Home Economic-Financiar Standardele pietelor imobiliare, tendinta clara de uniformizare

Standardele pietelor imobiliare, tendinta clara de uniformizare

DISTRIBUIŢI

Congresul International Imobiliar, desfasurat la Bucuresti la sfarsitul saptamanii trecute, a dat posibilitatea unui schimb de experienta intre agentii si asociatii imobiliare din intreaga lume, care au fost de acord ca specificitatile in functie de pozitionarea geografica trebuie armonizate, pentru o dezvoltare sanatoasa a sectorului.


Conform datelor Consiliului European al Profesionistilor din Domeniul Imobiliar (CEPI), peste 25% dintre tranzactiile care se desfasoara pe piata europeana sunt transnationale. Risto Volanen, reprezentantul CEPI la Congres, considera ca acest aspect releva cel mai clar faptul ca pietele regionale exercita deja influente mult mai puternice decat cele nationale.

Astfel ca, pentru o agentie imobiliara, apartenenta la o asociatie reglementata si structurata dupa principii bine implementate constituie un avantaj major si, mai mult, o necesitate, daca planurile de afaceri tintesc foarte sus.

Statutul de agent imobiliar

Dezvoltarea pietei la nivel mondial a adus in prim-plan posibilitatea extinderii unui sistem piramidal care urmareste colaborari fara niciun fel de frontiera: daca primul pas este aderarea la o asociatie nationala, aceasta, la randul ei, este inclusa intr-una regionala, si asa mai departe, ajungandu-se ca, indirect, firme din toata lumea sa faca parte din aceeasi organizatie. Potrivit lui Gerard Bakker, reprezentant al asociatiei internationale FIABCI, beneficiile celor care fac parte dintr-o astfel de organizatie sunt multiple. Pe langa faptul ca sunt recunoscuti drept agenti imobiliari internationali, au acces la o baza de date care le permite selectarea partenerilor viabili pentru orice fel de tranzactie si sunt informati permanent despre noile tendinte in domeniu, despre schimbarile legislative, dar si despre multe alte aspecte legate de peisajul imobiliar.

Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) are momentan 145 de membri din cele mai mari firme din tara. Potrivit secretarului general, Carmen Mihaita, agentiile incluse sunt reprezentate international, intrucat ARAI este membru CEREAN (Reteaua de Asociatii Imobiliare din Europa Centrala si de Est), CEI (Confederatia Europeana Imobiliara) si NAR, cea mai prestigioasa organizatie profesionala internationala din domeniul imobiliar.

Promovarea specialistilor

Daca pana acum chiar si tranzactiile de pe piata imobiliara inernationala s-au bazat in mare parte pe fler, organizatiile internationale se orienteaza din ce in ce mai mult spre formarea profesionala specializata strict pe acest segment. Risto Volanen precizeaza ca, in ultimul timp, pe piata imobiliara performeaza din ce in ce mai multi profesionisti, iar maturitatea la care a ajuns domeniul este demonstrata si de faptul ca jucatorii de pe aceasta piata devin din ce in ce mai constienti ca beneficiarul activitatilor lor, clientul, apreciaza calitatea tranzactiei si prin prisma identitatii partenerului. Astfel, potrivit lui Volanen, in jur de 50 de institutii educationale din intreaga Europa au introdus deja standarde pentru calificarea in domeniu.

O alta problema mentionata de reprezentantul CEPI este reprezentanta de decalajele legislative mari care persista inca in ceea ce priveste statele europene, mai ales cele nou integrate. In opinia sa, atingerea unui numitor comun in aceasta privinta va promova atat intrarea profesionistilor pe piata internationala, cat si aparitia de noi produse financiare care sa le faciliteze activitatea.

Mai mult, standardizarea conceptelor imobiliare la nivel european va permite evaluari si studii pertinente in ceea ce priveste parcursul de pana acum al domeniului, necesare pentru anticiparea noilor tendinte.

Avantajul codasului

Potrivit Joannei Iwanowska, reprezentanta asociatiei CEREAN, Europa Centrala si de Est este, in acest moment, cea mai profitabila regiune pentru investitii in domeniul imobiliar. Siguranta tranzactiilor este superioara datorita potentialului ridicat de absorbtie a investitiilor din majoritatea domeniilor vietii economice, pentru care sectorul imobiliar este indispensabil. Desi are mult de recuperat fata de restul Europei, regiunea beneficiaza acum si de surplusul de tehnologie si informatie din Vest, avand avantajul experientei occidentale.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.