Ca derularea programelor de restructurare nu se desfasoara de multe ori conform legilor in vigoare, nu mai este de mult o noutate. O atare problema a aparut in cazul restructurarilor de la SC CET Zalau, SC Termoelectrica Ploiesti SA, SC ACVA Calor Gurabarza SA si SC CET Bistrita, ai caror sindicalisti au pichetat ieri sediul Ministerului Finantelor Publice. Suparati ca nu si-au primit nici pana in acest moment platile compensatorii, sindicalisii cer oficialilor de la Finante respectarea prevederilor Ordonantei 8/2003. Normativul prevede ca salariatii disponibilizati prin concedieri colective din cadrul societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale cu capital majoritar de stat beneficiaza de masurile de protectie sociala, pe baza unui program de restructurare sau reorganizare a societatii.
La nivelul acestor unitati au fost aprobate disponibilizari prin concedieri colective a unui numar de circa 500 de salariati. In vederea asigurarii protectiei sociale pentru disponibilizati, MAI a initiat si promovat Ordonanta de Urgenta nr. 34/2004, pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 8/2003 privind stimularea procesului de restructurare, reorganizare si privatizare a unor societati nationale, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat. Pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei 8/2003 cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv a Ordonantei 34, MAI a elaborat un proiect de hotarare de guvern pentru nominalizarea unitatilor a caror salariati disponibilizati urmau sa beneficieze de prevederile Ordonantei 8.
MFP a sistat aplicarea proiectului
Proiectul a fost acceptat de MAI, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale, fiind blocat de Ministerul Finantelor. Proiectul inaintat MFP se pare ca nu a fost considerat demn de luat in seama. Oficialii MFP sustin ca prevederile Ordonantei 8 se aplica numai in unitatile unde programele de disponibilizare colectiva au prevazut cel putin un numar de 1.000 de salariati, sustinere care, in opinia sindicalistilor, incalca prevederile legale. Pe de alta parte, MFP refuza aprobarea acestui proiect avand in vedere ca statul nu detine capitalul majoritar sau integral la unitatile administrate de consiliile locale sau judetene.
Banca Mondiala e vinovata
Protestele sindicalistilor din federatia Energetica se tin lant, fara a se ajunge insa la un rezultat concret. Protestul de ieri este al doilea de acest gen, primul avand loc saptamana trecuta cand secretarul de stat din MFP, Gheorghe Gherghina, le-a spus sindicalistilor ca luarea unei asemenea hotarari depinde in mare masura de discutiile cu reprezentantii Bancii Mondiale. Astfel, MFP evita sa rezolve situatia creata dand vina pe prevederile acordurilor cu BM. Liderul de sindicat, Vasile Domocos, afirma ca, intre timp, intalnirea cu BM a avut loc fara ca sindicalistii sa fie invitati la discutii. Se pare ca reprezentantii BM ar fi dipus un control la aceste societati pentru a se evalua situatia existenta. Sindicalistii cer elaborarea in regim de urgenta a hotararii de guvern, asa cum a fost gandita initial, in care sa figureze societatile comerciale si regiile autonome subordonate consiliilor locale si judetene si care au programe de reorganizare si restructurare.
Oficialii fac noi promisiuni
Dupa cateva ore de scandat si agitat pancarte, sindicalistii au fost poftiti la o noua runda de discutii cu secretarul de stat Gheorghe Gherghina si alti specialisti din MFP, unde li s-au facut alte si alte promisiuni. Astfel, reprezentantii celor doua parti au reluat ieri discutiile pe marginea acestui subiect, fara ca secretarul de stat sa mai faca vreo referire la BM sau la o eventuala impotrivire a acesteia privind adoptarea Hotararii de Guvern nr. 34/2004 si a Ordonantei 8, cu modificarile si completarile ulterioare. Gherghina a promis, ieri, ca va incerca sa discute cu reprezentantii guvernului (fara a da insa nume), pentru a-i determina sa accepte punerea in aplicare a celor doua acte normative. Discutia urma sa aiba loc in cadrul sedintei de guvern, care s-a incheiat aseara. In cazul in care reprezentantii guvernului vor cadea de acord asupra rezolvarii situatiei existente la cele patru unitati, in decursul zilei de azi va avea loc o intalnire cu reprezentanti ai Ministerelor Muncii, Finantelor Publice, respectiv Administratiei si Internelor, in vederea pregatirii documentatiei necesare. Contactat telefonic, liderul de sindicat Vasile Domocos ne-a declarat ca s-a incercat gasirea unor solutii pentru fiecare societate in parte, insa sindicalistii au refuzat, avand in vedere ca reprezinta un tot unitar, iar solutia trebuie sa fie avantajoasa pentru toti in aceeasi masura.