-Ministerul Finantelor Publice a finalizat controlul efectuat la Rafinaria Petromidia si analizeaza variantele privind stingerea datoriilor societatii catre buget-, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ministrul de finante, Mihai Tanasecu. El a precizat ca Petromidia este -cea mai mare rafinarie, dar si cel mai mare debitor, cu o datorie de aproximativ 300 milioane de dolari. O decizie finala asupra cazului Petromidia nu a fost inca adoptata-. Ministrul crede ca in primul rand trebuie avute in vedere datoriile istorice si modul in care compania a functionat de la privatizare pana in prezent. Una dintre solutii ar fi cea a reevaluarii datoriilor istorice, urmand ca cele ulterioare privatizarii sa fie platite integral.
Replica Rompetrol
De cealalta parte, grupul Rompetrol raspunde printr-un comunicat in care se precizeaza ca -singurele variante pe care grupul le poate accepta pentru solutionarea problemei datoriilor rafinariei Petromidia catre bugetul de stat sunt transformarea acestora in actiuni sau emiterea unor obligatiuni convertibile pe o anumita perioada de timp-. De altfel, aceasta varianta este luata in calcul si de ministrul Tanasescu, care a recunoscut ca exista si posibilitatea conversiei datoriilor in actiuni, -astfel incat statul sa devina actionar si sa participe la procesul decizional-. In legatura cu aceasta optiune, Patriciu se arata incantat: -Suntem perfect de acord cu aceasta propunere si deschisi la orice colaborare, cu atat mai mult cu cat am avea ca partener statul-. Presedintele grupului Rompetrol arata, totodata, ca in acest moment rafinaria Petromidia are o datorie de 320 milioane de dolari, cifra aproape egala cu cea din anul privatizarii (in 2000, aceasta era de 325 de milioane). Dinu Patriciu subliniaza ca in ultimii ani contributiile bugetare ale rafinariei Petromidia catre stat au crescut. -Daca inainte de privatizare acestea erau de 15 milioane de dolari intr-un an, in 2001 au fost de 61 milioane de dolari, in 2002 – de 192 milioane de dolari, iar in 2003 – numai in primele sase luni grupul Rompetrol a platit catre buget 153 milioane de dolari, fiind la zi cu datoriile curente-. In acelasi timp, Dinu Patriciu aminteste de dobanzile si penalitatile pentru datoriile istorice: -Numai in ultimii doi ani grupul a platit in contul acestora 52 milioane de dolari, insa datoria istorica nu poate fi platita-.
Rompetrol asigura 4% din veniturile bugetare ale Romaniei
In opinia presedintelui Rompetrol, singurele alternative viabile pentru rezolvarea problemei datoriilor istorice sunt fie transformarea acestora in actiuni, fie emiterea unor obligatiuni convertibile. Dinu Patriciu a mai declarat ca -suntem dispusi sa facem un compromis cu Ministerul Finantelor Publice pentru transformarea datoriei in actiuni, iar statul ar urma sa detina o participatie de pana la 35% din capitalul social al Petromidia. Dorim, de asemenea, ca ponderea datoriei in cifra de afaceri a Petromidia sa scada de la 30% la 15%-.
Totodata, reprezentantii grupului Rompetrol reproseaza autoritatilor ca in momentul vanzarii societatii statul nu a suflat un cuvant despre datoria acumulata de rafinarie inainte de privatizare. In acest sens, intr-un comunicat al Rompetrol se arata ca in momentul privatizarii rafinariei -datoriile au fost prezentate sub diferite nume: datorii catre buget existente in caietul de sarcini, datorii catre buget acumulate pana la preluarea controlului si despre care Rompetrol nu a fost informat, datorii catre furnizori si altele-. Dinu Patriciu afirma, la randul sau, ca aceasta datorie este, de fapt, -datoria statului fata de el insusi, din perioada in care era proprietar al rafinariei-. Oficialii companiei spun ca Petromidia este la zi cu plata datoriilor curente catre buget si declara ca grupul este cel mai mare contribuabil privat, cu un aport de 4% din veniturile bugetare ale Romaniei.
Societatea Rompetrol Rafinare – Complex Petromidia Constanta estimeaza pentru acest an un profit de sapte milioane de dolari, dupa ce a raportat pentru 2002 o pierdere de aproximativcirca 111,7 milioane de dolari rezultate din costurile restructurarii activitatii.
Rafinaria Petromidia Navodari a fost privatizata la sfarsitul anului 2000, cand fostul Fond al Proprietatii de Stat a semnat cu Rompetrol Group BV Rotterdam contractul de vanzare-cumparare a pachetului de 69,99% din actiuni.
Grupul Rompetrol a avut in 2002 o cifra de afaceri de un miliard de dolari si un volum al pierderilor de 24 milioane de dolari.