Home Economic-Financiar Spaniolii de la Ibiza, victimele mafiei care -joaca- terenurile familiei Rasidescu

Spaniolii de la Ibiza, victimele mafiei care -joaca- terenurile familiei Rasidescu

DISTRIBUIŢI

SC Ibiza Construct, societate cu capital spaniol, a demarat un vast program de constructii de vile pe un teren pe care Justitia l-a recunoscut ca fiind in proprietatea unor cetateni romani. Abuzul nu apartine nicidecum spaniolilor, ci autoritatilor romane, care au emis titluri de proprietate pe un teren din zona ZOO Baneasa, pe care nic macar comunistii nu au -indraznit- sa-l confiste vreodata. Terenul, de 18 hectare, a fost doar rechizitionat de statul roman (luat in folosinta), Justitia hotarand, dupa 1990, anularea ordinului de rechizitie. Mafia terenurilor nu s-a dezmintit nici in acest caz. Proprietarii de drept ai terenului au pierdut mai toate procesele cu unitatea militara care-l administra. Le-au castigat, in schimb, tot cu Armata cei care au obtinut ilegal titluri de proprietate. Terenurile au fost vandute unor terti, care au inceput in pripa sa-si ridice vilele. Printre acestia, si Ibiza Construct, care a demarat – de buna credinta – programul de mai sus. Procesul va intra pe rol, in scurt timp, la Curtea Europeana de la Strasbourg, rezultatul fiind previzibil, dat fiind ca cetateni romani sau straini au castigat procese cu statul roman in cazuri mai putin evidente decat acesta, in care chiar organele de justitie au recunoscut ca fratii Rasidescu au fost dintotdeauna proprietari, chiar si in perioada 1947-1990.

Terenul a fost rechizitionat

Pe terenul revendicat astazi de fratii Rasidescu functiona, inainte de Al Doilea Razboi Mondial, ferma de vaci model german a tatalui acestora. Terenul, in suprafata de 18 hectare, fusese cumparat, in sase loturi de cate cate trei hectare, in perioada 1931-1933, dupa care au fost ridicate constructii de suprafata, necesare infiintarii unei gospodarii de 120 de vaci de lapte. Cu o luna si jumatate inainte ca Romania sa devina republica, la data de 11 noiembrie 1947, terenul a fost rechizitionat (in baza Legii 139/1940), cu acte in regula, in favoarea Asociatiei Femeilor Antifasciste din Romania. -intreaga ferma a fost rechizitionata (…), drept pentru care am incheiat prezentul proces-verbal-, se mentioneaza in actul intocmit de comisarul de rechizitie Mihai Diaconescu, -la proprietatea D-lui Calin Rasidescu-. La data de 21 februarie 1984, printr-un protocol semnat de seful Sectiei Gospodarie de Partid a CC al PCR si de Constantin Olteanu, ministrul apararii nationale, intreg Sectorul Ferme (177 de hectare), care includea si terenul familiei Rasidescu, a fost trecut in folosinta Unitatii Militare 02580, din subordinea Comandamentului Aviatiei Militare. In 1991, mostenitorii lui Calin Rasidescu, cei doi fii ai acestuia, au facut cerere de restituire a imobilului si terenului aferent, catre sectorul 1 Bucuresti, cel care a facut rechizitia. Dupa ce Comisia Otopeni a -solutionat- problema in mod hilar, oferind 0,5 hectare ca teren si alte 9,5 hectare sub forma de actiuni la IAS Chitila, a urmat contestatia la Judecatoria sectorului 1, care a trimis dosarul la Judecatoria Buftea, dat fiind ca terenul se afla acum in cadrul Sectorului Agricol Ilfov. Prin sentinta ramasa definitiva, pronuntata in sedinta publica la data de 5 iunie 1997, s-a recunoscut ca terenul a fost proprietatea familiei Rasidescu pe toata perioada regimului comunist: -Rezulta ca dreptul de proprietate asupra terenului in litigiu nu a fost transmis in nici un mod din patrimoniul autorului reclamantilor. (…) Instanta va dispune restituirea catre reclamanti a terenului pe vechiul amplasament (…) proprietatea reclamantilor-.

Cu jalba la Strasbourg

De altfel, si expertul tehnic desemnat de justitie constatase acelasi fapt: -Proprietatea apartine reclamantilor, fratii Rasidescu, dovedita la teren cu acte autentificate, confirmata si de procesul- verbal al rechizitiei, care este o masura temporara ce priveste folosinta, neafectand dreptul de posesie-.

La data de 23 octombrie 1997, Prefectura Judetului Ilfov a remis un act catre Victor Babiuc, ministrul apararii: -Intrucat suprafata respectiva se afla in administratia MApN, va transmitem alaturat (…), in vederea declansarii procedurilor legale pentru restituirea catre fostii proprietari a terenului ce a facut obiectul ordinului de rechizitie anulat prin Sentinta civila nr. 2.462/05.06.1997-.

