Guvernul spera sa rezolve problema blocajului financiar de la nivelul principalilor furnizori de utilitati prin masuri de-a dreptul hilare, comparativ cu suita reglementarile ce ingradesc posibilitatile furnizorilor de a recurge la masuri extreme – sistarea alimentarii cu energie sau gaze naturale – in vederea recuperarii creantelor de la rau-platnici.
Ultima solutie -de exceptie- adoptata de executiv pentru recuperarea creantelor furnizorilor de utilitati este nici mai mult, nici mai putin decat constituirea unui comitet interministerial, format din reprezentanti ai Ministerului Administratiei Publice, Ministerului Industriei si Resurselor, Ministerului Agriculturii, Ministerului Muncii, precum si ai Autoritatii pentru Privatizare, care va urmari si accelera acest proces de stingere a datoriilor. Deciza a fost justificata de situatia economico-financiara deteriorata a societatilor din sectorul energetic, datoriile acumulate de Termoelectrica, Distrigaz Sud si Nord, Electrica si SNP ajungand la circa 29.500 miliarde de lei, in timp ce nivelul creantelor acestora ajunge la 28.679 miliarde de lei.
Conform unei hotarari de guvern aprobate in sedinta de saptamana trecuta, recuperarea arieratelor agentilor economici, ale populatiei si ale institutiilor publice provenite din datorii catre furnizorii locali de energie termica, precum si catre societatile Termoelectrica, Electrica, Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, SNP Petrom, SN a Carbunelui Ploiesti, CN Lignitului Oltenia, CNH Petrosani si CN Apele Romane va fi coordonata de comitetul interministerial. Mai mult, se creeaza o adevarata structura la nivel national, prin infiintarea in fiecare judet a unor comitete teritoriale care vor derula procesul de recuperare a creantelor societatilor din sectorul energetic, la nivel local.
Conform actului normativ, rolul comitetelor teritoriale este de a centraliza la nivel local datoriile asociatiilor de locatari si ale agentilor economici catre furnizorii de utilitati, de a urmari notificarea datornicilor in vederea recuperarii datoriilor si de a formula propuneri pentru esalonarea datoriilor, pentru acordarea unor ajutoare sociale sau pentru executarea silita a datornicilor. Mai precis, vor fi niste structuri total inutile, avand in vedere ca toate aceste centralizari, notificari si propuneri de reesalonari sunt oricum realizate de societatile din sectorul energetic. Ba mai mult, fiind un intermediar intre furnizor si datornicii acestuia, s-ar putea ca acest proces de recuperare sa fie chiar incetinit. Centralizarea pe care o vor face aceste comitete teritoriale se traduce de fapt prin a strange de la furnizorii locali situatiile cu rau-platnicii, situatii care oricum sunt intocmite de fiecare societate din sectorul energetic in parte. Cat despre notificarea datornicilor sau intocmirea unor grafice de reesalonare a datoriilor, avem rezerve ca aceste comitete teritoriale vor fi mai tenace decat cei direct interesati in recuperarea banilor de la rau-platnici.
Rolul acestor comitete teritoriale nu se opreste insa aici, existand si alte atribute ale acestora, care sunt de-a dreptul ridicole. Astfel, aflam ca aceste comitete teritoriale vor sprijini persoanele fizice debitoare in obtinerea unor credite ipotecare necesare achitarii datoriilor la utilitati. Cum anume, greu de spus. Pentru ca un credit ipotecar presupune sa garantezi cu propria locuinta, iar in acest caz nu prea ai nevoie de nici un sprijin ca sa obtii imprumutul. Mai mult, nu poti vorbi de facilitarea obtinerii unor astfel de credite pana nu ai discutat si nu ai pus la punct un program impreuna cu bancile care acorda astfel de imprumuturi. Si apoi nu trebuie uitat ca aceasta metoda de plata a datoriilor prin angajarea de credite ipotecare prezinta un mare dezavantaj, riscul ca respectivele persoane fizice sa ramana fara locuinta in cazul in care nu vor putea respecta termenele de plata stabilite de banca. Or, in randul populatiei, cele mai mari datorii catre furnizorii de utilitati revin familiilor nevoiase, care oricum nu au bani sa plateasca, indiferent ca este vorba de rate de credit sau de facturi de energie.
Un lucru este cert. Experienta a dovedit ca daca vrei sa taraganezi rezolvarea unei probleme, infiintezi un comitet sau o comisie speciala care sa se ocupe de respectiva problema. Daca mai tinem cont si de faptul ca pana la acest moment guvernul a aprobat o serie de acte normative ( Legea de accelerare a privatizarii care prevede ca unitatilor aflate in administrare speciala nu li se poate intrerupe alimentarea cu gaze sau energie; mecanismul recent aprobat pentru plata furnizorilor in cazul unitatilor ce urmeaza a se privatiza si care prevede achitarea consumului curent si a unui procent de 2% din valorea facturii) menite sa incetineasca procesul de recuperare a creantelor furnizorilor de utilitati si care limiteaza posibilitatile acestora de a actiona asupra rau-platnicilor, este clar ca deciza de constituire a comitetului interministerial este doar de -ochii FMI-. Cu alte cuvinte, guvernul arata ca ia toate masurile pentru accelerarea procesului de recuperare a datoriilor catre furnizori, dar de fapt alege metodele cele mai ocolitoare.
Si totusi, se pare ca viitorii membri ai comitetului interministerial vor avea in subsidiar si o misiune -adevarata-, pentru ca pe lista atributelor ce-i revin figureaza coordonarea programului national de individualizare a consumatorilor de energie termica, in principal prin contorizarea consumului. Ceea ce inseamna ca acestia vor supraveghea indeaproape modul in care se face contorizarea consumului de energie termica la nivel national, avand astfel controlul asupra unei dintre cele mai banoase afaceti.