Home Economic-Financiar Speculatorii de pe piata imobiliara se vor replia si vor mari preturile

Speculatorii de pe piata imobiliara se vor replia si vor mari preturile

DISTRIBUIŢI

Senatul a aprobat, printre mult discutatele modificari ale Codului fiscal, si introducerea impozitului pe castigurile din tranzactiile speculative. Pe langa impozitarea tranzactiilor de pe piata de capital, pentru actiunile detinute mai putin de un an, noua lege mai prevede ca, pentru tranzactiile cu constructii de orice fel si cu terenul aferent acestora, impozitul sa se aplice numai celor care se instraineaza, in termen de 3 ani de la data dobandirii. Astfel, de la data de 1 iunie 2005, va fi aplicat un impozit de 10% pe castigurile obtinute din acest tip de tranzactii imobiliare. Pentru persoanele juridice, impozitul va fi de 16%. Expertii imobiliari sustin ca aceste impozite sunt decizii grabite de introducerea cotei unice de impozitare.

Aplicarea impozitului de 10% pe tranzactiile imobiliare speculative nu va afecta decat in mica masura omul de rand, care nu face tranzactii atat de dese, sunt de parere specialistii de pe piata imobiliara.

Persoanele juridice vor fi dublu impozitate

Radu Zilisteanu, analist imobiliar, considera ca aceasta modificare, desi in acord cu legislatia tarilor membre UE, nu este o solutie pentru piata imobiliara din Romania. Domnia sa ne-a declarat: -Descurajarea speculatorilor nu este un lucru pozitiv pentru piata imobiliara din tara noastra, cu atat mai mult cu cat ei sunt cei care tin piata vie. Pe de alta parte, trebuie sa tinem cont ca aceste impozite au fost introduse in conditiile in care veniturile de la bugetul de stat au fost micsorate, ca urmare a aplicarii cotei unice de impozitare-.

Impozitarea castigurilor din tranzactii va determina cresterea preturilor la case si terenuri. Speculatorii care vor continua sa caute oferte ieftine vor incerca sa-si pastreze acelasi castig, si vor creste preturile, ne-a mai precizat Radu Zilisteanu. In cazul persoanelor juridice, care vor fi impozitate cu 16%, analistul imobiliar considera ca se creeaza pericolul dublei impozitari: -In momentul in care se aplica taxa de 16% pe castig, restul de bani intra in veniturile firmei, care sunt impozitate, la randul lor, cu impozitul pe profit-.

Mostenirile nu se impoziteaza, daca nu sunt instrainate timp de trei ani

Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Codului fiscal prevede ca nu vor fi aplicate impozite pentru venitul obtinut din transferul proprietatii asupra imobilelor, constructii si terenuri, pentru care contribuabilului i-a fost reconstituit dreptul de proprietate, in conditiile legislatiei in vigoare. De asemenea, nu va fi impozitat venitul obtinut din transferul proprietatii asupra constructiilor cu destinatia de locuinta si terenul aferent acestora, detinute cu titlu de proprietar o perioada mai mare de trei ani, precum si venitul obtinut din transferul bunurilor imobiliare dobandite de contribuabil prin mostenire legala sau donatie intre rude pana la gradul al patrulea inclusiv, cu cel putin trei ani inaintea instrainarii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.