Home Economic-Financiar Statul ar putea introduce suprataxe la importurile de otel

Statul ar putea introduce suprataxe la importurile de otel

DISTRIBUIŢI

Romania ar putea introduce din acesta toamna masuri de protejare a pietei interne fata de importurile de produse metalurgice. O astfel de decizie, sustin reprezentantii Departamentului de Comert Exterior, va putea fi adoptata numai daca se va constata ca exista pericolul ca o parte din exporturile destinate altor piete sa fie redirectionate pe piata romaneasca, afectand producatorii interni. Departamentul de Comert Exterior lucreaza la intocmirea unui ordin prin care importurile de astfel de produse sa se realizeze pe baza de licenta statistica. -In acest fel vor putea fi monitorizate cu exactitate cantitatile importate pe fiecare categorie de produse in parte-, a declarat dl Cristian Pantazoglu, director in cadrul Departamentului de Comert Exterior. Domnia sa a precizat ca s-a primit o solicitare din partea Uniunii Producatorilor de Otel din Romania, UniRomSider, privind adoptarea unor masuri de protejare pe fondul unei inchideri treptate a pietei mondiale. Monitorizarea nu se va aplica tarilor cu care Romania nu are semnat acord de liber schimb, avand in vedere ca in acest caz taxele vamale sunt la un nivel suficient pentru a proteja piata.

Eventualitatea adoptarii unor masuri de aparare comerciala la importurile de produse metalurgice este o consecinta a recesiunii pietei mondiale a otelului si implicit a restrictionarii acestora in cazul tarilor afectate. Dupa ce, in primavara acestui an, SUA a introdus suprataxe de pana la 30% la importurile de produse siderurgice, Uniunea Europeana a reactionat pentru a evita riscul aparitiei unui excedent de 15 milioane tone de otel pe piata europeana. Astfel, UE a decis instituirea pe o perioada de sase luni a unui contingent global pentru importurile siderurgice, in conditiile in care o treime din exporturile romanesti de astfel de produse sunt destinate pietei europene. Cantitatile contingentate au taxe normale de pana la 15%, in timp ce restul cantitatilor exportate pe piata UE sunt taxate cu pana la 26%, in functie de categoria produsului.

Ulterior, ne-a explicat directorul general al Departamentului de Metalurgie din cadrul Ministerului Industriei si Resurselor (MIR), dl Petru Ianc, s-a inregistrat o tendinta de generalizare a masurilor de aparare comerciala, tari precum Malaiezia, Thailanda, Argentina, Cehia, Polonia si Ungaria protejandu-si la randul lor pietele. Din acest motiv, pentru a evita redirectionarea unor exporturi de produse metalurgice pe piata romaneasca, se ia in calcul oportunitatea introducerii masurilor de aparare comerciala. O decizie in acest sens va fi luata cel mai probabil dupa hotararea UE din luna septembrie, cand expira termenul de sase luni privind contingentul global. -UE si-a exprimat chiar intentia de a acorda sprijin logistic tarii noastre in adoptarea unor masuri de protejare a pietei, in asa fel incat acestea sa nu vina in contradictie cu prevederile OMC-, a explicat reprezentantul MIR. Romania importa in cea mai mare parte produse semifabricate din tari precum Ucraina si Federatia Rusa.

Specialistii din domeniu sunt de parere ca UE nu va renunta la masurile de aparare comerciala, singurele variante ce pot fi luate in discutie in luna septembrie fiind fie stabilirea unor contingente individuale pentru fiecare tara exportatoare, fie stabilirea unui contingent global. Romania va fi oricum dezavantajata in cazul stabilirii unui contingent individual, din cazua faptului ca marimea acestuia este calculata pe baza unei medii a exporturilor de produse siderurgice in ultimii trei ani, la care se adauga o marja de 10%. Or, in ultimii trei ani, spune dl Ianc, exporturile pe piata europeana s-au diminuat, ajungand de la circa 1.000.000 de tone in 1997 la aproximativ 600.000 de tone in prezent. In aceste conditii, contingentul individual calculat nu va reflecta potentialul exact de export al tarii noastre. Dl Ianc a mai afirmat ca decizia cu caracter temporar a UE nu ar fi trebuit aplicata si in cazul Romaniei pentru ca pe de o parte nu exista pericolul redirectionarii catre piata europeana a exporturilor romanesti de produse metalurgice si pe de alta parte pentru ca oricum nivelul exporturilor noastre pe piata europeana s-a diminuat in ultimii ani. In acelasi timp, tarile UE si-au majorat de la an la an exporturile de astfel de produse pe piata romaneasca. Mai mult, tara noastra ar fi trebuit sa beneficieze de un statut privilegiat in relatia cu UE, avand in vedere ca a fost semnat Acordul de Asociere.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.