Neobtinand nici un rezultat, fratii Rasidescu s-au adresat Comisiei Europene de la Strasbourg, prezentand actele de proprietate si rezultatul actiunii de evacuare, de unde au primit raspuns ca este necesar sa faca -Revendicare- pentru epuizarea tuturor cailor de atac din tara. Confruntat cu aceasta actiune, MApN a incercat sa introduca in ecuatie Ministerul Finantelor, pe motiv ca terenul ar fi proprietate publica. Toate instantele au respins aceasta interpretare dand insa castig MApN, Tribunalul Bucuresti preferand protocolului din 1994 ca act de proprietate documentelor prezentate de familia Rasidescu (?!).

In 2000, dupa aparitia Legii 1/2000, familia Rasidescu s-a interesat despre soarta dosarului, de la Primaria Voluntari transmitandu-i-se ca -totul este OK- si ca dosarul este inaintat la Prefectura.

-Cu atat mai mare a fost consternarea noastra cand am aflat ca Primaria Voluntari, prin domnul primar Stefan Manole, a eliberat abuziv titluri de proprietate pe terenul pe care stia ca noi suntem proprietarii. Altfel spus, unde pana si comunistii ne-au lasat in pace, ne-au <aranjat> cei alesi democratic-, spune Marius Razidescu, unul dintre mostenitori.

Revenind la problema proceselor pierdute de mostenitorii familiei Rasidescu, reactia omului de rand fata de acest fenomen ar putea fi cel mult o ridicare din umeri: -Nu te pui cu Armata, dom*le! N-ai cum sa scoti o unitate militara din curtea ei!-. Asa a fost insa numai in cazul Rasidescu. Dupa o veche practica, proprietatea parcelelor pentru care s-au eliberat titluri de proprietate a fost -spalata-, prin vanzari repetate, noii proprietari putand fi considerati, la randul lor, de buna credinta. Apoi, acestia au intentat Armatei, in acest an, un proces de granituire (delimitarea proprietatilor, prin ridicarea de garduri imprejmuitoare). La data de 25 iunie 2001, Judecatoria Buftea a dispus delimitarea terenului, in defavoarea Armatei, constatand, pe de o parte, ca terenul nu apartine domeniului public, respingand cererea familiei Rasidescu (intervenienti in proces) pe motiv ca nu are un titlu de proprietate valabil vizavi de cel al reclamantilor (!?!). Sentinta Justitiei a fost precedata de o actiune in forta a unui grup de persoane care, la data de 17 mai 2001, a daramat o parte din gardul unitatii militare, scandal relatat pe larg in mijloacele mass-media: -Din informatiile pe care le avem, ar rezulta ca autorul faptei este Stefan Manole, viceprimar al comunei Voluntari. Acesta, in ziua de 17.05.2001, impreuna cu un grup de persoane, a patruns pe terenul aflat in posesia unitatii militare si a desfiintat o parte din gardul imprejmuitor-, se arata in sesizarea facuta sefului Sectiei Parchetelor Militare de catre chiar ministrul apararii, Ioan Mircea Pascu.


Sperietoare pentru investitori

La inceputul acestei luni, SC Ibiza Construct 2000 (societate cu capital spaniol) a anuntat, cu mare pompa, demararea lucrarilor de constructie a unui ansamblu rezidential compus din 18 vile (din care 16 cu parter, etaj si mansarda) cu gradina individuala, piscina, teren de tenis etc…, pe o suprafata totala de 9.080 de metri patrati. Ansamblul imobiliar va fi construit chiar pe terenul proprietate a familiei Rasidescu. -Terenul a fost cumparat de la trei persoane fizice-, se arata in comunicatul Ibiza. Dar, spunem noi, cele trei persoane fizice au obtinut titluri pe proprietatea fratilor Rasidescu.

Luis Gabarro Castillo, directorul pentru Romania al Ibiza Construct, ne-a declarat: -Suntem cumparatori de buna credinta. Am cumparat terenurile in acest an, in baza unor titluri de proprietate emise de organismele romane. Nu eu sunt in masura sa judec ce si cum, aceasta este treaba Justitiei. Cand vine un cumparator si investeste cu garantia organelor de stat romanesti, acesta nu are datoria sa verifice ce s-a intamplat, mai ales ca actele pe care le detine sunt in regula-. Referitor la faptul ca dosarul va intra curand pe rol la Curtea de la Strasbourg, Luis Castillo apreciaza ca, in cazul in care fratii Rasidescu vor castiga la Curtea Europeana de Justitie, consecintele ar fi dramatice din punct de vedere al atragerii investitorilor straini: -Daca toate aceste lucruri ar iesi afara, cu siguranta vor speria investitorii-, a completat Luis Gabarro Castillo.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.