Ministerul Finantelor intentioneaza sa imprumute de la bancile comerciale din tara aproape 7.230 miliarde de lei, cu peste 1.570 miliarde de lei mai mult decat si-a propus in august. Un ordin in acest sens a fost emis zilele trecute de ministrul finantelor, Mihai Tanasescu. Suma este destinata finantarii si refinantarii datoriei publice interne, urmand sa fie atrasa pe termene de trei luni, sase luni si un an, prin intermediul a opt emisiuni de certificate de trezorerie cu discount. Statul va trebui sa plateasca dobanzi ceva mai mari decat cele pe care tinta de inflatie stabilita de Guvern pentru anul in curs le-ar justifica, deoarece bancherii au demonstrat, la licitatiile anterioare de titluri, ca nu au incredere in aceasta tinta. Astfel, in cursul lunii august, trei licitatii de certificate de trezorerie au esuat, Finantele nereusind sa imprumute nici un leu datorita dobanzilor mari solicitate de banci.
In fapt, din trei emisiuni de titluri pe termen de un an lansate in august, doar una a putut fi plasata, la o dobanda maxima de 40%. Celelalte doua au fost anulate, la fel ca si o emisiune de certificate pe termen de sase luni. Chiar si pentru titlurile pe termen de trei luni, Finantele au reusit sa gaseasca destul de greu cumparatori, emisiunile respective fiind plasate doar partial.
In cursul lunii septembrie, statul va incerca sa se imprumute din nou de la bancile comerciale pe termen de un an. Sunt programate in aceasta perioada trei licitatii de certificate de trezorerie cu scadenta la 364 de zile, valoarea insumata a emisiunilor fiind de 2.950,94 miliarde de lei. Prima dintre acestea va avea loc la sediul Bancii Nationale a Romaniei, in data de 4 septembrie, cand se va incerca plasarea unor titluri in valoare totala de 1.178,94 miliarde de lei. Pentru cea de-a doua emisiune de titluri pe un an, in valoare de 792 miliarde de lei, licitatia este programata doua saptamani mai tarziu, pe 18 septembrie, iar pentru cea de-a treia, insumand 980 miliarde de lei, in data de 25 a aceleiasi luni.
Tot in septembrie sunt programate si trei emisiuni de certificate de trezorerie cu discount pentru banci pe termen de sase luni, in valoare totala de 3.478,94 miliarde de lei. Prima dintre acestea, in valoare de 1.178,94 miliarde de lei, va fi plasata prin licitatia din 4 septembrie, cea de-a doua, insumand 1.300 miliarde de lei, pe 11 septembrie, iar cea de-a treia, in valoare de 1.000 miliarde de lei – pe 18 septembrie. Pe termen de trei luni, statul nu va mai imprumuta de la banci, in septembrie, decat 800 miliarde de lei, prin doua emisiuni de certificate, de cate 400 miliarde de lei fiecare.
Valorile imprumutate vor putea fi majorate sau micsorate de Ministerul Finantelor pana la anularea emisiunilor, in functie de necesitatile de finantare ale contului general al Trezoreriei Statului si de nivelul randamentului inregistrat la data licitatiei. Adjudecarea se face dupa metoda pretului multiplu. Fiecare banca, intermediar autorizat poate sa depuna cel mult cinci oferte, de minimum 100 milioane de lei fiecare, atat in cont propriu, cat si in contul clientilor persoane juridice. Valoare nominala a unui certificat de trezorerie cu discount este de 10 milioane de lei. Ofertele de cumparare sunt de tip competitiv, trebuind sa cuprinda atat pretul, cat si randamentul oferit pentru un certificat. Plata titlurilor se va face la data fiecarei emisiuni, prin debitarea contului cumparatorului deschis la BNR cu suma reprezentand costul total al certificatelor de trezorerie cumparate, iar rascumpararea se va face la data scadentei, cand contul detinatorului va fi creditat cu suma ce corespunde valorii nominale totale a titlurilor achizitionate.
Tot in luna septembrie, Ministerul Finantelor va lansa pentru populatie o emisiune de obligatiuni de stat in lei cu dobanda, prin intermediul Bancii Comerciale Romane (BCR), precum si patru emisiuni de obligatiuni de tezaur cu dobanda denominate in valuta, se arata in acelasi ordin al ministrului Mihai Tanasescu. Doua dintre acestea vor fi in dolari, iar alte doua in marci germane.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane