Home Economic-Financiar Sindicatele de la Resita au pus pe jar Presedintia si Guvernul

Sindicatele de la Resita au pus pe jar Presedintia si Guvernul

DISTRIBUIŢI

Ministrul Autoritatii pentru Privatizare se va afla, azi, la Resita, pentru a discuta cu reprezentantii sindicatului si cu patronatul Combinatului Siderurgic, in vederea deblocarii situatiei si reluarii lucrului pe platforma. Ministrul APAPS, Ovidiu Musetescu, a declarat ieri ca analiza activitatii postprivatizare de la combinatul siderurgic a demonstrat ca firma americana Noble Ventures nu si-a onorat clauzele scadente. Musetescu spera ca prezenta sa la Resita, intelegerea liderilor de sindicat si capacitatea de percepere a realitatii romanesti a patronatului sa fie elemente care sa stea la baza intocmirii unui protocol. -Exista posibilitatea ca Guvernul sa poarte discutii cu principalii furnizori de energie sau se poate apela la reesalonarea unor datorii la bugetul de stat si la bugetul asigurarilor sociale-, a mentionat Musetescu.

Protestatarii s-au deplasat ieri de la Resita spre Caransebes cu 12 autobuze inchiriate de la transportatori privati si cu mai multe autoturisme particulare. Reprezentantii Sindicatului Vatra considera ca aceasta este singura modalitate de a aduce la Resita o comisie guvernamentala condusa de premierul Adrian Nastase. Sindicalistii sunt dezamagiti de rapoartele si de vizitele fostului sef al Departamentului de Control si Anticoruptie al Guvernului, Ovidiu Grecea, si ministrului privatizarii, Ovidiu Musetescu, si sunt hotarati sa repete episodul din 1994, cand, in urma declansarii grevei generale, l-au adus pe fostul premier Nicolae Vacaroiu la Resita. Iancu Muhu, liderul sindicatului din Combinatul Siderurgic Resita, a declarat ca muncitorii sunt greu de controlat in acest moment si ca vor continua protestele pana la anularea contractului de privatizare. Combinatul si-a incetat activitatea productiva in data de 5 martie, cand a fost debransat de la reteaua electrica si de gaz metan. Din productia de 20.000 de tone anuntata de patronat, nu au fost realizate decat 3.800 de tone. Datoriile catre Electrica se cifreaza la 130 miliarde de lei si nu exista perspective ca graficele de esalonare asupra carora s-a convenit in luna februarie sa poata fi respectate.

Firma americana Noble Ventures a cumparat, de la fostul FPS, la inceputul lunii iunie 2000, 94,4% din actiunile combinatului, valoarea tranzactiei fiind de 85,25 milioane de dolari. In suma totala a tranzactiei au fost incluse si fondurile destinate investitiilor de modernizare si protectie a mediului. Noble Ventures s-a angajat sa preia si datoriile combinatului, in valoare de 1.120 miliarde de lei, de aproape patru ori mai mari decat capitalul social al acesteia, in valoare de 304 miliarde de lei.

Presedintele Ion Iliescu s-a pronuntat, ieri, in acest caz extrem de delicat, spunand ca singurul mod in care Guvernul poate interveni in solutionarea situatiei de la Combinatul Siderurgic Resita (CSR) este sa analizeze stadiul contractului de privatizare. Presedintele Iliescu a precizat ca a salutat faptul ca o companie americana s-a implicat in privatizarea combinatului, declarand ca a fost, initial, increzator in sansele de redresare a combinatului. El si-a exprimat speranta ca Executivul va elucida modul in care s-a derulat contractul de privatizare, respectiv care sunt -lipsurile- partii romane in negocierile cu partenerul american si daca acesta a respectat clauzele contractuale. Referindu-se la faptul ca salariatii combinatului au solicitat premierul sa mearga la Resita sa stea de vorba cu ei, presedintele Iliescu a declarat: -Primul ministru nu are ce sa rezolve, pentru ca nu este o treaba care tine de Guvern-. El a precizat ca singura modalitate in care poate interveni Guvernul este sa analizeze contractul de privatizare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.