Sistemul Energetic National se confrunta cu o criza acuta de lichiditati, generata de neincasarea banilor pentru energia electrica si termica furnizata. Situatia este fara precedent, cu atat mai mult cu cat criza se manifesta inainte de intrarea in anotimpul rece, cand consumul de energie electrica si termica atinge cote maxime. Iarna aceasta se anunta a fi una foarte dificila daca inca din aceasta perioada, cand nu se produce energie termica pentru incalzirea locuintelor, iar consumul de energie electrica nu a atins cotele de varf, s-a ajuns la un nivel al incasarilor cu mult sub limita de avarie. In conditiile in care incasarile zilnice la nivelul SEN ar trebui sa depaseasca 100 miliarde de lei, acestea au ajuns, in ultimele zile, la cote de avarie de circa 30 miliarde de lei zilnic. Punctul culminant a fost atins ieri, cand incasarile totale au fost de 19 miliarde de lei, in conditiile in care factura zilnica pe care Termoelectrica o are de achitat catre sectorul minier este de circa 30 miliarde de lei. In situatia cea mai dificila se afla societatea Termoelectrica, ce trebuie sa isi asigure sursele financiare pentru completarea stocurilor si pentru achizitia combustibililor in iarna 2001-2002. Nu trebuie uitat ca factura de energie in aceasta iarna este estimata la circa un miliard de dolari, din care, conform programului de iarna aprobat de Guvern, circa 550 milioane de dolari reprezinta efortul valutar pentru importurile de combustibili. Ceea ce inseamna ca peste 12.000 miliarde de lei trebuie asigurate din surse interne, respectiv din incasarile din economie. Blocajul financiar al societatilor din sectorul energetic a condus la cresterea semnificativa a nivelului compensarilor. Practic, la ora actuala, 50% din valoarea facturilor emise de Termoelectrica se recupereaza pe sistemul lanturilor de compensare. Desi acest sistem permite inchiderea unor facturi intre societatile ce intra in lantul de compensare, deci scaderea acestora din bilanturi, specialistii din domeniu sunt de parere ca este un sistem extrem de nociv, care trebuie eliminat.
Problema incasarilor la nivelul Sistemului Energetic National a atras atentia inclusiv reprezentantilor Fondului Monetar International. Este pentru prima data cand in discutiile cu FMI privind situatia unitatilor din sectorul energetic romanesc s-a evidentiat cu prioritate necesitatea imbunatatirii nivelului incasarilor pentru energia electrica si termica, in conditiile in care, pana in prezent, toate negocierile se axau pe nevoia reducerii pierderilor si arieratelor acestor companii. Astfel, in comunicatul FMI s-a evidentiat, printre masurile destinate solutionarii problemelor performantelor financiare ale regiilor autonome si intreprinderilor de stat, necesitatea imbunatatirii substantiale a colectarii platilor aferente energiei electrice si termice.
Cresterea nivelului incasarilor in sistemul energetic nu va rezolva insa problema asigurarii surselor financiare pentru achizitia combustibililor in aceasta iarna, avand in vedere ca la nivelul Termoelectrica (cel mai important producator de energie electrica si termica) costurile de productie nu mai sunt acoperite de actualul pret al energiei. De altfel, atat reprezentantii FMI, cat si cei ai Bancii Mondiale au subliniat necesitatea continuarii majorarii pretului energiei, in special pentru a reduce pierderile principalului producator de energie. Una dintre variantele sustinute de reprezentantii unitatilor din sectorul energetic este introducerea unui mecanism automat de ajustare a pretului energiei, in functie de devalorizarea monedei nationale in raport cu dolarul. Banca Mondiala a solicitat constituirea unei entitati la nivelul Termoelectrica, credibila din punct de vedere financiar. In urma discutiilor cu oficialii MIR, au fost evidentiate trei variante de rentabilizare a societatii, dintre care doua presupun reorganizarea acesteia. Din pacate, orice varianta de reorganizare nu poate fi aplicata la inceputul anotimpului rece, cand trebuie angajate credite sindicalizate de la banci. Nu trebuie uitata reticenta bancilor in a acorda imprumuturi unitatilor aflate in proces de reorganizare. Asa ca ramane cea de-a treia varianta discutata cu Banca Mondiala, singura care poate fi aplicata in acest moment, majorarea pretului la energie ca modalitate de acoperire a costurilor. Aceasta cu atat mai mult cu cat toate eforturile conducerii Termoelectrica si ale reprezentantilor MIR de reducere a nivelului creantelor au avut rezultate modeste. De la 1 mai pana la inceputul lunii septembrie, nivelul creantelor Termoelectrica a fost diminuat cu circa 20%, iar specialistii apreciaza ca, in maximum o luna de iarna, acestea vor ajunge din nou la nivelul celor din luna aprilie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane