Autoritatea de stat este slabita din cauza subfinantarii institutiilor de control, au semnalat, ieri, reprezentantii Sindicatului National al Functionarilor Publici (SNFP). Cauzele enumerate de presedintele Sebastian Oprescu sunt personalul redus, lipsa dotarilor minime, absenta unei legislatii care sa asigure protectia functionarilor publici si salariile insuficiente.
Potrivit presedintelui SNFP, Sebastian Oprescu, functionarii publici din cadrul Garzii Financiare, Inspectiei Muncii si Agentiei Nationale de Administrare Fiscala se confrunta cu mari probleme. Personalul redus, lipsa dotarilor minime (n.r. – calculatoare, o baza de date la nivel national, autoturisme, uniforme, echipamente de protectie si autoaparare), absenta unei legislatii care sa impuna protectia functionarilor publici in timpul exercitarii sarcinilor de serviciu, salariile care nu pot asigura un trai de minima decenta sunt motivele pentru care autoritatea institutiilor amintite mai sus a slabit. -Fenomenul muncii la negru este prezent. La fel si evaziunea fiscala. O stim prea bine. Solutia pentru remedierea acestor probleme sta in marirea numarului de angajati, dar si oferirea unor conditii de munca decente, pornind de la nivelul salariilor-, a mai spus presedintele Oprescu. Potrivit acestuia, numai pentru dotarea respectivelor institutii ar fi nevoie de aproximativ 500 miliarde de lei. -Garda Financiara are pe fiecare sectie cate o masina. Sunt cazuri in care comisarul pleaca in control cu autobuzul-, a mai semnalat reprezentantul SNFP. -Prin nefinantarea acestor institutii, Guvernul Romaniei este in culpa in ceea ce priveste dimensiunea evaziunii fiscale, munca la negru, lipsa disciplinei financiare, deprofesionalizarea corpului functionarilor publici de control si coruptia din administratia publica-, a mai precizat presedintele SNFP.
Functionarii solicita dublarea salariilor
Angajatii institutiilor statului abilitate in control solicita dublarea salariilor. -Salariul mediu net al functionarului din aceste institutii este de 5,2 milioane de lei, in timp ce acesta nu ar trebui sa aiba sub 10 milioane de lei-, a mai precizat Oprescu, amintind ca functionarul public are studii superioare si o experienta vasta in domeniul financiar-fiscal. In acelasi timp, o prioritate stringenta este si aprobarea statutului comisarului Garzii Financiare si cel al inspectorului de munca, proiecte de legi care se afla in diverse stadii de negociere. -Ne dorim aprobarea de urgenta a celor doua acte normative prin HG sau OG, pentru a intra in vigoare mai repede, imediat ce sunt publicate in -Monitorul Oficial-, a subliniat Oprescu, amintind ca proiectul Statutului inspectorului de munca, spre exemplu, a fost elaborat inca de acum patru ani, iar acum se afla -intr-o faza uitata-.
Sindicalistii ameninta cu deschiderea conflictului de munca
Potrivit lui Sebastian Oprescu, guvernul are la dispozitie o luna pentru consultarea listei cu revendicari, acesta adaugand ca, in cazul in care solicitarile nu le sunt acceptate, inspectorii Inspectiei Muncii, comisarii Garzii Financiare si cei ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor vor deschide conflictul de munca. -Doleantele noastre sunt mai mult decat justificate. La Garda, de exemplu, la nivelul unui judet, exista 15 comisari la peste 25.000 de firme. Spuneti-mi si mie cate firme poate sa faca un comisar?-, intreba Oprescu, justificand astfel nevoia de personal. Intrucat rezultatele ar fi -pe masura compensatiilor-, sindicatele sunt convinse ca exista resurse financiare suficiente pentru satisfacerea revendicarilor. -Cu masini de serviciu performante, cu salarii motivante si cu un personal suficient, vom avea ca rezultat o scadere a muncii la negru, a evaziunii fiscale. Deci, veniturile pe care le-am aduce ar fi cu mult mai mari decat costurile-, conchid sindicalistii.