Home Economic-Financiar Statul va detine cel mai mare pachet de actiuni la RAFO Onesti

Statul va detine cel mai mare pachet de actiuni la RAFO Onesti

DISTRIBUIŢI

Desi au intampinat piedici pe banda rulanta din partea Autoritatii Nationale pentru Valorificarea Activelor Statului, de cele mai mult ori neargumentate, reprezentantii Calder-A nu au abandonat lupta pentru relansarea rafinariei RAFO Onesti. Dupa multiple incercari de a convinge Autoritatea sa transforme datoriile catre stat in actiuni, reprezentantii RAFO intentioneaza sa majoreze capitalul social al companiei.

Daca aceasta majorare de capital va avea loc, statului ii va putea reveni cel mai mare pachet din actiunile RAFO, adica in jur de 43%, procent proportional cu datoriile de aproape un miliard de lei catre bugetul statului.

De cealalta parte a baricadei, sefii AVAS se opun cu inversunare conversiei datoriilor in actiuni, asta in conditiile in care bacauanii sunt presati de timp, intrucat termenul de relansare a companiei, conditie pentru a nu intra in faliment, expira in luna decembrie. In acest fel, potrivit unor analisti, AVAS nu face decat sa apere interesele concurentilor rafinariei din Onesti, in contextul in care, in urma cu trei ani, datoriile Petromidia de peste 600 milioane de dolari au fost convertite in obligatiuni.

Iata ca avem din nou un caz in care interesele economice si politice se intersecteaza cu efecte directe si devastatoare asupra unor oameni simpli, care temura de frica falimentului singurului loc de munca pe care si-l pot permite.

Procesul masiv de privatizare care caracterizeaza momentan viata economica din Romania nu are neaparat un singur sens. Ca dovada, aproximativ 43% din actiunile rafinariei RAFO Onesti, adica cel mai mare pachet, s-ar putea intoarce in posesia statului, in cazul in care va fi aprobata conversia in actiuni a datoriilor companiei. Asta in conditiile in care creantele rafinariei din Onesti insumeaza 1,9 miliarde de lei, din care aproximativ 900 de milioane catre Ministerul Finantelor Publice, AVAS, Directia Vamala Iasi si unele primarii locale.


Administratorul RAFO Onesti, firma V&V Trading, a anuntat intentia de majorare a capitalului social al companiei cu 864,2 milioane de lei, precum si listarea titlurilor pe Bursa de Valori Bucuresti sau pe un alt sistem alternativ de tranzactionare, urmand ca actionarii sa ia o decizie finala pana la inceputul lunii septembrie.

Cea mai mare parte a majorarii de capital, respectiv 864,01 milioane de lei, va fi reprezentata de actiuni emise suplimentar pentru pastrarea participatiei detinute anterior de catre ceilalti actionari ai companiei. Diferenta de 189.700 de lei va fi asigurata in baza prevederilor planului de reorganizare a RAFO, din decembrie 2004, care prevede conversia in actiuni a unor datorii ale companiei. Termenul de aplicare a acestui plan este de doi ani, iar daca nu va fi respectat, RAFO va intra in faliment.

Bataie pe actiuni

-Salariatii nu vor fi afectati cu nimic daca statul va detine cel mai mare pachet de actiuni ale companiei. Mai mult, am putea spune ca va fi chiar mai bine, intrucat companiile private se vor bate pentru a rascumpara actiunile de la stat-, ne-a declarat liderul de sindicat al rafinariei din Onesti, Ion Marian.

Intrucat majorarea de capital se va face din alte surse decat cele ale actionarilor, conform legii, acestia au dreptul ca intr-o luna sa participe cu numerar intr-o noua majorare de capital, astfel incat sa isi pastreze participatia detinuta anterior majorarii, a aratat Marin Anton, managerul general al RAFO, citat de Mediafax.

AVAS se opune

Desi reprezentantii RAFO au invocat precedentele din cazul Petromidia, unde a fost posibila conversia datoriilor in actiuni, si au aratat ca rafinaria bacauana a functionat la capacitate optima in ultimul an, conducerea AVAS a refuzat sistematic sa aprobe acordul de novatie, necesar pentru a se recunoaste preluarea rafinariei RAFO SA de catre Calder-A de la compania Balkan Petroleum.

Seful AVAS, Razvan Orasanu, a argumentat refuzul prin faptul ca nu are cunostinta despre documentatia depusa la institutia pe care o conduce, desi cei de la Calder-A au solicitat novatia inca de la finele anului trecut, dupa ce au preluat creantele de la toti creditorii privati. Mai mult, angajatii de la RAFO au iesi in strada, nemultumiti ca toate demersurile facute de sindicat pentru repornirea rafinariei au ramas fara rezultat.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.