Home Economic-Financiar Sprijinul pentru fermele de subzistenta ar putea ajunge la 5.000 de euro

Sprijinul pentru fermele de subzistenta ar putea ajunge la 5.000 de euro

DISTRIBUIŢI

Sprijinirea fermierilor prin fondurile aferente celui de-al doilea pilon – dezvoltare rurala – pe romaneste, suma alocata transformarii fermelor de semisubzistenta si subzistenta in ferme comerciale – ar putea fi majorata, la solicitarea Romaniei de la 1.500 de euro/an la 5.000 de euro/an.

Solicitarea a fost transmisa grupurilor de lucru din domeniul agriculturii si dezvoltarii rurale din cadrul Comisiei Europene, ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, demarand o puternica actiune de lobby la nivel european pentru satisfacerea doleantelor Romaniei.

Conform unui studiu de impact realizat de Institutul European din Romania, activitatile din agricultura au un caracter preponderent de subzistenta si semisubzistenta, la nivelul anului 2001 venitul mediu lunar al unei gospodarii de agricultori fiind de aproximativ 4,3 milioane de lei.

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a discutat in aceste zile, la Luxemburg, cu omologii sai din Franta, Germania si Luxemburg, in cadrul unei intalniri informale, posibilitatea ca -alocatia- financiara anuala pentru fermele romanesti de subzistenta si semisubzistenta sa creasca de la 1.500 de euro la 5.000 de euro, tocmai pentru a putea transforma gospodariile individuale taranesti in ferme comerciale. A fost dezbatuta, de asemenea, soarta tinerilor fermieri. Un proiect important pentru actuala guvernare este si Planul National de Dezvoltare Rurala, care trebuie finalizat in mai putin de 12 luni, adica pana in aprilie 2006.

Pentru a transforma in realitate dezideratul Romaniei, este nevoie de lobby puternic la nivelul Comisiei Europene.

-Ungurii, care s-au lovit deja, ca membri, de realitatea din Uniunea Europeana, ne-au recomandat sa o luam inaintea aderarii in acest domeniu. Adica sa incercam sa majoram sumele alocate pentru aceste tipuri de ferme, pentru ca suma alocata individual fiecarei gospodarii sa fie de un real ajutor acesteia. 1.500 de euro este o suma prea mica pentru a fi interesanta pentru accesare-, a explicat secretarul de stat pentru dezvoltare rurala din cadrul Ministerului Agriculturii, Danut Apetrei.

Conform Politicii Agricole Comune, toti fermierii pot primi, teoretic, sprijin financiar. Inclusiv fermele cu dimensiuni intre 3 si 15 hectare, conditia obligatorie fiind ca agricultorul sa prezinte un plan de afacere prin care sa faca dovada ca urmeaza sa devina ferma comerciala. Daca in Romania, limita minima de acordare a ajutorului de subzistenta va fi stabilita la 3 hectare, atunci se poate crede ca 2,5 milioane de actuale gospodarii taranesti nu vor putea beneficia de acest sprijin. Aceste ferme intra, in acest caz, in zona de sprijin generata de cel de-al doilea pilon – dezvoltarea rurala.

In Romania predomina agricultura de subzistenta. Marimea media a unei exploatatii agricole este de 2,4 ha/persoana (conform Ministerului Agriculturii), in timp ce, in Franta, o exploatatie agricola are in medie 42 de hectare (Comisia Europeana, DG Agricultura). De asemenea, peste 40% din populatia ocupata lucreaza in agricultura.

Site pentru tinerii fermieri

O tema importanta abordata in cadrul intalnirii informale de la Luxemburg a fost soarta tinerilor fermieri.

-Noi am pregatit pentru tinerii fermieri o serie de avantaje, cum ar fi graturile speciale de care vor beneficia cei a caror varsta nu depaseste 40 de ani. Renta viagera pentru persoanele in varsta vine tot in sprijinul tinerilor, care vor lucra terenurile pe care le vor elibera acestia. Este importanta si informarea tinerilor, aici intrand in rol Agentia Nationala de Consultanta Agricola. In rezolutia intalnirii au propus chiar realizarea unui site pentru tinerii fermieri, in perioada imediat urmatoare, care sa contina exemple de bune practici in agricultura-, a precizat ministrul Gheorghe Flutur.

De asemenea, se vor continua demersurile pentru stimularea concentarii terenurilor agricole, precum si pentru diversificarea activitatilor economice din mediul rural, programul SAPARD fiind un instrument extrem de important pentru reducerea populatiei ocupat exclusiv in agricultura.

Planurile de dezvoltare rurala intocmite de toate statele care au aderat la Uniunea Europeana sunt destinate acoperirii masurilor de dezvoltare rurala finantate prin FEOGA – Garantare. Pentru a beneficia de aceste fonduri, autoritatile romane trebuie sa finalizeze Planul National de Dezvoltare Rurala pana in aprilie 2006, beneficiind si de ajutorul unor experti din tarile membre ale Uniunii.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.