Romania a castigat la Curtea Internationala de Arbitraj de la Washington procesul intentat de Noble Ventures Inc. prin care firma americana a cerut statului roman daune in valoare de 353 milioane de dolari, ca urmare a anularii contractului de privatizare al Combinatului Siderurgic Resita (CSR). Tribunalul arbitral al Centrului International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) a respins in totalitate actiunea si pretentiile de despagubire formulate de compania Noble Venture Inc. In sentinta pronuntata in 12 octombrie 2005, instanta a decis, in unanimitate, ca Romania nu a violat obligatiile care decurgeau din Tratatul bilateral de protejare a investitiilor dintre Romania si Statele Unite si nu este responsabila de esecul investitiei Noble Ventures la CSR.
Tribunalul a constatat ca actiunile statului roman au respectat prevederile tratatului referitoare la obligatia de a asigura protectia si securitatea investitiei precum si obligatia de a aplica un tratament corect si echitabil fata de investitor. In schimb, hotararea pronuntata de tribunal constata incalcarea unor obligatii asumate de investitor prin contractul de vanzare-cumparare de actiuni.
Centrul International de Reglementare a Conflictelor din Domeniul Investitiilor (ICSID) a fost infiintat in 1966 ca o institutie componenta a Bancii Mondiale, pentru a incuraja investitiile straine si a stabili un climat de incredere reciproca intre state si investitorii straini, asigurand un cadru international de conciliere si arbitraj pentru conflicte din domeniul investitiilor.
Procesul a costat partea romana in jur de 10 milioane de dolari
-Decizia a fost anuntata partilor miercuri si este una foarte buna pentru statul roman, absolvindu-l de orice plata catre Noble Ventures. A fost respinsa cererea Noble Ventures privind plata celor 353 de milioane de dolari, iar firma nu a obtinut nimic in acest proces-, a declarat, pentru Mediafax, Cornel Popa, avocatul care a reprezentat interesele Romaniei in acest proces. Potrivit avocatului, statul roman va suporta doar cheltuielile cu taxele, onorariile si alte cheltuieli aferente procesului. -A fost emis un ordin de impartire a costurilor arbitrale, o decizie fireasca privind o serie de cheltuieli legate de taxe sau onorarii-, a spus Popa. El a precizat ca, teoretic, firma americana poate cere anularea deciziei Curtii Internationale de Arbitraj, invocand incalcarea drepturilor procedurale, insa pana in prezent nu au fost ridicate obiectii de acest fel. Statul a fost reprezentat la proces de casa de avocatura Musat&Asociatii si firma americana White&Case. In luna martie a acestui an, echipa de avocati din cadrul Musat&Asociatii implicata in proces a parasit firma si a infiintat o alta societate de profil, Tuca&Asociatii. Se pare ca valoarea totala a cheltuielilor pe care statul roman le-a suportat se ridica la aproximativ 10 milioane de dolari. Fostul presedintele al AVAS, Mircea Ursache, declara la sfarsitul anului ca suma poate parea mare, insa interesele statului trebuie sa fie bine aparate. Potrivit lui Cornel Popa, avocat asociat al Musat&Asociatii, -majoritatea timpului dedicat infatisarilor de la Washington a fost alocat interogarii martorilor si expertilor, pledoariile avocatilor, care au fost depuse ulterior la Tribunalul Arbitral. Musat&Asociatii este singura societate de avocati din Romania cu un departament dedicat solutionarii dosarelor litigioase de catre o echipa de 20 de avocati pledanti.
Aventurierii de la Noble Ventures au preluat CSR in 2000
Noble Ventures a cumparat de la stat, in 2000, un pachet de actiuni reprezentand 94,4% din actiunile CSR, valoarea totala a tranzactiei, inclusiv investitiile ridicandu-se la 85,25 milioane de dolari. Contractul de privatizare a devenit nul in decembrie 2002, pe baza uneia din prevederile documentului care stipula ca privatizarea va fi anulata dupa neplata, de catre investitor, a doua rate succesive. Nemultumita de rezilierea contractului de privatizare, Noble Ventures a facut cerere de arbitraj in baza Conventiei ICSID din august 2001, in urma Tratatului privind incurajarea si protejarea reciproca a investitiilor semnat intre Romania si Statele Unite, care a intrat in vigoare in 15 ianuarie 1994. Noble Ventures sustinea ca investitia sa in Combinatul Siderurgic de la Resita a fost expropriata si ca a suferit un tratament inechitabil, arbitrar si discriminatoriu, deoarece CSR nu ar fi beneficiat de restructurarea datoriilor bugetare catre stat, pretinsa a fi fost promisa prin contractul de privatizare. Daunele solicitate statului roman se ridicau la valoarea de 220 milioane dolari, insa ulterior pretentiile financiare ale firmei americane au crescut la 353 de milioane de dolari.
La inceputul anului 2004, combinatul de la Resita a fost preluat la pretul simbolic de un euro de compania germana Sinara, distribuitorul celui mai mare producator de tevi din Rusia, grupul TMK.