Incepand de vineri, Banca de Investitii si Dezvoltare (BID) – al carei actionar majoritar este Sorin Ovidiu Vintu – a ramas fara conducere, ca urmare a faptului ca membrii Consiliului de Administratie au decis sa renunte la exercitarea mandatului. Demisia in bloc a conducerii BID survine dupa ce, analizand situatia bancii, s-a ajuns la concluzia ca aplicarea si mentinerea masurilor de sanctionare a acesteia de catre autoritatea de supraveghere bancara (n.r. – interzicerea atragerii de depozite si efectuarea de plasamente) anuleaza obiectul de activitate al bancii, facand imposibila administrarea acesteia.
Ca urmare, conducerea BID a decis sa notifice actionarilor bancii hotararea de retragere, solicitandu-le acestora sa actioneze rapid pentru luarea masurilor legale in vederea administrarii si conducerii bancii. Interesant este ca surse bancare sustin ca, desi BNR nu a facut nici un anunt public oficial, Consiliul de Administratie al Bancii Centrale a decis, vineri, sa retraga avizul pentru presedintele BID, Corneliu Croitoru, si pentru cei doi vicepresedinti, Nicolae Rotaru si Gheorghe Licuriceanu, motivul fiind acela al periclitarii credibilitatii si a viabilitatii bancii prin administrarea necorespunzatoare a resurselor.De la infiintare si pana astazi, resursele proprii ale BID au scazut cu aproape 75%, in special datorita plasamentelor facute in cealalta banca a lui Vintu, BRS, fonduri carora BID s-a vazut obligata sa la puna definitiv cruce.
Reamintim ca BID a fost infiintata la inceputul anului 1999 de catre Sorin Ovidiu Vintu, care la momentul constituirii bancii a detinut peste 99% din capitalul social de 180 miliarde de lei. Surse din IGP sustin ca Politia a descoperit un fals la constituirea capitalului social al BID, in sensul ca sumele declarate la BNR de SOV ca provenind din rascumparari personale de la FNI proveneau de fapt din rascumparari de fond facute de alte persoane.
Primul presedinte al BID a fost actualul presedinte al Senatului, Nicolae Vacaroiu, omul care declara, acum nici o luna de zile, ca banca lui SOV este o banca viabila, riguros administrata, care are resursele necesare pentru a face fata unor eventuale socuri, desi banca inregistra o expunere fata de BRS de peste 85 miliarde de lei.
Dl. Vacaroiu nu s-a sfiit sa faca reclama pentru BID chiar in sediul Senatului, ultima oara in timpul unei sedinte a grupului parlamentar PSD.