Desi nomenclatura programului este -Strategia Nationala de Export 2005-2009-, interesant este faptul ca executivul a adoptat actul normativ care il reglementeaza abia la sfarsitul anului 2005, fiind publicat in Monitorul Oficial la 24 ianuarie 2006. Acum, la jumatate de an de la intrarea lui in vigoare, ministri si secretari de stat, laolalta, isi dau cu parerea ca ar fi putut fi mai bine implementat.
Ministrul economiei si comertului recunoaste ca strategia actuala de crestere a exporturilor nu este destul de agresiva, cum ar trebui sa fie pentru o tara care are foarte multe de recuperat din punct de vedere al relatiilor comerciale. In cadrul reuniunii anuale a consilierilor economici din reteaua de reprezentare externa a ministerului, ca si cand ar fi fost prima data cand se vorbea de aceasta strategie, Seres a recomandat participantilor sa promoveze firmele romanesti care vor sa reprezinte Romania pe piata europeana, dupa modelul oferit de celelalte state proaspat aderate, insistand asupra pietelor unde s-au inregistrat scaderi ale exporturilor.
La randul sau, consilierul preziential pe probleme economice, Theodor Stolojan, considera ca din ce in ce mai multi delegati economici peste hotare ar trebui sa fie reprezentanti ai sectorului privat. -Obiectivul strategic principal al Romaniei pentru urmatorii 10 ani este reducerea decalajului privind nivelul de trai, in comparatie cu statele dezvoltate din Europa.- In opinia sa, cheia in acest sens este parteneriatul public-privat: -Sectorul privat este responsabil pentru productivitate si competitivitate, iar cel public stabileste regulile si urmareste respectarea lor-. Stolojan a criticat lipsa unei strategii fiscale clare pentru urmatorii ani, din cauza careia o mare parte din potentialii investitori ne ocolesc. -Am creat nervozitate in mediul de afaceri, pentru ca am facut doar corecturi la masurile fiscale existente. Strategia fiscala trebuie elaborata tinand cont de balanta dintre cerintele mediului de afaceri si alocarea de mijloace financiare pentru sectoarele unde am ramas in urma: sanatate, pensii, cultura, educatie-.
Intrucat una dintre cele mai mari probleme legate de exporturile din Romania este inexistenta unui brand de tara si a brandurilor romanesti in general, Codrut Seres a precizat ca ministerul pe care il conduce a extins colaborarea cu reprezentantii International Trade Center Geneva in acest sens. Desi Directia pentru Comert Exterior a demarat un amplu program in acest sens, reprezentantii acestei structuri se plang ca fondurile sunt insuficiente in raport cu complexitatea activitatilor. In acest sens, secretarul de stat pentru comert, Iuliu Winkler, a mentionat ca singura solutie pentru ca acest sector sa primeasca alte fonduri ar fi restructurarea bugetara.
Vicepremierul Marko Bela este mai optimist, considerand ca Romania poate adopta rapid aquis-ul comunitar. O solutie in acest sens, in opinia sa, este dezvoltarea a cat mai multe proiecte din teritoriu, care sunt mai pragmatice, intrucat sunt mai apropiate de cetatean. Ca si Stolojan, vicepremierul considera ca nu exista inca destul interes in demararea unor proiecte de succes, ceea ce va intarzia, cu efecte dezastruase, absorbtia fondurilor structuale.
-Toti alearga dupa bani la bugetul de stat, pentru ca sunt mai usor de obtinut. Din lipsa proiectelor viabile, am ajuns in situatia de a da la Fondul European de Cercetare mai multi bani decat solicitam, astfel ne vedem in situatia de a finanta dezvoltarea altor tari-, a adaugat Stolojan.