Home Economic-Financiar Studentii au infiintat aproape 7.000 de firme, investind mai putin de 40...

Studentii au infiintat aproape 7.000 de firme, investind mai putin de 40 miliarde de lei

DISTRIBUIŢI

Datele centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului indica o valoare totala de 39,5 miliarde de lei a capitalului social subscris de catre cei 7.366 de studenti care au infiintat, pana in septembrie 2004, 6.950 de companii. Studentii beneficiaza de o serie de facilitati pentru a deschide societati comerciale, in baza HG nr. 166/2003.

Statistica ONRC referitoare la companiile infiintate de studenti arata ca, din punctul de vedere al valorii capitalului social subscris, cele mai multe firme sunt orientate catre turism (30,4%), comertul cu amanuntul si cu ridicata (in total, 28,6%) si servicii profesionale (16,9%). Repartizarea pe domenii de activitate a societatilor dupa numarul acestora este evidentiata in graficul alaturat.

Cea mai -apetisanta- forma juridica: SRL

Majoritatea covarsitoare a companiilor constituite de catre studenti sunt organizate ca societati comerciale cu raspundere limitata (SRL). Acestea, in numar de 6.870, detin o pondere de aproape 99% din totalul inmatricularilor, subscriindu-se un capital social al carui volum insumeaza peste 31,5 miliarde de lei. In aceeasi perioada (ianuarie-septembrie 2004) au mai fost inregistrate 73 de persoane fizice (PF) si sase asociatii familiale (AF). Din statisticile ONRC mai reiese ca studentii au infiintat o singura companie organizata ca societate pe actiuni (SA), iar sub alte forme juridice – cum ar fi societatile in nume colectiv (SNC), in comandita pe actiuni (SCA) sau in comandita simpla (SCS) – nu exista nici o firma studenteasca.

Ilfovul, pe ultimul loc

Cel mai mare centru universitar al tarii – Bucurestiul – se poate mandri cu faptul ca aici s-au infiintat cele mai multe companii -studentesti- (in total, 653). Insa din punctul de vedere al capitalului subscris si varsat in astfel de firme, Capitala este net devansata de judetele ce se numara printre cele mai… sarace, cum ar fi Bacaul sau Hunedoara. Universitarii bucuresteni au fost devansati, din acest punct de vedere, de studentii din judetul Bacau, care au investit, in 337 de firme, un capital social in valoare totala de aproape 12 miliarde de lei. Studentii de la poalele Retezatului au gasit resurse si au investit in total peste 4,8 miliarde de lei (175 de companii), detinand locul al doilea, cu o pondere de 12,6 din total, iar cei de pe malurile Dambovitei abia au depasit pragul de doua miliarde de lei capital subscris si varsat (5,4% din total).

Pe ultimul loc, atat din punctul de vedere al numarului de societati, cat si al valorii capitalului subscris, se afla judetul Ilfov – cel care ocupa prima pozitie in topul investitiilor straine. Pe teritoriul din jurul Capitalei, studentii au inregistrat numai cinci societati, care insumeaza un capital social de… 38 milioane de lei.

De data aceasta, Banatul nu mai e -fruncea-

Repartizarea pe regiuni de dezvoltare economica a firmelor deschise de studenti evidentiaza faptul ca vestul se afla pe ultimul loc, atat din punctul de vedere al numarului societatilor, cat si al capitalului subscris. In aceasta regiune, universitarii au infiintat numai 724 de companii, insumand un capital social ce abia depaseste nivelul de doua miliarde de lei. Vestul reprezinta doar 5,2% din totalul capitalului subscris la nivel national si putin peste 10% din numarul companiilor studentesti. Din punctul de vedere al capitalului social, pe primele doua locuri se situeaza regiunile nord-est (14,3 miliarde de lei, subscrise in 1.025 companii) si sud-vest (6,8 miliarde, investite in 1.028 de firme). In ceea ce priveste numarul societatilor, primul loc este ocupat de regiunea sud-est, cu 1.383 companii inregistrate.

Care sunt facilitatile acordate de autoritati

Potrivit prevederilor HG nr. 166/2003, studentii care isi infiinteaza o afacere proprie beneficiaza de urmatoarele scutiri de plata: – taxe si tarife pentru operatiunile de inmatriculare efectuate de ONRC prin oficiile registrului comertului de pe langa tribunale – tarife pentru operatiunile efectuate de Biroul unic din cadrul oficiilor registrului comertului, precum si tarifele pentru serviciile de asistenta prestate de oficiile registrului comertului la inregistrarea constituirii comerciantilor – taxe si tarife pentru autorizarea functionarii comerciantilor, solicitate la constituire – taxe si tarife pentru obtinerea de la administratia publica locala a autorizatiei de desfasurare a unor activitati economice in mod independent – taxe pentru publicarea, in extras, in -Monitorul Oficial-, partea a IV-a, a incheierii de inmatriculare pronuntate de judecatorul-delegat la Oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunal – taxe de timbru pentru activitatea notariala, aferente actelor in cazul carora este prevazuta obligativitatea incheierii acestora in forma autentica.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.