Reprezentantii societatii de distributie a energiei Electrica SA incep azi negocierile cu oficialii companiei de consultanta PriceWaterhouseCoopers, care a fost desemnata castigatoarea licitatiei pentru filiala de distributie Muntenia Sud. In competitia pentru pozitia de consultant in cadrul procesului de atragere a capitalului privat la filiala Muntenia Sud s-au inscris opt mari companii, trei dintre acestea fiind respinse din start ca urmare a neindeplinirii cerintelor din caietul de sarcini. In aceste conditii, PriceWaterhouseCoopers a concurat pentru pozitia de consultant alaturi de BNP Paribas, EPIC, Raiffeisen Investment AG, SG Conseil Pays Emergents.
-Speram ca in cateva zile negocierile cu responsabilii de la Londra ai PriceWaterhouseCoopers sa fie finalizate, in asa fel incat contractul de consultanta sa poata fi semnat cat mai curand. Consultantul va realiza o evaluare a filialei Muntenia Sud – ce include municipiul Bucuresti, precum si zonele Ilfov si Giurgiu – privind aspectele tehnice, financiare, juridice, precum si cele de personal-, a declarat dl Vladimir Barbu, director al Secretariatului General din cadrul Electrica. Amintim ca in cazul filialei de distributie Muntenia Sud se are in vedere constituirea unei societati mixte in parteneriat cu un investitor strain ce va avea o participare in capitalul social de 35%, cu posibilitatea majorarii acesteia pana la 51% in viitorii doi ani.
In cadrul procesului de privatizare declansat pentru filialele Electrica Dobrogea si Electrica Banat, a fost finalizat de catre consultantul BNP Paribas raportul privind strategia de privatizare. -Pe baza acestui raport, Electrica a facut o propunere privind modalitatea optima de privatizare, documentul fiind trimis spre avizare Ministerului Industriei si Resurselor (MIR)-, a mai precizat dl Vladimir Barbu. Variantele de privatizare prezentate de consultant iau in calcul atat o participare de 35% a viitorului investitor, prin aport de capital, cat si una majoritara. -Prezentarea mai multor variante de privatizare de catre consultant a fost o cerinta a Oficiului pentru Privatizare din cadrul MIR, decizia finala urmand a fi luata de catre Executiv-, a declarat dl Doru Laurian Badulescu, seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). Strategia de privatizare a celor doua filiale de distributie va fi finalizata in circa 10 zile, pentru a fi prezentata premierului Adrian Nastase in cadrul vizitei pe care o va efectua la OPSPI, a mai precizat dl Badulescu. In timp ce responsabilii societatii Electrica si cei ai MIR considera ca varianta optima de privatizare este majorarea de capital, cu o participare a investitorului care sa-i asigure pachetul de 35% din actiuni, Fondul Monetar International (FMI) recomanda asigurarea unei participari majoritare a investitorului. -Reprezentantii FMI au transmis in scris, dupa discutiile de la Bucuresti din luna iulie, principalele aspecte ce trebuie avute in vedere tinand cont de faptul ca privatizarea filialelor Banat si Dobrogea este realizata in cadrul programului PSAL II. Este vorba de privatizarea unui pachet majoritar si atragerea pe piata a unui investitor strategic-, a explicat seful OPSPI. Metoda nu este agreata de conducerea Electrica, ce a atras atentia asupra faptului ca detinerea pachetului de 51% din actiuni de catre investitor ar putea atrage dupa sine libertatea impunerii de catre acesta a tarifului de distributie. In acelasi timp, o participare de numai 35% va fi o garantie de respectare a planului investitional, cu atat mai mult cu cat in acest fel investitorul va putea sa-si majoreze cota pana la 51%.
Termenul convenit de oficialii romani cu FMI privind anuntul international de declansare a licitatiei de privatizare este data de 15 septembrie.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane