Dupa lungi dezbateri si negocieri, analize cu despicarea firului in patru, indelungi sedinte de -suflat si in iaurt-, in sfarsit, -cercul- privatizarii celei mai mari companii romanesti s-a inchis. Guvernul a aprobat contractul de privatizare a -perlei- economiei – SNP Petrom. Prin aceasta decizie, OMV devine proprietarul celei mai importante companii romanesti scoase la privatizare dupa epoca postcomunista. Aprobarea guvernamentala este in fapt pasul final pentru incheierea contractului dintre statul roman si OMV si va permite finalizarea contractului dintre cele doua parti in cursul acestei luni. Strategia de privatizare prevede vanzarea unui pachet de 33,34% din actiuni catre investitorul strategic. Ulterior, cumparatorul va realiza o majorare de capital, pentru ca participatia sa sa atinga cel putin 51% din actiuni.
Autoritatile romane au selectat compania austriaca OMV ca singur ofertant calificat pentru inceperea negocierilor finale, respingand ofertele depuse de companiile MOL din Ungaria si Occidental Petroleum din Statele Unite.
Potrivit specialistilor, valoarea totala a tranzactiei este de aproximativ 1,2 miliarde de dolari, cu un miliard mai putin fata de o evaluare cat de cat mai apropiata de realitate. Surse din cadrul Ministerului Economiei si Comertului ne-au declarat ca, -practic, din aceasta tranzactie statul nu castiga mai nimic. De fapt, in cursul negocierilor, partea romana s-a concentrat mai mult pe corectitudinea si <limpezimea> tranzactiei decat pe avantajele financiare. Probabil ca a contat mai mult negocierea clauzelor postprivatizare decat tranzactia comerciala propriu-zisa-. Asadar, valoarea tranzactiei se va situa in jurul cifrei de un miliard de dolari, aceasta incluzand atat pretul pe actiuni pe care il va achita OMV, cat si suma necesara operatiunii de majorare a capitalului. In acest moment, statul controleaza 93% din actiunile companiei, un pachet de circa 7% fiind tranzactionat la Bursa de Valori Bucuresti.
OMV este principala companie petroliera din Austria, cu vanzari de peste 10 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut si un profit net de 393 milioane de euro. Petrom estimeaza, pentru acest an, o cifra de afaceri de 80.404 miliarde de lei, adica circa doua miliarde de euro. Compania opereaza o retea de peste 600 de statii de distributie a carburantilor si produce circa sase milioane tone de titei si sase miliarde metri cubi de gaze anual. In fine, Petrom detine rafinariile Arpechim si Petrobrazi.
Ce se va intampla, totusi, cu datoriile pe care terte companii le au fata de Petrom, in valoare de mii de miliarde de lei? Printre marii datornici ai SNP se numara Carom Onesti, RAFO Onesti, precum si grupul de firme Tender, care vor ramane, iata, fara o -vaca grasa de muls-.
Asadar, compania OMV din Austria a fost aleasa de statul roman ca fiind cea mai potrivita pentru preluarea SNP Petrom. Amintim ca la data de 15 aprilie 2004 au fost primite trei oferte finale din partea firmelor Occidental Oil and Gas Holding Corporation din Statele Unite, MOL din Ungaria si OMV Aktiengesellschaft din Austria. Dar, in urma analizei ofertelor finale, pe baza propunerilor consultantului de privatizare reprezentat de consortiul format din Credit Suisse First Boston, ING Bank si societatea de consultanta juridica Linklaters, comisia de privatizare a propus MEC sa inceapa negocieri directe doar cu ofertantul OMV. De aici pana la -victoria finala- a OMV nu a mai fost decat un pas. In acest moment, austriecii au deschis sampania si asteapta partea romana sa vina cu paharele – o simpla formalitate pentru incheierea afacerii si semnarea contractului de privatizare.
Potrivit autoritatilor romane, in urmatorii ani, OMV-Petrom va avea un cuvant greu de spus pe piata petrolului din aceasta zona a Europei, si asta pentru ca cifra de afaceri va fi superioara unor companii precum MOL sau Hellenic Petroleum. In privinta planurilor companiei austriece, potrivit oficialilor OMV, aceasta are o oferta bine structurata si un plan de dezvoltare pentru Petrom, care constituie baza pentru functionarea viitoare a companiei si care va fi in beneficiul ambelor parti. Nevoile de investitii ale Petrom vor fi finantate prin crestere de capital – un element important al pretului de achizitie si prin operatiunile de flux financiar (operating cash flow). De asemenea, oficialii OMV au declarat, nu o data, ca vor colabora cu Guvernul Romaniei in urmatoarea perioada pentru a se pune de acord asupra unui plan de afaceri pentru a asigura un viitor sigur SNP Petrom.
Datorii sterse
Spre a deveni atractiva pentru investitori, SNP Petrom a fost -discret- curatata de datorii printr-o ordonanta de urgenta emisa de guvern, la initiativa Ministerului Economiei si Cometului (MEC), in luna martie a acestui an. Astfel, datoriile acestei companii la bugetul de stat, cel al asigurarilor sociale si de sanatate, la fondul de somaj si la fondurile speciale, respectiv penalitatile si majorarile de intarziere vor fi anulate, dupa semnarea contractului de privatizare. De asemenea, autoritatile au decis esalonarea platilor aferente dividendelor datorate statului roman pentru anii 2000 si 2001 pe o perioada de maximum cinci ani. Totodata, vor fi sterse si majorarile de intarziere percepute pentru neplata acestor dividende.
Toate aceste masuri nu sunt totusi, in opinia autoritatilor, -cadouri- facute SNP, deoarece Petrom a sustinut programele guvernamentale pentru perioadele -reci- din ultimii ani, asigurand combustibilii si gazele naturale necesare termocentralelor, societatilor de distributie a gazelor, institutiilor publice, producatorilor de ingrasaminte chimice, dar si altor agenti economici -strategici- din economia nationala. Toate acestea au insemnat creante importante in conturile Petrom, unele fiind incasate partial sau cu mari intarzieri. Cu toate acestea, Petrom a achitat la bugetul consolidat sume importante in ultimii ani.
Nelamuriri postprivatizare
Cu toate ca statul roman a facut tot ce i-a stat in putinta pentru ca -afacerea Petrom- sa fie cat mai -curata- si pe placul investitorilor straini, cateva intrebari merita puse:
1) Ce se va intampla totusi cu datoriile pe care terte companii le au fata de Petrom, in valoare de mii de miliarde de lei? Ce va face mai departe statul pentru recuperarea acestor datorii? Cu alte cuvinte, debitorii SNP vor fi iertati sau vor fi urmariti in continuare pentru plata datoriilor? Amintim ca printre marii datornici ai SNP se numara Carom Onesti, RAFO Onesti sau grupul de firme Tender.
2) Oficialii romani au declarat ca afacerea Petrom va fi incheiata doar dupa ce va fi rezolvata situatia juridica a cladirilor si terenurilor SNP. Sa intelegem ca Petrom nu mai are probleme cu eventualele terenuri sau cladiri nationalizate de regimul comunist?
3) Este binecunoscut faptul ca SNP are in jur de 60.000 de angajati. Noul propietar al companiei, OMV, are doar 6.000 in conditiile in care opereaza in 12 tari. Are OMV planuri de restructurare de personal, dupa preluarea definitiva a Petrom?