistem. Este vorba de lipsa conditiilor propice pentru buna desfasurare a activitatii, avand in vedere ca multe sedii de primarie sunt revendicate, si nu exista banii necesari pentru construirea unor alte cladiri. Actiunile de protest vor fi corelate cu celelalte federatii sindicale din cadrul Administratiei Publice, Federatia din munca, finante, statistica si mediu.
Conflictul de munca mocneste si la Vama
De proteste se pregatesc si membrii Sindicatului National Vamal Unirea, care vor organiza actiuni sub lozincile -politica si iresponsabilitate-, -institutii slabite, evaziune mare, bani la buget mai putini-. Intr-o prima faza, SNV Unirea va lua masura declansarii conflictului colectiv de munca la nivelul ANV. Masura a fost luata in urma numeroaselor atacuri si presiuni la care a fost suspusa institutia vamala in ultima vreme. -Presiunile exercitate asupra conducerii institutiei de opinia publica, presedinte, presa au determinat luarea unor masuri impotriva lucratorilor vamali, generate doar din dorinta de a multumi opinia publica fara a avea si o baza solida in sanctionarea colegilor-, a declarat liderul sindical Florin Savenco, adaugand ca masurile se iau alandala, fara a se analiza fiecare caz in parte. Savenco denunta folosirea de catre zona politica sau conducerile administrative ale ministerelor a unei imagini negative a ANV, doar pentru a-si crea, in interes personal, o mina de oameni cinstiti. -Dorinta de pozitionare cat mai buna in perioada remanierilor, folosind nenorocirea unei institutii careia i s-a degradat imaginea in timp pentru a arata opiniei publice cat de buni si incoruptibili sunt ei, este o abordarea demagogica si marsava- a precizat Savenco.
Tot bugetul statului are de suferit
Luptele interne din cadrul coalitiei aflate la guvernare, pentru obtinerea de catre un partid sau altul a functiei de sef a ANV, au facut ca aceasta sa fie renegociata. Pentru lucratorii vamali, slabirea credibilitatii institutiei intr-un moment in care veniturile la bugetul statului trebuie marite, printr-o mai buna colectare si intarirea disciplinei, a insemnat supunerea la presiuni din partea contribuabililor care nu mai doresc sa respecte rigorile legii, prin marirea numarului de contestatii si a proceselor de pe rolul instantelor judecatoresti, cu costuri pentru buget.