Ceea ce ar fi putut fi o afacere de succes nu mai este. Inceputa promitator la sfarsitul anilor *90, afacerea -strutul- a devenit atat de costisitoare, incat intreprinzatorii nu se mai inghesuie sa-si faca ferme de crestere a strutilor, unii chiar renuntand la cele pe care le aveau pana nu de mult. Chiar un reprezentant al Asociatiei Romane a Crescatorilor de Struti ne-a declarat ca -ultimul lucru pe care l-as face acum ar fi sa cresc struti-. Colac peste pupaza, autoritatile s-au gandit sa promoveze si un act normativ care sa reglementeze in detaliu aceasta activitate, lucru care va adanci si mai tare declinul cresterii strutilor pe meleagurile mioritice.
Legislatia ameteste potentialii investitori
Nu contestam buna intentie a autoritatilor care au incercat sa reglementeze exploatarea fermelor de struti. Problema este ca, in general, o lege trebuie sa fie cat se poate de clara si sa ofere solutii realiste, in cazul nostru in ceea ce priveste cresterea respectivei pasari.
Numai ca cine doreste sa se implice intr-o asemenea afacere si consulta normele din domeniu are toate sansele nu numai sa nu inteleaga nimic, dar sa devina si mai confuz decat era. Citam din Norma sanitara veterinara care stabileste tehnologia de crestere si exploatare a strutilor in Romania: -Acordul pentru amplasarea in Romania a unei exploatatii pentru struti se va realiza cu respectarea urmatoarelor conditii: a) asigurarea distantei minime sanitare de 500 m, pentru protectia asezarilor umane; b) asigurarea distantei minime sanitare veterinare fata de alte exploatatii de animale, de la 200 pana la 500 m; c) terenul sa fie: stabil, suficient de mare, neinundabil – sa depaseasca cu 0,5 m nivelul maxim al apelor curgatoare din zona in ultimii 50 de ani; la minimum 22 m de sosele nationale, la 20 m de sosele judetene si la 18 m de drumurile comunale; salubru, plat, cu panta de 2-3%; rezistent la tasare – nisipos; cu orientare nord-sud, ferit de vanturi puternice; cu arbori; cu apa freatica la minimum 1,5 m adancime; cu regim pluviometric redus-.
Cu alte cuvinte, poti sa-ti faci o ferma de struti, dar trebuie sa fie la jumatate de kilometru de orice asezare umana si tot cam la aceeasi distanta de alte ferme de animale. Nu este nici o problema, investitorul ar putea gasi un teren mai izolat. Numai ca terenul cu pricina trebuie sa fie stabil, dar neinundabil si sa depaseasca cu jumatate de metru -nivelul maxim al apelor curgatoare din zona in ultimii 50 de ani-. Gasim deci terenul izolat, dar ce ne facem daca terenul respectiv a fost inundat, sa spunem, acum 49 de ani? Sa spunem ca indeplinim si aceasta conditie. Mergem mai departe. Terenul trebuie sa fie plat, cu o panta de 2-3%, rezistent la tasare si neaparat orientat in directia nord-sud (?)… In plus, terenul trebuie sa fie ferit de vanturi puternice, sa aiba plantati arbori si neaparat panza de apa freatica trebuie sa fie la minimum 1,5 m adancime. Greu de gasit, credem noi, un teren care sa indeplineasca toate aceste conditii.
Strutul mascul este -vigilent-
Aceleasi norme care reglementeaza cresterea si exploatarea strutilor incearca sa le explice eventualilor investitori ce este strutul. Citam: -Diferenta intre sexe apare la varsta de 14-18 luni. Masculul are o prezentare maiestuoasa, cu corpul masiv, alungit si strans dorso-ventral. Femela buna ouatoare are un torace si abdomen amplu si rotund. Dimorfismul sexual este conferit de culoarea penajului, a ciocului si a ghearelor, de talie, de comportament: masculul – aspect mandru, vigilenta mai mare, siguranta de sine-.
Si ca sa ajunga mare, puiul de strut trebuie hranit dupa anumite norme stiintifice, ca de exemplu: -Dupa varsta de 2-3 saptamani, cand puii au invatat sa manance bine si conditiile climatice permit, acestia pot fi scosi pe pasune. Scoaterea pe pasune se face numai dupa administrarea de nutreturi concentrate si dupa ce roua s-a ridicat-. Si daca roua se ridica mai tarziu sau daca incepe sa ploua tocmai cand micutul strut paste? Actul normativ ne demonstreaza, cu siguranta, ca a creste struti nu este deloc simplu. Unul dintre articole ii -sfatuieste- pe viitorii investitori despre cum sa construiasca padocurile: -La padocurile pentru tineret, raportul intre laturi va fi de 0,8/6, deoarece acestia alearga pe latime, iar la padocurile pentru tineret si adulti, raportul intre laturi va fi de 1/10, deoarece aceste categorii alearga pe lungimea padocurilor-. Sa intelegem ca atunci cand sunt de capul lor, tinerii struti alearga pe latime, iar atunci cand sunt insotiti de adulti alearga pe lungime?
Nimeni nu contesta utilitatea de principiu a unor astfel de reglementari, dar un asemenea act ar trebui sa incurajeze potentialii investitori si, in general, sa lamureasca eventualele intrebari si nelamuriri, si nu sa mareasca numarul acestora.