Home Economic-Financiar Societatile cu mari pierderi si insolvabile vor fi inchise

Societatile cu mari pierderi si insolvabile vor fi inchise

DISTRIBUIŢI


Intreprinderile cu mari pierderi si consecvent insolvabile vor fi eliminate din circuitul economic, iar procesele de productie pentru produsele neacoperite prin comenzi ferme vor fi blocate, potrivit Programului de Actiune al Guvernului si al Bancii Nationale a Romaniei pentru diminuarea blocajului financiar, aprobat in sedinta de joi a Executivului.

In acest sens, va fi elaborata o metodologie de selectare a agentilor economici neviabili, in urma analizei situatiei acestora urmand sa fie stabilite masurile care se impun: restructurare, privatizare, consolidare, precizeaza un comunicat al Guvernului.

Programul, realizat de Ministerul Finantelor, o serie de ministere si Banca Nationala, cuprinde principalele actiuni in scopul diminuarii blocajului financiar, fenomen ce a inregistrat o crestere alarmanta, cu efecte grave asupra dezvoltarii economiei.

Principalele obiective urmarite in vederea angajarii unor politici macroeconomice, care sa asigure o crestere economica durabila, sunt consolidarea, simplificarea si stabilizarea sistemului legislativ, stimularea atragerii investitiilor de capital autohton si strain, in vederea relansarii durabile a economiei.

Pachetul de masuri care va fi promovat in vederea consolidarii sistemului fiscal include: armonizarea impozitului pe profit cu cerintele directivelor comunitare; promovarea unor masuri de reducere graduala a impozitelor, in special a impozitelor directe; elaborarea unui cadru unitar privind legislatia in domeniul TVA; punerea in aplicare a sistemului simplificat de impozitare a microintreprinderilor; instituirea regulii de prevedere, in cazul modificarii legislatiei in domeniul fiscal, a unui interval de circa sase luni intre momentul publicarii si cel al aplicarii noilor reglementari.

Alte actiuni vizeaza aplicarea legislatiei privind investitiile directe, monitorizarea aplicarii procedurilor simplificate privind inregistrarea si autorizarea functionarii comerciantilor, perfectionarea sistemului contabil al agentilor economici.

Programul mai prevede revizuirea legislatiei referitoare la reorganizarea juridica si procedura de faliment, elaborarea strategiilor de restructurare a unitatilor generatoare de pierderi, pe baza strategiilor sectoriale, precum si cresterea gradului de capitalizare a agentilor economici aflati in portofoliul APAPS si al altor ministere.

Pentru descurajarea comportamentului defectuos al agentilor economici privind plata obligatiilor contractuale, respectiv micsorarea creantelor, arieratelor fata de bugetul statului, alte bugete, precum si intre partenerii de afaceri, vor fi infiintate tribunale comerciale si fiscale, in vederea asigurarii solutionarii operative a litigiilor comerciale si fiscale, si va fi promovata Legea contractelor comerciale.

In domeniul relansarii creditului bancar, obiectivele prioritare sunt: reglementarea circuitului financiar interbancar prin introducerea unor prevederi legale care sa instituie obligativitatea de transfer intr-un timp cat mai scurt posibil; promovarea de catre BNR a unei politici consecvente si rationale de reducere a ratei minime a rezervelor minime obligatorii pentru depozitele constituite la bancile comerciale; promovarea de catre Ministerul Finantelor Publice a unei politici de finantare neinflationista a deficitului bugetar. Pentru crearea unui sistem de stimulare a achitarii obligatiilor fiscale ale agentilor economici, se are in vedere recuperarea arieratelor bugetare, respectarea regulii de plata a obligatiilor curente pe toata perioada reesalonarii, potrivit graficelor convenite, precum si punerea in aplicare a ordonantei privind cazierul fiscal.

CNVM va urmari consolidarea cadrului legislativ care reglementeaza emiterea obligatiunilor corporative, municipale si ipotecare, admiterea la cotare, listarea si tranzactionarea acestora pe piata de capital.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.