Printr-o hotarare adoptata in ultimam sedinta de guvern, s-a stabilit ca Societatea Nationala a Carbunelui (SNC) Ploiesti, aflata in proces de restructurare, va fi reorganizata prin infiintarea a trei societati comerciale, care vor functiona ca filiale ale -societatii-mama-. Dupa aceasta reorganizare, obiectul principal de activitate al SNC Ploiesti va ramane inchiderea si conservarea minelor.
Vor fi constituite societatile comerciale Carbonifera, Lignitul si Salajul, al caror obiect de activitate vor fi extractia si comercializarea carbunelui si a altor produse obtinute din activitatile miniere. Capitalul social initial al societatilor comerciale se constituie din preluarea in administrare a unei parti din patrimoniul SNC Ploiesti, in baza situatiei financiare incheiate la sfarsitul lunii iunie 2005. Hotararea de guvern stabileste capitalul social al Carbonifera Ploiesti la 11.475.000 lei RON, impartit in 114.750 actiuni nominative. Capitalul social al Lignitul SA este de 1.113.100 RON, impartit in 11.131 actiuni nominative, iar capitalul social al Salajul Sarmasag este de 11.186.600 RON, impartit in 111.866 actiuni nominative.
Cele trei societati comerciale nou-infiintate vor prelua drepturile si isi vor asuma obligatiile ce decurg din raporturile juridice ale SNC Ploiesti cu tertii, cu exceptia celor care rezulta din raporturile juridice fiscale ale exploatarilor miniere.
Prin actul normativ adoptat de guvern se urmareste atingerea rentabilitatii financiare a unitatilor de exploatare din cadrul SNC Ploiesti.
Societatea are un program sever de restructurare, menit sa elimine activitatile nerentabile, astfel incat, incepand cu 1 ianuarie 2007, sa-si desfasoare activitatea fara subventii de la buget. Potrivit acestui program, in cursul anului 2005 vor fi inchise 10 capacitati neviabile, iar anul viitor vor fi inchise doua mine.
In ultimii opt ani, prin procesul de restructurare, societatea a incetat activitatea a 45 de mine de subteran si 17 cariere si a recurs la disponibilizarea a 11.993 de salariati, anume, 75% din personalul existent in 1997.