Dupa ce Monica Macovei s-a opus vanzarii a 8% din Petrom catre toti salariatii, asa cum propunea Ministerul Economiei si Comertului (MEC), reprezentantii MEC primesc un nou aviz negativ, de aceasta data – de la Ministerul Finantelor Publice, in ceea ce priveste solicitarea de stergere a datoriilor societatii Termoelectrica.
Conform secretarului de stat Catalin Doica, MFP ar putea reveni asupra deciziei, in cazul in care Ministerul Economiei va obtine aviz favorabil din partea Consiliului Concurentei si a Comisiei Europene. Refuzul de avizare din partea celor de la Finante vine pe fondul sumei imense pe care Termoelectrica o datoreaza catre stat, adica 800 milioane de euro, care reprezinta doua treimi din totalul datoriilor societatii, estimate de 1,2 miliarde de euro.
Ministrul economiei, Codut Seres, a propus, in luna mai, stergerea datoriilor acumulate de Termoelectrica, motivand ca sunt datorate unui context economic nefavorabil, nu unui management defectuos. Doua luni mai tarziu, Consiliul Concurentei si-a dat acordul de principiu pentru stergerea acestor creante, insa o decizie finala in acest sens urmeaza a fi luata de Comisia Europeana. De atunci, reprezentantii mediului de reglementare a concurentei au cerut, in mai multe randuri, informatii despre activitatea societatii, dar si valori ale indicatorilor care pot stabili gradul de rentabilitate. De asemenea, presedintele Consiliului Concurentei, Mihai Berinde, ne-a declarat, la inceputul acestei luni, ca Termoelectrica a fost inclusa in categoria societatilor de interes economic general, conditie pentru a putea primi ajutor de stat prin stergerea datoriilor, dar ca este necesara si demonstrarea viabilitatii sale.
Seres a confirmat ca Termoelectrica va intra in faliment daca nu este pasuita de sumele datorate, iar in acest caz, termocentralele neprivatizate vor fuziona cu Hidroelectrica, unde vor functiona ca depozite de capacitate pe langa hidrocentralele din proximitate.