In opinia Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), sectorul IMM-urilor a fost lovit crunt, cel putin prin intermediul a doua dintre ultimile hotarari ale Cabinetului Tariceanu. In primul rand, bugetul alocat programelor IMM a fost ciuntit cu 50 miliarde de lei la recenta rectificare bugetara, apoi, fara a fi consultat cel putin Consiliul Economic si Social (CES), a fost hotarata si -sistarea acordarii de bonificatii de dobanda- pentru exportatori, mai putin pentru cazul constructiilor navale.
Comitetul Interministerial de Garantii si Credite de Comert Exterior a hotarat inca din 6 iulie sistarea acordarii de bonificatii de dobanda pentru toti exportatorii din Romania, cu exceptia constructiilor navale. Mai mult, nu doar ca nu vor mai fi primite noi cereri de bonificatie de dobanda, dar vor fi restituite si cele circa 250 de dosare de bonificatii primite spre a fi analizate de Eximbank.
Eximbank mai este o banca de comert exterior?
Cel mai grav este, in opinia Consiliului National al IMM-urilor, ca, practic, a fost sistata si acordarea garantiilor pentru capitalul de lucru la creditele pentru realizarea productiei de bunuri si servicii destinate exporturilor, Eximbank incetand sa mai existe ca banca de comert exterior, desi va derula, pana la rambursare totala, creditele pentru capital de lucru, pe care anumiti agenti economici au apucat sa le ia anterior. Masurile stabilite nu pun in pericol doar exporturile romanesti, ci, pe termen mediu, chiar si echilibrul balantei de plati externe, cu atat mai mult cu cat aportul fortei de munca romanesti, -exportata- in UE, va scadea considerabil dupa integrare. In opinia lui Ovidiu Nicolescu, presedintele CNIPMMR, guvernul a incalcat si regulile dialogului social, din moment ce aceasta hotarare nu a fost trimisa spre aprobare si la CES.
In cursul zilei de astazi, daca nu intervine ceva neprevazut, delegatia CES va fi primita la Cotroceni de Traian Basescu, reprezentantii IMM-urilor urmand sa-i aduca la cunostinta discriminarile la care sunt expusi.
Alocatii de trei ori mai mici decat cele programate
Desi, potrivit Legii 346/2004, se prevede alocarea a 0,2% din PIB pentru programele IMM-urilor, pentru anul 2005 a fost alocata o suma de circa trei ori mai mica, a afirmat Ovidiu Nicolescu, ieri, in timpul conferintei de presa. Mai mult, la ultima rectificare bugetara, guvernul a hotarat ciuntirea bugetului ramas cu inca 50 miliarde de lei. In opinia presedintelui CNIPMMR, rectificarea si politica fiscala, in special majorarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor, majorarea impozitului pe dividende, cresterea accizelor, eliminarea reducerii cu 2% a contributiilor de asigurari sociale vor avea efecte defavorabile asupra sectorului IMM, care reprezinta cel mai mare contribuabil la PIB, cu peste 70%, si cel mai mare angajator, cu circa 80% din forta de munca din Romania.