In timp ce salariatii de la RAFO protestau in curtea societatii, vineri, pe rolul Tribunalului Bacau avea loc o sedinta de judecata, in care Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) a cerut inlocuirea administratorului judiciar al rafinariei – firma Sierra Quadrant – cu societatea Moore Stephens RVA din Bucuresti. Aceasta a devenit -celebra- in urma implicarii sale, in frunte cu patronii – avocatii Arin Stanescu si Calin Zamfirescu- in profitabila afacere de lichidare a bancilor romanesti. Printre realizarile lor se numara controversatele lichidari si vanzari ale activelor de la Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Albina, Banca de Investitii si Dezvoltare, Dacia Felix, precum si a bancilor populare Fortuna si Banca Populara de Dezvoltare. Instanta bacauana a amanat, deocamdata, luarea unei decizii. Cu toate acestea, consilierul Balkan Petroleum, actionarul majoritar la RAFO, Marin Anton, a declarat ca societatea nu va mai finanta cu un leu rafinaria si ca a angajat o firma de avocatura din Londra sa faca demersuri pentru a da statul roman in judecata, anuntand un proces similar celui cu Noble Ventures.
O instanta a Tribunalului Bacau a amanat, vineri, luarea unei decizii in privinta schimbarii administratorului judiciar al RAFO Onesti, ceruta de Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala, in timp ce in curtea rafinariei protestul salariatilor a continuat. Solicitarea facuta de avocatul ANAF de inlocuire a actualului administrator judiciar – firma Sierra Quadrant – cu societatea Moore Stephens RVA din Bucuresti, solicitare sustinuta si de reprezentantii SNP Petrom, a fost contestata de ceilalti creditori, dar si de actionarul majoritar al RAFO, Balkan Petroleum. Reprezentantii BKP au afirmat ca ANAF nici macar nu este parte in proces, dar si ca la mijloc este un real conflict de interese: avocatul ANAF este vicepresedinte la Uniunea Nationala a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL), iar seful lui, Arin Stanescu, este actionar chiar la firma Moore Stephens RVA. BKP nu va mai investi nici un leu in rafinarie si va da statul roman in judecata.
-Am aratat judecatorului sindic ca ANAF nu este parte in proces, desi avocatul acestei institutii si-a arogat rolul de reprezentant al tuturor institutiilor bugetare. Solicitarea lor de schimbare a administratorului judiciar s-a facut pe baza unor motivatii cel putin hilare: ca administratorul judiciar are o moralitate indoielnica si ca a exclus de la votul planului de reorganizare creditorii bugetari-, a declarat reprezentantul Balkan Petroleum, Marin Anton.
Avocati de la Londra, pentru un proces cu statul roman
Reprezentantii RAFO l-au acuzat pe avocatul ANAF ca propunerea sa de inlocuire a administratorului bacauan cu firma Moore Stephens RVA este in conflict de interese. -Avocatul ANAF este vicepresedinte la Uniunea Nationala a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare (UNPRL) iar seful lui, Arin Stanescu, este actionar chiar la firma pe care a venit si a propus-o el sa preia administrarea judiciara la RAFO. La finalul procesului, pentru ca a auzit protestele noastre, a cerut inlocuirea firmei sefului sau cu societatea Rovigo, tot din Bucuresti. Este revoltator, si din aceasta cauza, ca si din cauza discriminarii la care este supusa RAFO de catre statul roman, actionarul principal isi regandeste pozitia cu privire la sustinerea financiara a societatii. Balkan Petroleum nu va mai da bani pentru finantare si a angajat o firma de avocatura din Londra sa faca demersuri pentru a da statul roman in judecata, pe exact aceleasi motive pentru care Noble Ventures a castigat un proces similar-, a mai spus Anton.
Judecatorul sindic a amanat pronuntarea unei decizii in privinta schimbarii administratorului judiciar pentru inceputul saptamanii viitoare.
Dupa lichidarea catorva banci, merge si o rafinarie!
Societatea Moore Stephens RVA Bucuresti a devenit -celebra- in urma implicarii, in frunte cu patronii – avocatii Arin Stanescu si Calin Zamfirescu -, in profitabila afacere de lichidare a bancilor romanesti. Printre -realizarile- societatii se numara lichidarea si vanzarea extrem de -profitabila- a activelor detinute de Bankcoop, Banca Internationala a Religiilor, Banca Albina, Banca de Investitii si Dezvoltare, Banca Dacia Felix, precum si a Bancii Populare Fortuna si a Bancii Populare de Dezvoltare.
In legislatura trecuta, Comisia parlamentara pentru cercetarea abuzurilor si coruptiei a adus firmei si avocatilor Stanescu si Zamfirescu grave acuzatii de implicare in -mafia falimentelor bancare-.
Potrivit raportului comisiei, firma Moore Stephens RVA ar fi urmarit – in cooperare cu un grup de interese format din demnitari, inalti functionari din Banca Nationala a Romaniei si magistrati de la Tribunalul Bucuresti, Curtea de Apel Brasov si Curtea Suprema de Justitie – -falimentarea premeditata a societatilor cu capital romanesc din sistemul bancar-, cu scopul de a obtine -sute de miliarde de lei sub forma de salarii, bonusuri de performanta si onorarii-.