Home Economic-Financiar SN Radiocomunicatii se pregateste sa -fure- o felie din tortul Romtelecom

SN Radiocomunicatii se pregateste sa -fure- o felie din tortul Romtelecom

DISTRIBUIŢI

-Obtinerea de catre Societatea Nationala de Radiocomunicatii a unei licente de telefonie fixa, care sa devina operationala la momentul deschiderii pietei, 1 ianuarie 2003, ar conduce la o dezvoltare exploziva a SNR. Practic, devenind si operator de telefonie fixa, cifra de afaceri a societatii s-ar tripla in 2003-, a declarat dl Gabriel Grecu, director general si presedinte al Consiliului de Administratie al SNR. Asa cum a anuntat ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei, dl Dan Nica, Romania va parcurge in acest an o etapa importanta in procesul de liberalizare a pietei telecomunicatiilor, prin vanzarea a inca doua licente de telefonie fixa. Procesul de vanzare a celor doua licente a parcurs etapele pregatitoare, la ora actuala, caietele de sarcini in vederea organizarii licitatiei avand deja girul Ministerului Finantelor. Evident, o prima consecinta a intrarii pe piata telefoniei fixe a inca unui operator mare, ce dispune de o infrastructura dezvoltata si care are capacitatea de a concura cu Romtelecom, va fi scaderea tarifelor pentru traficul interurban si international. -In acest fel s-ar crea o alternativa pentru abonatii din reteaua fixa a Romtelecom, care ar putea apela interurban si international prin reteaua SNR. Societatea dispune de statia de sol de la Cheia, ce poate asigura suficient trafic international-, a explicat dl Grecu.

Dezvoltare abrupta a serviciilor

Castigarea de catre societatea de Radicomunicatii a uneia dintre licentele de telefonie fixa va conduce la un salt spectaculos al veniturilor societatii, prin dezvoltarea abrupta a serviciilor de telecomunicatii. In acest fel, activitatea SNR va fi orientata cu preponderenta catre serviciile de telecomunicatii si mai putin catre partea de broadcasting (transportul si difuzarea programelor de radio si televiziune), care este mai putin rentabila. Prin politica de dezvoltare aplicata in acest an, s-a reusit cresterea ponderii in cifra de afaceri a serviciilor de telecomunicatii. Astfel, in anul 2001, 50% din veniturilor societatii sunt asigurate de serviciile de telecomunicatii, reusindu-se astfel diminuarea ponderii (initial, de 80%) a serviciilor de broadcasting. De altfel, in anii precedenti, SNR s-a confruntat, in repetate randuri, cu situatii financiare critice, ca urmare a faptului ca sumele, alocate de la buget, reprezentand contravaloarea serviciilor prestate catre cele doua societati de Radiodifuziune si Televiziune, erau insuficiente. Tocmai din acest motiv, in acest an a fost declansat un program amplu de dezvoltare al SNR, in sensul diversificarii gamei de servicii. Ministrul comunicatiilor, dl Dan Nica, a declarat ca mandatul conducerii SNR este acela de a transforma societatea in cel mai mare furnizor de transmisii de date. Echilibrarea veniturilor rezultate din cele doua mari activitati ale SNR – telecomunicatii si broadcasting – va fi urmata, intr-o etapa viitoare, cand ponderea serviciilor de telecomunicatii va fi majoritara, de o reorganizare interna a societatii. -Ne gandim sa constituim doua entitati distincte, una pentru partea de telecomunicatii, cealalta pentru transportul si difuzarea programelor de radio si televiziune, care sa functioneze intr-un holding, respectiv sub tutela SNR. In acest fel va fi foarte bine definita gestiunea financiara a celor doua activitati-, a declarat dl Grecu. Un alt aspect important al separarii celor doua activitati este legat de posibilitatea de angajare a creditelor necesare dezvoltarii serviciilor de telecomunicatii. In actuala structura, societatea de Radicomunicatii este nevoita, pe de o parte, sa angajeze credite necesare modernizarii retelei de radiodifuziune si, pe de alta parte, pentru dezvoltarea unor noi servicii de telecomunicatii. Investitiile pentru retehnologizarea echipamentelor de radiocomunicatii, care au o vechime in functionare de peste 30 de ani, sunt extrem de costisitoare. Or, in conditiile in care SNR se indatoreaza pentru reabilitarea acestor echipamente cu grad avansat de uzura, este dificil sa mai angajeze credite pentru partea de telecomunicatii, in conditiile in care SNR trebuie sa devina unul dintre principalii competitori ai Romtelecom.

Lider in servicii Internet

Societatea de Radiocomunicatii a devenit in luna iunie a acestui an primul furnizor de servicii de banda larga de pe piata romaneasca, prin lansarea proiectului de transmisii de date punct-multipunct in 26 GHz. Serviciile de banda larga, implementate de noul sistem de comunicatii, asigura transmisii de date de calitate, conectivitate la reteua mondiala Internet, folosind serviciile de acces Internet de care dispune in prezent SNR, servicii de voce (VOIP), servicii cu valoarea adaugata (e-banking, e-commerce, e-mail, IP-fax, stiri, video conferinte, video la cerere). Lansat intr-o prima etapa ca proiect-pilot pentru municipiul Bucuresti, acesta urmeaza a fi extins pana la sfarsitul anului in sapte orase resedinte de judet, urmand ca in 2002 sa fie acoperite 25 de orase mari. Proiectul-pilot a fost realizat cu suportul tehnic si financiar al companiei Ericsson. Incepand cu luna octombrie, SNR furnizeaza serviciul de VoIP (Voice over Internet Protocol), de care, pana la momentul inlaturarii monopolului Romtelecom, vor beneficia numai grupuri inchise de utilizatori. Tot la inceputul lunii octombrie a fost lansat noul serviciu Internet al companiei, Bi Net, realizat integral pe suport radio. Accesul la acest serviciu se face prin patru puncte Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, permitand utilizatorilor o conectare de mare viteza la Internet. SNR a inagurat la 1 octombrie, in Bucuresti, primul centru comercial al societatii, prin care vor fi promovate si vandute noile servicii.

Lansarea acestor servicii de telecomunicatii va conduce in acest an la majorarea cu 40% a cifrei de afaceri, care, conform estimarilor, va ajunge la 35 milioane de dolari, fata de 26 milioane de dolari cat a fost anul trecut. Pentru anul viitor se preconizeaza atingerea unei cifre de afaceri de 50 milioane de dolari.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.