Masurile fiscale luate de guvernul de la Bucuresti sub presiunea Fondului Monetar International continua sa nemultumeasca sindicatele. Desi au facut valva de nenumarate ori, vizavi de modul in care guvernantii gestioneaza fraiele politicii in domeniul fiscalitatii, se pare ca vocile sindicale nu au ecou acolo unde trebuie, hotararile fiind luate mereu fara consultari cu partenerii sociali. Noul acord incheiat cu Fondul Monetar International, precum si majorarea cotei de TVA la 22%, de la 1 ianuarie 2006, i-a adus din nou pe reprezentantii Blocului National Sindical si pe cei ai Cartelului Alfa in situatia de a ameninta cu actiuni de protest.
Liderii celor doua confederatii, Dumitru Costin si Bogdan Iuliu Hossu, au militat, fiecare in parte, pentru anularea cresterii TVA de la 1 ianuarie, masura fiind considerata o lovitura dura data populatiei, in conditiile in care si tarifele la utilitati vor creste spectaculos de la 1 iulie. Majorarea TVA-ului ii va afecta in principal pe cei cu venituri mici si medii. Conform unui studiu realizat de BNS, dintr-o crestere de 1%, cat a adus cota unica in buzunarul salariatilor cu venituri mici, nu poate fi acoperita o crestere cu 2-3% a preturilor produselor de consum.
Importurile, stimulate de cei cu venituri mari
De altfel, majorarea de TVA incearca sa acopere dezechilibrele macroeconomice create prin introducerea cotei unice. Cresterea veniturilor disponibile la nivelul salariatilor cu venituri mult peste medie a determinat o crestere a cererii si, implicit, adancirea deficitului de cont curent, motiv pentru care oficialii FMI au solicitat limitarea cererii. In anii de dupa revolutie, Romania si-a pierdut treptat piata interna, fiind coplesita, in schimb, cu produse si servicii din import, solicitate cu preponderenta de cei cu venituri mari. -Ramuri industriale intregi au disparut in cei 15 ani de tranzitie si multe dintre acestea erau producatoare de bunuri de larg consum. Ceea ce se intampla este rezultatul mutatiilor produse in economia reala-, a precizat Costin.
Inflatia, afectata in proportie de doar 11% de salariul net
In plus, inghetarea salariilor, masura ceruta de Fond, nu pare a-si gasi justificarea, in conditiile in care inflatia este determinata in proportie de numai 11% de salariul net, ceea ce inseamna ca salariile nu au constituit un factor hotarator in evolutia inflatiei. Potrivit aceleiasi analize, in perioada 2002-2005, inflatia a fost influentata in cea mai mare masura de preturile productiei industriale – circa 68%, masa monetara – 15%, cursul de schimb – 22%, plus influenta altor factori – 14%. Mai mult decat atat, cresterea productivitatii muncii din ultima perioada nu a afectat in nici un fel salariul real, care a ramas relativ la acelasi nivel, in acest sens, Costin acuzand lipsa unei politici coerente care sa reglementeze aceste aspecte. De altfel, BNS considera ca este momentul ca toate efectele politicii antisociale promovate de ministrul de finante, Ionut Popescu, sa fie asumate de Alianta D.A., acestea fiind partidele care il sustin. In acelasi spirit critic, Bogdan Iuliu Hossu considera ca, in definitiv, Romania nici nu are nevoie de un acord stand-by cu FMI, organism care nu face decat sa promoveze masuri distrugatoare pentru dezvoltarea economica a tarii.
Azi in Timisoara…
Primele proteste vor demara azi la Timisoara. Astfel, Alianta Sindicatelor Libere Timis, Filiala BNS Timis, CNS Cartel Alfa Timis si Federatia Asociatiilor de Locatari Timis au anuntat ca organizeaza, in zilele de 28, 29 si 30 iunie 2005, pichete de protest in fata sediului Prefecturii, intre orele 9.00-11.00. -Cresterea preturilor la gaze, energie electrica si energie termica, intentia guvernului de a majora TVA, inghetarea salariilor bugetarilor, starea precara de sanatate a populatiei si dezastrul din sistemul sanitar sunt principalele motive de nemultumire care au dus la declansarea actiunilor de protest in Timis- – se arata intr-un comunicat remis ieri de BNS.