In ultima sedinta de guvern, membrii Cabinetului Nastase au aprobat, cu aproape o luna intarziere, strategia de privatizare a SNP Petrom. Intr-un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului se arata ca -strategia de privatizare a SNP Petrom, aprobata de guvern, prevede in principal ca privatizarea sa se faca prin transmiterea catre un investitor strategic sau catre un consortiu de investitori a unui pachet de actiuni de 51% din capitalul social al companiei, printr-o metoda combinata intre vanzarea de actiuni (33-34%), iar pentru diferenta de pana la 51% sa se asigure, concomitent cu plata actiunilor vandute, o injectie de capital in societate-.
Potrivit comunicatului, privatizarea trebuie vazuta ca un proces prin care, o data cu transferul de proprietate, sa se asigure capitalizarea societatii si prin care sa fie sustinute programele de modernizare, investitii, pe baza tehnologiilor de varf, precum si un management superior, care sa conduca la eficienta economica.
Dupa publicarea in -Monitorul Oficial- a hotararii privind strategia de privatizare, anuntul de trecere in proprietate privata a SNP va fi publicat in presa interna si internationala.
In primele cinci luni ale acestui an, Petrom a avut o cifra de afaceri de peste 28.000 de miliarde lei si un profit brut de 921 miliarde lei.
Potrivit specialistilor, anul acesta cifra de afaceri a SNP Petrom ar urma sa creasca, la 79.485 miliarde lei, fata de 72.721 miliarde lei obtinuti in 2002.
De remarcat ca Petrom este cea mai importanta societate din domeniu, detinand aproximativ 60% din piata interna in ceea ce priveste vanzarile de benzina si motorina.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane