Un numar de circa 20 de sindicalisti, lideri si reprezentanti zonali ai sindicatului Raiffeisen Bank, au pichetat ieri sediul central al bancii, solicitand consolidarea unui dialog bilateral intre parti, respectarea programului de lucru de 8 ore si a numarului de ore suplimentare prevazute de lege, dar si anularea deciziei privind restructurarea personalului. Este pentru prima data cand in mediul bancar din tara noastra au loc astfel de proteste.
-Noi am solicitat sa ni se prezinte organigrama bancii, pentru ca in prezent nu cunoastem ce se va intampla cu posturile. Oamenii nu sunt siguri de locul de munca pe care il ocupa. S-a anuntat reorganizarea retelei, vizate fiind sucursalele teritoriale-, a declarat lidera de sindicat Maria Ditu. In plus, cei 3.000 de membri de sindicat solicita si respectarea programului de lucru de 8 ore, in conditiile in care – sustin ei – exista personal care lucreaza si 12 ore pe zi, dar si initierea si mentinerea unui dialog permanent intre sindicat si patronat, inclusiv obligatia patronatului de a invita delegatii alesi ai sindicatului la sedintele Consiliului de Administratie.
Protocol semnat de ambele parti
In urma protestelor de ieri, sindicalistii, insotiti de reprezentantii Federatiei Sindicatelor din Asigurari si Banci si ai Cartelului ALFA, au fost invitati la discutii de catre conducerea bancii, in cadrul carora a fost semnat un protocol. Potrivit unui comunicat remis de Raiffeisen Bank, s-a agreat ideea mentinerii unui dialog permanent intre sindicat si patronat, reprezentantii sindicatului urmand sa fie invitati la sedintele Consiliului de Administratie. Referitor la respectarea programului de lucru, conducerea bancii a subliniat necesitatea respectarii legislatiei in domeniu. -Desi nu au fost semnalate cazuri concrete de incalcari ale prevederilor legale, conducerea bancii este de acord ca trebuie respectata legislatia in domeniu-, se arata in pozitia oficiala a companiei. Potrivit Raiffeisen Bank, in ceea ce priveste anularea deciziilor de concediere, partile au fost de acord ca nu a fost vorba de concediere colectiva si, prin urmare, nu exista baza legala pentru ca deciziile individuale de desfacere a contractelor de munca sa fie anulate. -Este vorba de doar 41 de posturi, dintre care doar pentru 14-15 dintre ele se poate vorbi de disponibilizare-, au precizat oficialii Raiffeisen. Totodata, s-a convenit initierea negocierilor privind noul contract colectiv de munca, incepand cu 8 mai 2006.