Home Economic-Financiar Stocurile de combustibil necesare CET-urilor externalizate vor costa 200 milioane de dolari

Stocurile de combustibil necesare CET-urilor externalizate vor costa 200 milioane de dolari

DISTRIBUIŢI

Centralele aflate in subordinea autoritatilor locale, inclusiv cele 16 preluate de la Termoelectrica vor reusi sa-si constituie pana in toamna stocurile de combustibil necesare functionarii in iarna 2002-2003, ne-a declarat dl. Aureliu Dumitrescu, director general in Ministerul Administratiei Publice (MAP). Principala problema ce trebuie rezolvata in aceasta perioada este cea referitoare la asigurarea cantitatilor de combustibili necesari functionarii centralelor din subordinea autoritatilor locale in iarna 2002-2003, efortul financiar pentru acoperirea in totalitate a acestor cheltuieli fiind de circa 200 milioane de dolari, a mai precizat oficialul MAP.

Exista deja un program social amplu destinat imbunatatirii conditiilor de viata ale populatiei, care va fi dezbatut de Guvern si care include un pachet de masuri pentru imbunatatirea serviciilor de alimentare cu energie electrica, termica si gaze naturale. Programul social este gandit pentru perioada 2002-2003, fiind structurat pe mai multe componente precum sanatate, invatamant, aprovizionarea populatiei cu produse alimentare si asigurarea in bune conditii a serviciilor de alimentare cu apa, energie, gaze.

O prima forma a acestui program a fost discutata saptamana trecuta, urmand ca in viitoarea sedinta de guvern sa fie prezentata forma finala. In cadrul acestui proiect de act normativ sunt prevazute explicit sursele de finantare pentru asigurarea necesarului de combustibil, respectiv subventiile in avans, creditele cu garantie de stat si sursele proprii.

Garantii de 320 milioane de dolari

Deja s-a stabilit in memorandumul suplimentar incheiat cu FMI un plafon al garantiilor de 320 milioane de dolari, din care pentru Termoelectrica 200 milioane de dolari, restul fiind pentru centralele aflate in administrarea consiliilor locale. Pentru constituirea stocurilor de combustibili, inca din perioada de vara, cand preturile sunt mai mici, vor fi acordate in avans subventii pentru energia termica totalizand 2.000 miliarde de lei. Reprezentantul MAP a mai precizat ca procedurile de inregistrare ca societati comerciale a celor 16 sucursale externalizate din structura Termoelectrica sunt finalizate pentru cea mai mare parte a acestor unitati, fiind rezolvate inclusiv problemele legate de transferul centralelor de la Timisoara si Borzesti. In cazul centralei Borzesti, unde problema ridicata de autoritatile locale se referea la faptul ca numai 15% din productia de energie termica este destinata inclazirii orasului, restul fiind pentru consumul industrial, s-a convenit totusi preluarea acesteia si mentinerea in functiune a capacitatilor care asigura termoficarea orasului. -Aceasta decizie a fost luata pe o perioada scurta, pentru a nu crea probleme in alimentarea cu energie termica a orasului in iarna viitoare. Pentru Borzesti insa, se va realiza un studiu de fezablilitate ce va evidentia daca nu este mai avantajos sa se renunte complet la centrala si sa se transforme actualele puncte termice in centrale termice pe gaz sau motorina-, a declarat dl Dumitrescu. De altfel, a mai afirmat oficialul MAP, autoritatile locale sunt cele care vor stabili in viitor soarta acestor unitati de producere a energiei, pe care le administreaza, urmand sa decida cazurile unde este rentabil sa le inchida si sa adopte o alta varianta de incalzire pentru oras.

Un alt aspect important legat de viitorul centralelor administrate de Consiliile Locale se refera la una din prevederile Ordonantei 78/2002, conform careia pentru realizarea lucrarilor de modernizare retehnologizare la aceste unitati se aloca sume de la bugetul de stat prin bugetul MAP sau se acorda garantii de stat pentru credite. -Am estimat ca anual vor fi alocate de la buget, pentru astfel de lucrari, circa 1.500 miliarde de lei-, a mai precizat reprezntantul MAP.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.