Desi au trecut trei ani de cand Sorin Beraru a bagat la cooperativa Furnica 3,6 milioane de dolari din banii CI-CO, societatea nu a reusit sa vada nici macar un sfant din banii cuveniti. Dupa ce a fost fraudata cu aproape 40 miliarde de lei, printr-o operatiune -facilitata- si de Horia Teodor Mihaescu, presedintele Muntenia Invest – societatea de administrare a investitiilor SIF Muntenia, Consiliul de Administratie al CI-CO se confrunta cu tergiversarile Bancii Italo- Romena de a elibera suma de 41 miliarde de lei din conturile cooperativei Furnica.
Italo-Romena refuza plata, invocand bunacredinta
La data de 22 martie 2002, Judecatoria sectorului 2 a incuviintat executarea silita a obligatiilor contractuale ale Bancii Furnica fata de societatea CI-CO, prin poprirea conturilor debitoarei detinute la Banca Italo-Romena. Suma ce putea fi recuperata in acest caz, un pic peste 41 miliarde de lei, o mica -ramasita- din cele peste 100 de miliarde, care se cuvin CI-CO. Astfel incat executorii judecatoresti au inmanat Bancii Italo-Romena, la data de 26 martie, adresa de poprire, aceasta confirmand, o zi mai tarziu, ca a infiintat poprirea asupra conturilor de la Furnica pana la concurenta sumei de 41,04 de miliarde, din care 40,99 de miliarde debit, restul fiind cheltuieli de judecata, respectiv de executare. -Totul parea a decurge, in sfarsit, normal pentru noi, astfel incat dupa expirarea termenului legal, de 15 zile, sa putem intra in posesia sumelor cuvenite societatii-, ne-au declarat surse din CA-ul societatii. -Cu toate acestea, desi banca a recunoscut suma in adresa catre biroul executorilor judecatoresti, aceeasi ca in solicitarea executorilor, trebuie sa procedam la validarea popririi, adica inca o procedura juridica, alta pierdere de timp, perioada in care la suma cuvenita noua nu se mai calculeaza nici o dobanda-, ne-au declarat aceleasi surse. Pe de alta parte, pozitia bancii este ferma: -(…) va rugam sa procedati la validarea popririi. Va instiintam ca banca noastra, in aparare, va invoca buna-credinta in onorarea sumei nejustificate, neexecutabile prin titlu-, se arata in adresa bancii catre CI-CO, reprezentantii bancii refuzand un dialog cu noi.
Autoarea contractului fals ar putea fi pusa in libertate
Organele de ancheta sunt nemultumite de faptul ca Elena Vasiliu, fostul director general al Cooperativei de credit – Banca Populara Furnica, ar putea fi pusa astazi in libertate, chiar si cu interdictie de a parasi Bucurestiul. Elena Vasiliu este cercetata pentru prejudicierea CI-CO cu peste 60 miliarde de lei, prin manevre ilegale executate la comanda lui Sorin Beraru. Contractul de depozitare intre CI-CO si cooperativa de credit Furnica a fost una dintre enigmele cu care s-au confruntat organele de ancheta care cerceteaza meandrele afacerii CI-CO. In fapt, Consiliul de Administratie al societatii a aprobat, la data de 13 mai 1999, constituirea unui depozit la Banca Populara Furnica in valoare de 3,65 milioane de dolari, dat fiind ca respectiva cooperativa de credit oferise cea mai mare dobanda – 9% anual, dublu fata de dobanda maxima obtinuta de la alte banci. Contractul de depozit intre parti, incheiat la aceeasi data, era insa unul atipic, cu caracter mai mult de intelegere, dupa cum a constatat si expertul contabil judiciar, desemnat de organele de ancheta.
Doua aspecte au atras atentia in mod special. Primul dintre ele, clauza potrivit careia deponentul se obliga sa suporte o penalizare de 25% din valoarea depozitului, in situatia in care se solicita desfiintarea acestuia inainte de termenul scadent, clauza care a adus CI-CO pierderi de circa 100 miliarde de lei. Cel de-al doilea semn de intrebare a fost lipsa semnaturii de pe contract a lui Marcel Iacob, presedintele CA, care a sustinut ca el, de fapt, a semnat un contract de depozit, dar cu totul altul decat cel inregistrat, care nu prevedea penalizarea de 25% in cazul desfiintarii depozitului. Suspiciunile au fost accentuate de faptul ca o parte din semnaturi nu corespund cu cele de pe specimenul de semnatura si de pe contractul de cont curent, unul dintre membrii CA-ului de atunci al CI-CO, Tanti Verginica, dand si o declaratie in scris, prin care nu-si recunostea semnatura.
In momentul in care anchetatorii isi pierdusera aproape orice speranta de a mai gasi primul contract, o copie a acestuia a fost recuperata tocmai dintr-un fiset de la Corpul de Control al Guvernului, unde zacea de pe vremea controlului efectuat de echipa lui Ovidiu Grecea. Acesta era semnat de trei mambri ai CI-CO (Marcel Iacob era cel de-al treilea) si de doi reprezentanti ai Furnica (la celalalt semna doar presedintele Elena Vasiliu). Moment in care situatia celei din urma s-a agravat considerabil, ca si incadrarea juridica a faptelor sale, dupa cum se specifica si in adresa Directiei Cercetari Penale a IGP: -Inculpata Elena Vasiliu este cercetata sub aspectul asocierii in vederea savarsirii de infractiuni: abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata si fals in inscrisuri sub semnatura privata-. Contractul fals a fost insa folosit pentru devalizarea societatii CI-CO cu mai mult de 40 miliarde de lei, cu -participarea- lui Horia Teodor Mihaescu, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza SIF Muntenia, actionara in CI-CO. Acesta a refuzat sa semneze hartia catre Furnica, atunci cand cooperativa a fost notificata ca nu se doreste prelungirea depozitului cu inca un an, atunci cand acesta expirase ba, mai mult, si-ar fi dat acceptul ca depozitul sa fie prelungit. Situatie in care, atunci cand CI-CO a trebuit sa faca plati in contul obligatiilor bugetare, a fost executata prompt si nelegal de 40,6 miliarde de lei.