Activitatea din portul Constanta va fi oprita pe termen nelimitat, incepand cu data de 10 mai a.c, dupa ce Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare a decis declansarea grevei generale, in semn de protest fata de lipsa de implicare a autoritatilor in combaterea muncii la negru si a evaziunii fiscale. Mai mult decat atat, exista posibilitatea ca aceasta forma de protest sa fie extinsa si la nivel national.
Este pentru prima data in tara noastra cand o organizatie sindicala ameninta cu oprirea totala a lucrului, pentru a determina autoritatile competente sa treaca de la declaratii la actiuni concrete de sanctionare a celor ce incalca legea. Concret, Federatia Sindicatelor Portuare reclama faptul ca mai mult de jumatate din volumul de marfuri tranzitate prin portul Constanta sunt operate cu muncitori angajati fara forme legale. Numarul celor care lucreaza la negru se ridica la circa 2.000 de persoane.
Disponibilizatii lucreaza in continuare fara acte legale
Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Evolutia traficului de marfuri tranzitate pe ape, succesiunea de acte normative menite sa reglementeze aceasta activitate au condus la aparitia multor agenti economici portuari, pe langa cei traditionali, agenti economici care, in scopul realizarii de venituri consistente si imediate, au angajat o parte din forta de munca disponibilizata si cu experienta in activitatea de operare, fara insa a incheia si forme legale de munca. Asa cum se arata in scrisoarea trimisa de catre Blocul National Sindical, confederatie la care FNSP este afiliata, catre primul ministru Calin Popescu Tariceanu, un exemplu concludent il constituie srl-urile ce utilizeaza muncitori -la negru-. -Acestea au inregistrate la Administratia Portului un numar de cativa lucratori cu carnet de lucru si care au operat o cantitate de marfuri similara cu operatorii traditionali ce au, fiecare, sute de salariati cu contract de munca-, a precizat presedintele FNSP, Petre Costel.
Potrivit acestuia, practica este incurajata chiar si de catre operatorii portuari care incheie cu -administratorii muncii la negru- contracte de prestari servicii in scopul de a plati mult mai putin forta de munca si implicit costul de operare, in detrimentul fortei de munca proprii, cu care au incheiat contracte colective de munca, cu o salarizare mult mai mare, si pe care au inceput si continua sa o disponibilizeze. -Pentru a nu li se putea imputa ca subinchiriaza danele de operare – fapt ce ar putea atrage rezilierea contractului de concesiune sau inchiriere incheiat cu administratia, operatorii portuari au gasit solutia incheierii de contracte de prestari servicii cu srl-urile ce adminstreaza munca la negru in port, prin care acestia din urma apar doar ca prestatori de servicii, in realitate ei efectuand toate operatiunile de operare a navei, fara sa fie insa autorizati-, a precizat Costel. Printre acestia se numara societatea Agroexport si Comvex.
Autoritatile stau cu mainile in san
Masura declansarii grevei generale a fost luata dupa o serie de interventii pe langa autoritatile statului, ramase toate fara rezultate concrete. Astfel, potrivit reprezentantilor Blocului National Sindical, in urma cu aproximativ doua luni, presedintele BNS, Dumitru Costin, impreuna cu reprezentantii FNSP au purtat discutii cu reprezentanti ai Inspectiei Muncii, ai Ministerului Transporturilor, ai Ministerului Muncii si ai Administratiei Portuare, stabilindu-se formarea unei comisii tripartite care sa analizeze problemele existente la nivelul portului. In plus, s-a stabilit declansarea unor controale incrucisate in portul Constanta din partea autoritatilor competente, respectiv Garda Financiara si Inspectia Muncii, insa totul a ramas la faza de discutii.