Home Economic-Financiar Statul rareste imprumuturile -mai scumpe- pe termen scurt de la banci

Statul rareste imprumuturile -mai scumpe- pe termen scurt de la banci

DISTRIBUIŢI

Dupa ce saptamana trecuta a renuntat sa imprumute aproape 1.200 miliarde de lei din cele 3.000 miliarde de lei pe care isi propusese sa le atraga prin plasarea de titluri de stat, din cauza dobanzilor mari solicitate de banci, Ministerul Finantelor a acceptat saptamana aceasta sa acorde pentru certificatele pe trei luni randamente mai mari cu 1,25 puncte procentuale fata de cele acordate acum doua saptamani la titlurile pe un an. In conditiile estimarilor de reducere a inflatiei anuale, imprumuturile pe termen scurt au devenit -mai scumpe- decat cele pe termen lung, astfel incat in ultima perioada Finantele au preferat sa le rareasca. Emisiunea pe trei luni de saptamana aceasta este, de altfel, prima lansata de la sfarsitul lunii februarie, statul orientandu-se pe scadentele mai lungi.

Certificatele de trezorerie cu discount pe termen de trei luni, lansate ieri, au fost adjudecate la un randament mediu de 15,15% pe an. Statul intentiona sa imprumute pe acest termen 600 miliarde de lei. Cererea bancilor a depasit de peste sase ori oferta de titluri a statului, situandu-se la 3.903 miliarde de lei. Desi a fost suprasubscrisa, emisiunea s-a adjudecat aproape de valoarea initiala, Finantele neimprumutand decat 699,931 miliarde de lei. Cele 14 banci participante au achizitionat prin oferte de tip competitiv certificate in valoare de aproximativ 540 miliarde de lei, din care 354,4 miliarde de lei in cont propriu, iar restul in contul clientilor.

-Dobanda la un an este, in momentul de fata, mai mare decat cea pe trei luni, in conditiile in care prima include expectatiile privind inflatia la un an, cu tendinta de diminuare, iar cea de-a doua asteptarile privind inflatia in perioada urmatoarelor trei luni. La titlurile cu maturitate de trei luni, dobanda s-a diminuat insa saptamana aceasta cu 1,85 puncte procentuale fata de ultima emisiune similara-, ne-a declarat seful Trezoreriei Statului, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru.

Organizatorii licitatiei de ieri au permis si depunerea de oferte necompetitive, prin care s-au adjudecat certificate in valoare de 59,9 miliarde de lei. Ofertele de acest tip trebuie sa indice doar valoarea titlurilor dorite, adjudecarea realizandu-se la dobanda medie oferita in cadrul ofertelor competitive.

In urma cu doua saptamani, bancile nu obtineau pentru certificatele pe termen de un an decat un randament de 13,9%. Chiar si saptamana trecuta, pentru titlurile de stat cu scadenta la un an scoase la licitatie (1.000 miliarde de lei), statul a acceptat oferta doar pentru suma de 810 miliarde de lei, la un randament mediu de 13,88%. In cazul obligatiunilor au fost acceptate oferte insumand 102 miliarde de lei la un randament de 14%, in timp ce emisiunea cu scadenta la trei ani a fost respinsa in totalitate. Motivul: dobanzile prea mari solicitate de banci, care, in opinia Finantelor, au ca explicatie -tendinta de speculare a nevoilor Trezoreriei Statului-. Potrivit unui comunicat al ministerului, aceste intentii de -speculare- s-au produs intr-un context in care lichiditatea pietei monetare s-a diminuat, saptamana 17-21 martie fiind perioada finala de constituire a rezervelor de catre banci, iar Banca Nationala deruland mai multe actiuni de sterilizare. In cursul zilei de ieri, cand a avut loc licitatia de titluri a Finantelor, BNR -strangea- de pe piata monetara 12.500 miliarde de lei pe termen de o luna si doua saptamani.

-Perioada constituirii rezervelor de catre banci a trecut, astfel incat scurtimea de lichiditate de pe piata, cauzata de factori conjuncturali, a fost depasita-, precizeaza secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Enache Jiru. Potrivit afirmatiilor sale, procesul de finantare pentru cheltuielile publice a ajuns la maturitatea la care poate preveni si combate situatiile conjuncturale nefavorabile, iar statul va continua sa-si finanteze nevoile prin imprumuturi cu scadente mai lungi si dobanzi in scadere.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.