Sindicatele feroviare ar putea declansa, saptamana viitoare, conflictul de munca, intrucat nu ajung la un acord cu administratia societatilor de cale ferata privind procentul de crestere a salariilor pentru anul acesta, a declarat Ionel Socaciu, unul dintre liderii sindicatelor feroviare.
Potrivit dlui Socaciu, administratia si-a revizuit propunerea de crestere a salariilor facuta sindicatelor cu o luna in urma, coborand la 7% majorarea pe care este dispusa sa o acorde angajatilor, prin noul contract colectiv de munca. Liderul sindical sustine ca decizia privind diminuarea procentului de crestere a salariilor a fost luata in urma recomandarilor FMI privind plafonarea fondului de salarii, la unitatile de stat, la un nivel mai mare cu cel mult 34% fata de anul trecut.
Cu o luna in urma, directorii au propus sindicatelor cresterea salariilor cu 15% de la 1 mai si cu 9% de la 1 septembrie, fata de 38%, cat cerusera sindicatele.
-Nici un sindicat de la calea ferata nu va accepta o crestere a salariului de numai 7%. Recomandarile FMI sunt inaplicabile la calea ferata, mai ales ca procentul de crestere a salariilor pe care noi il negociam era cu mult mai mic decat rata inflatiei-, a declarat Socaciu.
Sindicatele si administratia mai au la dispozitie trei zile pentru a ajunge la o concluzie comuna privind majorarea salariilor, inainte ca termenul de 60 de zile permis de lege pentru negocierea contractului colectiv de munca sa expire. Potrivit legislatiei actuale, dupa expirarea acestui termen, sindicatele au dreptul de a deschide conflictul de munca, mergand pana la greva generala, in cazul nesolutionarii listei de revendicari.
Ultima greva generala la calea ferata a avut loc in ianuarie 2000, tot din cauza nesolutionarii unor cereri de natura salariala.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane