Home Economic-Financiar Statul impinge Astra Vagoane Calatori pe linie moarta

Statul impinge Astra Vagoane Calatori pe linie moarta

DISTRIBUIŢI

Chiar daca a trecut mai mult de un an de cand societatea Astra Vagoane Calatori din Arad are un nou proprietar, viitorul sau ramane la fel de incert ca inainte de privatizare. Cu datorii de peste 750 miliarde de lei si cu toate bunurile gajate de Ministerul Finantelor (MF), intreprinderea se afla pe o -lista neagra- a Autoritatii pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS), care acuza modul in care aceasta a fost privatizata anul trecut. Mai mult, APAPS a sesizat Politia Economica in legatura cu acest caz si a solicitat mai multor organisme ale statului sa efectueze anchete care sa scoata la lumina dedesubturile acestei afaceri. Reamintim ca pachetul de 76,703% din actiunile societatii Astra Vagoane Calatori a fost vandut de FPS Arad la data de 31 martie 2000 catre firma Xedox SRL din Arad, in cadrul celei de-a sasea licitatii organizate in acest scop. Xedox a fost singurul ofertant, celalalt competitor retragandu-se din cursa cu o ora inainte de expirarea termenului de depunere a ofertei.

Actionarii sunt ingrijorati

In luna decembrie 2000, Xedox a cesionat firmei Tristar SRL din Bucuresti 51% din actiunile fabricii Astra. La acea data, directorul FPS Arad, dl Doru Sever Puia, ne-a declarat ca -cesiunea a fost facuta in conformitate cu clauzele contractului de vanzare-cumparare dintre FPS si Xedox SRL-. -Contractul era practic incheiat, iar suma convenita, depusa in totalitate. Tranzactia este perfect legala, iar FPS a avizat-o-, afirma dl Puia.

Noua conducere a FPS, devenit APAPS, este insa de alta parere. Recent, Autoritatea a remis mass-media un document in care se arata ca respectivul contract de cesiune actiuni intre Xedox Exim SRL si Tristar SRL -la data incheierii a fost realizat fara acordul vanzatorului (APAPS) si in afara prevederilor contractului nr. AR 14/31.03.2001-. Ca nu este asa o demonstreaza chiar documentul inaintat de FPS Arad firmei Tristar, la data de 23.11.2000, in care ii comunica decizia de aprobare a solicitarii de cesionare a respectivului pachet de actiuni.

Ultimele evolutii in acest caz – spectaculos prin aceea ca statul si-a falimentat cu buna-stiinta cea mai mare societate constructoare de vagoane de calatori din tara – nu pot crea decat ingrijorare in randul actualilor actionari si angajati ai intreprinderii. Acestia se asteapta, in orice moment, ca lucrurile sa ia o turnura nefavorabila, iar statul sa rezilieze, printr-un oarecare pretext, contractul de privatizare. Cu atat mai mult, cu cat datoriile fabricii sunt imense, iar bunurile, gajate in totalitate.

Cum s-a ajuns in aceasta situatie? Surse din conducerea societatii afirma ca, la data privatizarii, FPS a prezentat o situatie a datoriilor care, in acel document, cumulau 201 miliarde de lei si erau reesalonate pana in 2005. -Dupa semnarea contractului s-a constatat din scriptele societatii ca datoriile efective insumau 314 miliarde de lei, la care se adaugau penalitati de 400 miliarde de lei. Pe de alta parte, la data platii integrale a pachetului de actiuni catre FPS, pierderile integrale ale societatii Astra, raportate pe 2000, totalizau 12 miliarde de lei. Ele au fost acoperite in totalitate pana la sfarsitul anului trecut. In plus, au mai fost angajati circa 100 de oameni-, ne-au declarat sursele citate. Acestea au precizat ca, la data privatizarii, pe langa datoriile catre MF pentru un credit contractat in 1993, Astra Vagoane Calatori datora AVAB circa 14 miliarde de lei, la care se adaugau doua miliarde de lei catre FPS (pentru un alt credit angajat pentru restructurare) si 63 miliarde de lei catre furnizori. -Am cumparat, de fapt, doar un certificat de inmatriculare. Cu toate acestea, ne-am dovedit intentiile serioase pe care le avem fata de aceasta uzina. Nu am concediat pe nimeni si nu am schimbat obiectul de activitate. Plata actiunilor catre FPS s-a facut la timp, datoriile curente catre bugetul de stat si cel al asigurarilor sociale au fost achitate aproape la zi, creditul acordat de FPS a fost esalonat si suntem la termen cu plata ratelor. De asemenea, achitam lunar rate catre AVAB, iar la sfarsitul acestui an le vom termina de platit. Cea mai mare problema ramane datoria catre MF, pe care Astra a angajat-o in numele SNCFR, beneficiara unui mare contract incheiat in 1993 si care a determinat, in fapt, prabusirea celui mai mare constructor de vagoane de calatori din Romania-, afirma directorii societatii din Arad.

Semne de intrebare

Modul in care a fost falimentata Astra de propriul sau patron – statul – ridica si astazi multe semne de intrebare cu privire la capacitatea acestuia de a-si administra propriile bunuri. In baza unui studiu de fezabilitate realizat in *90-*91, care acuza starea tehnica precara a parcului de vagoane a CFR, autoritatile de la acea vreme au decis sa puna in aplicare un program de -intinerire- a acestuia. Astfel, in 1993, SNCFR incheie un contract cu Astra Vagoane Arad pentru fabricarea a 200 de vagoane moderne de lung parcurs, care pot circula cu viteze de pana la 200 km/ora. In baza contractului, Astra a obtinut in *93-*94 un credit garantat de statul roman, in valoare aproximativa de 234 milioane de franci francezi, pentru achizitionarea licentei de fabricatie Di Dietrich, a unor utilaje si componente specifice pentru fabricarea primelor 50 de vagoane AVA 200. Celelalte 150 urmau sa fie asimilate, ulterior, in tara. Prototipul a fost omologat, iar primele 25 de vagoane realizate au fost livrate SNCFR la termen. In 1998, dupa divizarea SC Astra Arad, programul de achizitie a fost sistat, din lipsa de finantare. La acea data, in uzina se aflau patru vagoane finalizate (care ruginesc si astazi in hale), alte doua aproape terminate si inca noua aflate in diverse stadii de executie. Ca urmare a nerespectarii contractului de achizitie, Astra nu a putut achita ratele aferente creditului contractat de la Societe Generale din Paris, acestea fiind achitate de MF, in calitate de garant. Din aceasta cauza, patrimoniul uzinei a fost gajat de MF.

Actionarii uzinei nu-si pot explica din ce motiv Astra – si nu SNCFR, beneficiara contractului – a contractat acel credit si nici de ce statul arunca vina volumului imens de datorii acumulate asupra noilor actionari.

Deznodamantul acestei afaceri nu poate fi prea departe. (Inca) Proprietarii uzinei se tem ca APAPS va utiliza vreun tertip prin care va anula contractul de privatizare. -Probabil ca fabrica este promisa altcuiva. Un lucru este sigur: daca contractul cu CFR nu se va derula in continuare, creditul nu va putea fi achitat-, spun acestia.

Uzina – preluata fara nici un contract – deruleaza in prezent cinci contracte. In vederea reducerii cheltuielilor, incepand de anul trecut, s-a pus in practica un proiect de asimilare a unor componente de vagoane, care pana atunci erau achizitionate, la preturi foarte mari, de la diversi furnizori. Totodata, a fost demarata productia de piese de schimb pentru vagoane de tren si metrou (care pana acum se importau). -Avem mai multe solutii de redresare financiara, dar nu pot fi puse in practica pana cand nu rezolvam problema principala cu statul-, au conchis directorii Astrei.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.